Ticari Kazanç--Değer artışı

Soru
İyi akşamlar, Öncelikle yanıtınıza teşekkür ederim. Ben ve eşim kira gelirlerimiz beyan edip vergi ödüyoruz. Sorularım şöyle 1.Ticari kazanç ile değer artış kazancı arasındaki fark nedir? 2.Vergi oranları ve işleyişleri farklımıdır? 3.Hepsi aynı site içerisinde olmak üzere son 5 yılda 2 adet alım bir adet satım yaptık.Bu yıl yine aynı sitede alım satım yapmayı düşünüyoruz. Amacımız elimizdeki gayrmnekulleri daha iyi konum ve daha uygun fiattaki gayrımenkuller ile değiştirip kazanç elde etmek. Sizce bu işlemler ticari kazaçmıdır yoksa değer artışımıdır. 4.Vermiş olduğunuz bir yanıtta alım esnasında tapuda düşük gösterilmesi durumunda pişmanlık ile değeri yükseltilebileceğini söylemişsiniz. Sonrasında mesela 1 yıl sonra satış yapılması(Alim ve satımın 5 yıl içerisinde olduğunu düşünürsek) sorun yaratır mı? Teşekkürler. Ali Emre



Yanıt : merhaba, ticari kazanç vergi mükellefi olmanız gerekmektedir, kdv,gelir vergisi,stopaj vs yükümlülüklerin aylık olarak yerine getirilip kazancın ona göre vergilendirilmesi gerekmektedir.Değer artış kazancı ise ,  aldığınız gayrımenkulun 5 sene içinde satılması durumunda alım bedeline endeksleme yapılıp satım arasındaki farkın vergilendirilmesi diyebiliriz.

-193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinin birinci fıkrasında, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtilmiş, aynı fıkranın dört numaralı bendinde ise, gayrimenkullerin alım, satım ve inşa işleriyle devamlı olarak uğraşanların bu işlerinden elde ettikleri kazancın ticari kazanç sayılacağı hükme bağlanmıştır.

Genel olarak ticari faaliyet, bir tür emek-sermaye organizasyonuna dayanmaktadır. Bir faaliyetin "ticari faaliyet" sayılabilmesi için, kazanç sağlama niyet ve kastı gerekmemekle birlikte faaliyeti icra eden organizasyonun bütün unsurlarıyla birlikte değerlendirildiğinde kazanç sağlama potansiyeline sahip olması gerektiği ortaya çıkmaktadır.

1- İktisap (tapuda tescili veya fiilen teslim) tarihinden itibaren beş yıl içerisinde bir defada aynı kişiye satılması (topluca elden çıkarılması) durumunda, gayrimenkullerin satışından elde edilen toplam bedele, ilgili yılda geçerli olan istisna tutarı bir kez uygulandıktan sonra bakiye kazancın, değer artışı kazancı olarak vergilendirilmesi gerekir.

2-Söz konusu birden fazla gayrimenkulün;

a) aynı kişiye farklı tarihlerde

b) farklı kişilere aynı tarihte

c) birbirini izleyen yıllarda

d) bir kısmının teslim alınan takvim yılı içinde toplu olarak, diğer kısmının ise takip eden takvim yılı içinde yine toplu olarak

satılması, devamlı olarak gayrimenkul alım-satım işiyle uğraşıldığına karine teşkil edeceğinden elde edilen kazancın, ticari kazanç olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

Ahmet Korkmaz tarafından yanıtlandı.
05 Mart 2012 | 11:47 ali emre 196 Kişi okudu

Yorumlar

    Henüz yorum yok.
    Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın