Tapusu Hazır Olan Ev İçin Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi Yapılması Şart mıdır?

Soru

Merhaba, Tapusu hazır olan, bankaya kredi başvurusunda bir nüshası gösterilen daire için satıcı şirketin noter satış vaadi sözleşmesi olacağını ifade ediyor. Tapusu hazır olan dairenin alım satımı için bu sözleşme gerekli midir? Önemli bir maliyet oluşturduğu için öğrenmek istedim. Teşekkür ederim.

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
20 Mart 2017 | 17:01 Atakan Arslan 573 Kişi okudu

Bina yıkıldıktan sonra müteahhit dükkanın yenilenmesi için istediği parayı yükseltebilir mi?

Soru

Merhaba, Yatırım amaçlı aldığımız küçük bir dükkan var. Binanın ücret karşılığı yenilenmesi için bir müteahhit ile anlaşıldı. Bizim dükkanımız için ilk olarak 14000TL istedi. Daha sonra 27000TL ye çıkardı. Bunu da onayladık. Bina yıkıldı ve şu anda 48000TL istiyor. Bunu yapabilir mi? Biz kendisine başlangıçta bizi yanlış bilgilendirdiğini ve bu miktarı ödeyemeyeceğimizi söyledik. O da yapabileceği birşey olmadığını fiyatın böyle olduğunu söyledi. Nasıl bir yasal süreç başlatılabilir ya da ne yapabiliriz? İnsanları dolandırmak bu kadar kolay olmamalı. Yardımcı olabilirseniz çok seviniriz. Teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
18 Mart 2017 | 15:21 Ceyhun Vural 503 Kişi okudu

Apartman Yönetim Planı Değişikliği

Soru

Kadir bey, Bizim apartman da 5 konut olarak kullanılan daire ve bir market bulunuyor. Zamanında arsa sahibi müteaahhitle anlaşıkken kendisine bir dükkan istemiş ve kat mülkiyeti tesis ederken de apartman yönetim planına ve tapuya bu bölümü dükkan olarak işlemişler. Şimdi binamız kentsel dönüşüm kapsamında yıkılıp yeniden yapılacak ve her bir daire sahibi ve dükkan sahibi bedeli mukabilinde binayı yeniden yaptıracak. Yıkım kararından sonra dükkanda kiracı olan şahibi dükkanı satın aldı. Bu şahıs binadaki giriş dairesini de satın alarak binanın giriş katını tamamen dükkan yapmak istiyor. Diğer malikler bu konuda ne düşünüyor bilmiyorum ama ben apartmanımızda dükkan istemiyorum. Çünkü dükkan müşterileri ve çalışanları beni rahatsız ediyor. Size iki sorum var. 1- Bina yıkılıp yeniden yapılacağına göre mevcut dükkanı dükkan sahibine rağmen konut olarak tescil ettirebilirmiyiz. 2- Dükkan sahibi diğer mevcut durumda konut olarak kullanılan giriş daireyi de satın alarak binanın tüm giriş katını market haline getirebilir mi? Bu iki konuda yasal haklarımız nedir. İlginize şimdiden teşekkür eder saygılar sunarım.

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
18 Mart 2017 | 12:27 Şahin Cengiz 2005 Kişi okudu

Değerli Arazi Hak Sahipliği hk.

Soru

Merhaba,Kadir bey, Adapazarı merkez sınırları içerisinde 1978 tarihinde alınmış bir arazide 125 metrekare hak sahibi olduğumuz bir arsa mevcut olup bu arsa için elimizde bir belge mevcut belgede ayrıntılı bilgiler vardır bu bilgilerde araziyi satın alan kişilerin imzaları 125 metrekarenin satışına ilişkin şahitlerin ıslak imzaları mevcuttur. Bu arazinin sahibi olan kişi vefat etmiştir. 125 metrekarenin sahibi hayattadır, Islak imzalara sahip bu belge ile elimizde hisseli tapu olmamasına karşın hakkımızı talep edebilirmiyiz hukuki olarak ne gibi haklarımız mevcuttur. Belge alan satan ve 2 şahitle düzenlenmiştir.

