başka bir inşaat çalışmasından dolayı ufak çatlaklar oluşan apartmanımızın zemin güçlendirimesi yapılması gerektiği resmi kararına rağmen kişisel çıkarlar için kentsel dönüşüme sokulmaya çalışılması.

Soru
Üçerli bloklar halinde arkalı önlü olan sekiz bloklu bir sitede oturmaktayım. Yapım yılı1990 .Bizim bloğun önüne yapılan yeni bir inşaat bloğumuzun alt duvarlarında çatlamalar yarattı . Belediyece yapılan incelemede yeni inşaat mütahitinin bizim apartamnın zemininde zemin güçlendirmesi yapması gerektiğine resmi olarak karar verildi .Bu karar alınalı yaklaşık bir seneye yakın olsa da ne yazık ki hala gerçekleşmemiştir. Apartmanımızın en alt katında oturan bir aile bu durumu fırsata çevirmeye kalkıştı.Alırım bir çürük raporu apartman yıkılır , veririz falanca mütahite hem evler yenilenir hem belki bana da üçüncü kat düşer hesabına girişti. Apartmanlarımız bahçe içinde sekiz dairelik dört katlı apartmanlar . Konum olarak çok güzeller ve farklılar .Üç balkonlu , dört cephesi de ferah açık.Ben bunlardan dolayı aldım parasını ona göre ödedim. Ev anlayışım bu iken şimdi sırf birilerinin ayak oyunları ile iş organize etmenin bedeli kendilerine verilecek üst kat daire hayalleri yoluna ön cephedeki bu üç blok bina bitişik nizam beton yığınına dönüştürülmeye uğraşılıyor. Bu konuda sıkı çalışmaya girişmiş lobi çalışmalarında olan insanlar var. BEN HATTA APARTMANIMIZA YAPILMASI GEREKEN ZEMİN GÜÇLENDİRMESİNİN DE SIRF BU HEDEF İÇİN BEKLERDE TUTULDUĞUNA İNANIYORUM . Sorularım şunlar. 1---Kat mülkiyetine geçilse bile öndeki üç bloğun sitenin bütünlüğüne aykırı bir şekilde...sitenin orijinal halinin tamamen dışında bir formatta kentsel dönüşüme tabi tutulması hukuka ( sitenin bütünlüğü anlayışına ) uygun mudur. Bir dış cephe işleminde bile site görünümüne uygun davranmamız gerektiği şartı varken diğer beş blok aslına uygun kalacak ama öndeki üç blok beton yığını olacak. Bu benim mülkiyet hakkıma gasp değil mi. Bu anlamda yapabileceğim bireysel bir girişim var mı ? 2--Normalinde ,resmiyette de alınan karar gereğince zemin güçlendirmemiz yapılınca zaten hayat rutininde devam edecekken diğer inşaatın bu görevini icra etmesi gerektiği göz ardı edilerek..daha doğrusu bilinçli olarak yok sayılarak ....bina için tehlike arz ediyor raporu alınması durumu için ; ben bireysel olarak ne yapmalıyım. Eğer böyle bir rapor alınırsa ben itiraz edeceğim . Soru olarak sorduğum bu iki husus konusunda şimdiden hazırlıklarımı yapmak istiyorum ben ... Lütfen bana yardımcı olun. Şimdiden teşekkür ederim .Saygılar.



Yanıt : Arzu Hanım, Konunuz oldukça komplike. Kentsel dönüşümde binaların eski biçimlerinde yapılması zorunluluğu yok. Parsel bazında 2/3 ile alınan kararlar doğrultusunda işlemler devam etmektedir. Binanızın güçlendirip güçlendirilmeyeceği konusunda bir tespit davası açılabilir. Halihazırdaki dairenizin konum, m2 gibi özelliklerini SPK lisanlı bir değerleme şirketine değerletebilirsiniz. Bütün bu işlemleri bir avukattan alarak yapınız. Kolay gelsin.
Prof. Dr. Gürsel Öngören tarafından yanıtlandı.
18 Nisan 2016 | 00:40 Arzu Küçüktabak 797 Kişi okudu

Yorumlar

    Henüz yorum yok.
    Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın