Üyelik Oluştur

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun? Lütfen kullanıcı adınızı ve e-posta adresinizi girin. E-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturmak için bir bağlantı alacaksınız.

Tebernüş Kireçci | Emlak ile ilgili sorularınızı cevaplıyor!

Gayrimenkul ile igili tüm soruları buradan yanıtlıyor...

Soru Sormak İçin Tıklayınız..

  • Adınız Soyadınız
  • Yazar (Lütfen Soru Sormak İstediğiniz Yazarı Seçiniz)
  • E-Posta Adresiniz
  • Soru Başlığı
  • Sorunuz
  • Telefon Numaranız
  • img
Piyasalar nereye gidiyor?

Piyasalar nereye gidiyor?

İstanbul konut piyasası bir yıldır durgunluk yaşıyor… İstanbul genelinde iki elin parmaklarını geçmeyecek kadar projeyi saymazsak piyasalar epey durgun…

Bazı satış ofislerinde yaprak bile kıpırdamıyor. Öyle ki reklam kampanyalarına harcadığı para kadar ciro yapamayan konut şirketleri var. Yanlış mecra kullanmakta ısrar eden patronlar ve profesyoneller milyonlarca dolarları har vurup harman savuruyor. Özellikle reklam ajanslarından komisyon alan profesyoneller ve danışmanlar projeleri bataklığa sürüklüyor.

Peki. Bundan sonra piyasalarda ne olacak? Satışlar ne zaman 2011'in ilk yarısındaki düzeye gelecek. Bu yazı dizisinde bunlara yanıt bulmaya çalışacağız.

Piyasalar son 3 yılda nasıl bir seyir izledi?

1) 2008'in son çeyreğinde düşüş eğilimine giren konut piyasası 2009'un ilk çeyreğinde dip yaptı. Bu dönemde Ağaoğlu Bahçelievler ile başlayan hareketlilik yılın ikinci çeyreğine yansıdı. Yılın son çeyreğinde arttı.

2) 2010'un yıl boyu iyi geçti. Yılın son çeyreğinde konut kredisi faiz oranlarının dip yapmasıyla  piyasalar zirve yaptı.

3) 2011 yılına girerken kara haber BDDK ve Merkez Bankası'ndan geldi. BDDK bankalara atadığı murakıplar vasıtasıyla konut kredilerini sıkı denetim altına aldı. Yüzde 25 peşinatı zorunlu hale getirdi. Merkez Bankası ise faiz oranlarını yükseltmeye başladı.

4) Mortgage sisteminin oturduğu ülkelerde konut kredisi faiz oranları yükselirken satışlar düşer. Türkiye'de ise tam tersi olur. 2011'in birinci ve ikinci çeyreğinde de aynısı oldu. Yükselen faizler talebi azaltacağı yerde patlattı. Özellikle 2011'in Mart ve Haziran ayında konut kredisi kullanımları tarihi zirveyi görüldü.

5) 2011'in ikinci yarısında başlayan durgunluk ise hala devam ediyor.

Son yıllarda piyasaların nereden nereye geldiğinin özeti bu.

Tabii yılın ikinci çeyreğinde hükümet ve TBMM emlak ve konut sektörü için çok büyük devrimlere imza attı. 2B, kentsel dönüşüm ve yabancıların Türkiye'de gayrimenkul edinmesini kolaylaştıracak yasaları çıkarttı.

Konutta KDV'nin artırılma kararı mevcut stokların erimesine yönelik iyi bir hamleydi. İstenilen sonucu henüz vermedi.

Bu ortamda Türkiye'nin en büyük şansı siyasal istikrarın devam ediyor olması. Türkiye'de siyasal istikrar devam ettiği sürece İstanbul konut piyasasının önü açık.

Bu yazı dizisinde başta yatırımcılar olmak üzere, patronlar, profesyoneller ve danışmanlar aklına takılan sorulara yanıt bulacak.

Yarın: Emlak ve konut piyasasının en büyük sancısı



Piyasaların en büyük sancısı ne?


Tebernüş Kireçci

Yorumlar

    Henüz yorum yok.
    Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın
Tebernus Kirecci'e soru sorma kriterleri X