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
16 Mart 2017 | 16:15 Fatih KAPLAN 495 Kişi okudu

kat karşılığı inşaat sözleşmesi

Soru

merhaba Kadir bey Ben müteahhitle noterde bir kat karşılığı inşaat sözleşmesi yaptım .bu sözleşmeye göre 10 daire bana düşüyor 6 daire müteahhite düşüyor,noterde yaptığımız sözleşmeye bazı ekler yaparak kendi aramızda adi bir sözleşme yaptık buna göre iskansız alanların bodrum ve çatıdaki dairelerin yapılması gibi ekler yapıldı buna göre 8 daire benim 8 daire müteahhhitin olarak düzenledik adi sözleşmeyi am ben şu anda noter sözleşmesine uymak istiyorum. adi sözleşmeye uymasam yaptırmı nedir? adi sözleşmede yazan cayma parası geçerlimidir?birde müteahhit noter sözleşmesinde yapı ruhsatına 1 ayda başlanacak en kısa sürede yapı ruhsatı çıkarılacak denmesine rağmen hala yapı ruhsatını çıkarmadı sorduğumda daha ön onaydan yeni çıktı dedi işi ağırdan alıyor ruhsatı geciktiriyor bu sözleşmeyi fesih etmem için sebeb sayılabilirmi ? cevaplarsanız çok sevinirim şimdiden teşekürler

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
14 Mart 2017 | 17:17 halit kara 655 Kişi okudu

2003 yılında tapulu arsaya yapılan bina ruhsatı hakkında

Soru

2003 yılında tapulu arsa üzerine Yaptığımız 2 katlı evimiz için komşunun şikayeti üzerine belediye encümeninden mühürleme ve yıkım kararı geldi. Bu durumda nasıl yol izlemeliyiz. Evimiz eski yönetmeliğe tabi mi? Yıkabilir mi belediye ? yardımcı olursanız bilgilendirirseniz sevinirim

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
13 Mart 2017 | 23:56 Nuri Serdar 287 Kişi okudu

inşaatta eksik işler ve iskan

Soru

Kadir bey merhaba, on daireli kat irtifaklı yeni binada bodrumu su basıyor,asansör işleri eksik dolayısıyla iskan alınamıyor.Mütaht ilgilenmiyor.daireler mütahit ve arsa sahibi tarafından satılmış ve sonrasında el değiştirenler var.Beş sene dolmadı.Arsa sahibinden ve mütahitten daire alanlar hangi mahkemede ne davası açmalıyız. saygılarımla

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
08 Mart 2017 | 09:34 murat katılmış 641 Kişi okudu

Kat karşılığı verdiğimiz arsada müteahhit mağdur etti

Soru

Önclikle selamlar. Konya'da bulunan arsamızı, müteahhite 12 daire yapıp, 4 daire karşılığı arsa sahibi olarak bize vermesi karşılığında anlaşarak verdik. Nisan ayında sözleşmenin süresi doluyor. Ancak şu anda inşaat daha yüzde 30'ları bile geçemedi. Müteahhitin telefonları kapalı, ulaşamıyoruz. Müteahhit kat irtifaklarını çıkararak, bize kendi kat irtifaklarımızı verdi. Diğerleri de kendine çıktı tabi. Bu durumda bu müteahhit bu işi bitiremezse bizim ne yapmamız gerekiyor. Arsa hakkımızı kayıp mı etmiş oluyoruz. Mağduriyetimizi nasıl gidereceğiz. Arsamızı geri alabilir miyiz? Şimdiden teşekkür ediyorum.

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
28 Şubat 2017 | 15:20 Mustafa Özçelik 1467 Kişi okudu

Kira sözleşmesi ve tadilat

Soru

Merhaba,ben İzmir/Bornova'da yaklaşık 3 yıldır aynı evde ikamet etmekteyim. Ev sahibi ile 3 yıldır sözleşme yenilemedik. ilk sene size zam yapmıyorum ama depozitoyu vermem karşılığında dedi.2 .sene ise kiramıza %10 civarı zam yaptı ancak sözleşme hala eski sözleşmeydi. Geçtiğimiz yaz evde kimse yokken evi su basmış. Ancak su basmasının nedeni belli değildi. Suçu bize attılar. Aşağıdaki dükkanın tavanına zarar vermiş(dükkan da aynı ev sahibine ait fakat farklı insanlar işletiyor.) Dükkan masrafları bize ödetmek istiyor ancak çok fahiş fiyatlar ve hiçbir şekilde uzlaşmıyorlar. Biz herhangi bir ücret ödemesek, yasal bir suç işlemiş olur muyuz? Yardım edin lütfen çok zor durumdayız.

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
27 Şubat 2017 | 23:09 Kurtuluş YILMAZ 593 Kişi okudu