Üyelik Oluştur

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun? Lütfen kullanıcı adınızı ve e-posta adresinizi girin. E-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturmak için bir bağlantı alacaksınız.

Tebernüş Kireçci | Emlak ile ilgili sorularınızı cevaplıyor!

Gayrimenkul ile igili tüm soruları buradan yanıtlıyor...

Soru Sormak İçin Tıklayınız..

  • Adınız Soyadınız
  • Yazar (Lütfen Soru Sormak İstediğiniz Yazarı Seçiniz)
  • E-Posta Adresiniz
  • Soru Başlığı
  • Sorunuz
  • Telefon Numaranız
  • img
Faizler neden burada kalmaz?

Faizler neden burada kalmaz?

Türkiye'de bankaların konut kredilerine uyguladıkları aylık faiz oranı 1.30 ile 1.73 arasında değişiyor. En düşük konut kredisi faizi 1.30 ile Ziraat Bankası'nda. En yüksek faiz oranı ise 1.73 ile Millenium Bank'ta. Üstelik Ziraat Bankası komisyon, dosya parası ve sigorta ücreti konusunda hem diğer kamu bankalarından hem de özel bankalardan daha insaflı.

Bunun en önemli nedeni; Ziraat Bankası'nda çalışan okumuş çocuk sayısının azlığı. Eminim bünyesinde okumuş çocuklar fazla olsaydı, Ziraat Bankası diğer bankalara ayak uydururdu...

İşin şakası bir tarafa... Bankacılık piyasası Haziran'dan itibaren konut kredilerinde faiz oranlarını yükseltmeye hazırlanıyor.

Niye? Çünkü dünyadaki mortgage krizinin sarsıntıları azaldı. Ama bitmedi. Başta FED olmak üzere merkez bankalarının tutum ve davranışları krizi bitirmeye değil ötelenmesine neden oluyor. Birazcık finans bilgisine sahip olanlar bilirlerki: Sermaye ve para piyasalarında ertelene ve ötelenen krizler mutlaka daha şiddetli bir şekilde eninde sonunda patlar.

İç piyasaya baktığımızda ise AKP'nin kapatılma davası ve devamındaki gelişmeler ortamı çok geriyor. Belirsizlik egemen oluyor.

Dünyadaki ve Türkiye'deki bu gelişmelerin etkisinde kalan bankacılar ise sürekli panik halinde faizlerle oynuyor.

Buna rağmen konut fiyatları düşmüyor. Çünkü bugün konutun en önemli girdisi olan arsa ve arazi fiyatları gerilemiyor. Tam tersine ileri gidiyor. Yaklaşık 2 yıldır ertelenen talep var. Konut alıcıları, ciddi anlamda evini değiştirmek, merkezden uzak da olsa sitede yaşamak isteyenlerin sayısında bir azalma yok. Tam tersine her geçen yıl artış var. Dolayısıyla konut fiyatlarında gerileme görünmüyor.

Bunun için ev almayı düşünenlere ellerini çabuk tutmasını tavsiye ediyorum. Çünkü bugün faiz oranlarının üzerine aylık 0.10 ile 30 arasında zam gelme olasılığı yüksek. Bunu yaparken

Konut şirketlerine tavsiyem ise: Düşündükleri kampanyaları bir an önce hayata geçirmeleri. Bu konuda vakit kaybetmemeleri.

Bankacı okumuş çocuklara tavsiyeme gelince: Konut kredileri oyuncak değil. Öyle borsaya, dövize benzemez. Ekranı kırmızı görünce faiz oranlarını yükseltmeyin. Yeşil olunca düşürmeyin. Önce mortgage kredisinin nasıl verileceğini öğrenin. Nasıl olsa hepinizin kolejde öğrendiğiniz İngilizcesi vardır... Amazon.com'dan getirtin mortgage kitaplarını, yaz aylarını bu kitapları okuyarak geçirin.

Bu kitapları okumaya başlamadan önce şunu bilin: Konut kredilerinde hesaplar kısa vadeli yapılmaz. Uzun vadeli yapar.

Tebernüş Kireçci

E-mail: [email protected]



Hangi şirketlerden konut alınmaz?

Yorumlar

    Henüz yorum yok.
    Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın
Tebernus Kirecci'e soru sorma kriterleri X