İmarlı arsanın yol proplemi

Soru

Kadir Bey merhaba, İmarlı arsamızın önündeki yol kaldırıldı ve planlamade yaklaşık iki senedir yol bekliyor. Belediye yolun gelmesinin bir seneyi bulacağını söylüyor.Sizce mahkemeye vermelimiyim yoksa beklemelimiyim? Beklersem hak kaybım olur mu? Teşekkür ederim.

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
22 Ocak 2015 | 17:06 Hüseyin Gevrek 241 Kişi okudu

Satıcının yükümlülüklerini satış sözleşmesine geçirmek istememesi

Soru

Merhaba, Kadir bey size birkaç sorun olacaktı. Bir inşaat firması ile bir daire baktıktan sonra Komisyon Aracı Akdi sözleşmesi imzaladık ve 5000 tl kapora verdim. Sözleşmede kredi çıkmaması halinde kaporanın ödeneceği yazıyor, kredi çıktı ancak satıcının söyledikleri tutmadı bankanın eskpertiz raporunu inceledim şöyle ki ; Dairenin kendisine ait olduğunu söyledi bir müteahhite ait olduğu ortaya çıktı, daireyi net 95 metre kare dedi 68 metre kare çıktı, daireyi 15 gün içinde teslim ederim eksiksiz olarak dedi şimdi satış sözleşmesine bununla ilgili hüküm koymaktan imtina ediyor, (kendisine satıcı .... tarihine kadar evin ince işleri ve asansörün yapılıp teslim edeceğimi taahhüt ederim şeklinde hüküm koyacağız dedim yapmam diyorum sözüm yeterli diyor), ayrıca iskan için başvurduğunu söylemişti incelemem de evin iskan başvurusunun yapılmadığı bunun için iş bitirme başvurusunun yapılması gerektiğini, bununla ilgili de başvuru da bunulmadığını ilgili belediyenin imar müdürlüğünden öğrendim, müheahhiti denetyen yapı denetim firmasına gittim burada iş bitirme başvurusu için kendilerine müteahhit tarafından iş bitirme başvurusunda bulunmadığını eksik olarak evin ince işlerinin tamamlanması gerektiği, asansör ruhsatının eksik olduğu, binanın giriş katı yoldan yukarıda olduğu için geçiş merdiveni izni alınması gerektiği, iskiden kanal projesi eksik olduğu söylendi, kapora vermeden önce tapu örneği istedim önce veririm dedi sözleşmeden sonra sürekli oyaladı kredi çıktıktan sonra satış sözleşmesine hüküm koymak için müteahhitle yapmış olduğunu iddia ettiği arsa karşılığı kat aldığına dair sözleşmeyi istedim binanın teslim tarihine iskanın kimin ödeneceğine asansör ruhsatının ne zaman alıncağına dair bilgi alabilirim diye onu da vermedi. Ekspertiz raporunda binadaki tüm daireler müteahhit adına gözüküyor. Aracılık komisyon akdi sözleşmemiz yani kapora verdiğim sözleşmede 23.01.2015 de bitiyor. Burada her ne kadar kanuna göre kaporun geri iade edilmeceği söylensede; ben satın almak istiyorum hüküm olarak şu tarihte evin bitirileceğine dair daha önce vermiş olduğu sözü satış sözleşmesine geçirmek istiyorum. Ben almaktan vazgeçmiyorum satıcı verdiği sözü yerine getirmek istemiyorum. Bu yüzden tarafıma çıkan konut kredisini çekmedim. Nasıl bir yol izlemeliyim birde kapora geri verilmeyecektir ama bu tür kişilerin yaptıklarından dolayı idari hukuki bir işlem tesis edemez miyiz, bugün ben yarın bir başkası (Not: daha öncede bu şekilde bir evi sattığında sözlü olarak evi yapacağını söylemiş ama 3 yıldır evi yapmadığı gibi sonrada böyle bir söz vermedim demiş. Bahsettiğim firma hedefyapı gayrimenkül)

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
22 Ocak 2015 | 14:24 Mustafa Altun 1185 Kişi okudu

müteahit evimizi yapdı ve arsanın bir bölümünü yola terkk verdi bedelsiz

Soru

merabalar arsamızı mütahite verdik vermiş mütahit 16 ay geçmesine rağmen başlamadı inşaata ve kendisine verilen vekalet ile ücret ödemeden yapabileceği işleri yapdı buna yola terk de dahil daha sonra sözleşmemize fes edip başta müteahitle anlaştık evimiz yapıldı fakat ilk müteahitdin bedelsiz olarak yola terk verdiği arsa için belediyeden devletten bir ödeme alma şansımız varmıdır veya başka lehimize bi durum olabilirmi 186 m² arsa çift daire üzerinden zemin +3 yapılıyodu yola terk verildiğin den dolayı tek daireden zemin + 3 yapıldı ve ufaldı yola terk için devletten bi alacağımız olduğunu düşünüyorum bu konuyla ilgili bizi aydınlatırsanız sevinirim teşekkür eder iyi çalışmalarım diler. SAYGILARIMLA ÖMER FARUK AKBULUT

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
22 Ocak 2015 | 11:01 ömer faruk akbulut 1149 Kişi okudu

soyisim değişikliği

Soru

iyi günler. eşimden ayrıldım bir kızım var velayeti bende. aynı soyisimi taşımak istiyorum kızımla, onun soy adını değiştirip kendi soyadımı verebilir miyim?

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
22 Ocak 2015 | 10:06 esen gür 181 Kişi okudu

GECIKEN TESLIMAT VE ILAVE PARA TALEBI

Soru

Kadir bey iyi gunler Malumunuz Esenyurt bolgesi imar degisikliklerinden kaynaklanan bir projeden 2010 yilinda daire almaya karar verdik. Imar degisikliginden dolayi gecikmeler yasandi ve 2015 yili ocak ayinda satis ofisleri kisileri teker teker cagirip yukaridaki konuyu mazeret gosterip ek ucret talep etmekteler. Sizden ogrenmek istedigim : 1. Benim sozlesmemdeki kat ve dairem imar degisikliginden etkilenmemektedir. Tapu tescil davasi acabilirmiyim ? 2. Gecikmeden dolayi kira talep edebilirmiyim ? 3. Esenyurt ve IBB den kaynaklanan imar degisikligi mucbir sebepmidir ? Ilginize tesekkur eder iyi calismalar dilerim.

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
21 Ocak 2015 | 12:54 ALAADDIN CAKIRER 657 Kişi okudu

14 günlük cayma hakki

Soru

Tapusu alınmış dairenin 14 günlük cayma hakki otopark sözü yerine getirilmediği için yapılabilir mi?

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
21 Ocak 2015 | 12:39 filiz dilmegani 1009 Kişi okudu

Ortak kullanım alanlarından asansörlerin masrafları hakkında

Soru

Sn Kadir KURTULUŞ bey, apartmanlarda asansör için yapılan masraflar (aylık periyodik bakım masrafları haricinde) halat değişimi,kabloların yenilenmesi,asansör kabini içerisindeki değişiklikleri içeren konularda yapılan işlerin masrafları tamamen kat malikine mi aittir.Dairede kiracı varsa kiracıya mı aittir.Bu konuda bilgilendirirseniz çok memnun olurum.Konu ile ilgili kat mülkiyet kanununda bir açıklama var ise maddesiyle birlikte bilgilendiriseniz daha sağlıklı olur.Şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
21 Ocak 2015 | 10:19 yüksel yıldırım 581 Kişi okudu

toki erken ödeme ve miras

Soru

merhaba iyi günler dilerim avukat bey.. babaannem(75 yaşında sağlık olarak çok iyi durumda.) ve benim üzerime kayıtlı olan(ben torunuyum) %50 %50 tokiden şuan borçlu evimiz var. kısmetse bu erken ödemede borcu kapatıp babaannem tüm evin tapusunu bana yapmak istiyor babaannemin 4 çocuğu var.babaanneme sürekli ben bakmaktayım yanında kalıyorum onun için bana vermek istiyor. fakat bunun için evin borcunu kapattıktan sonra ne gibi şeyler yapmalıyım ileride bir sorunla karşılaşmamak için ne yapmam gerekli duyumlarıma göre; tam teşekküllü akli denge raporu+bağış şeklinde olmalı+ölünceye kadar bakım sözleşmesi en önemlisi sanırım bunları yapsam ileride bir sorun çıkarmı yinede. birde bunlar yapılacak olursa bunları tapudamı yapacağız tapu çıkmadan önce mi yapacağım. beni aydınlatırsanız bu konuda çok teşekkür ederim.

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
21 Ocak 2015 | 00:46 Hakan Arar 1229 Kişi okudu

Kamu adına çalışan işyerindeki kira kontratı

Soru

Merhabalar,biz kamu adına hizmet veren aile sağlığı merkezinde kiracı doktorlarız,5 yıllık kira kontratımız bu yıl sona eriyor her yıl tefe- tüfe oranlarına bağlı artış yaptık. Yeni kontrat için mal sahibimiz %100 artış veya tahliyemizi istiyor.bu durumda prosedür nedir ?ne yapmamız lazım? Teşekkürler

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
20 Ocak 2015 | 23:01 Memet limanagzi 231 Kişi okudu

ev hacizi hakkında bılgı

Soru

ıyı günler kadır bey benım sormak ıstedıgım evıme hacız gelcek ben ıscı emeklısı olduğumdan dolayı maaşıma hacız koyamıolar fakat ıkamet ettıgım adresde aılemle beraber kalıyorum kırada olarak evın kıra kontratı oğlumun adına tc bulacık makınası faturaları yıne oğlumun adına benım adıma herhangı bısey yok fakat evde bulunan tv camasır bulaşık vs gıbı eşyaların harıcınde oğlumun ceyıslık beyaz esyalarıda evde bulunmakda ama faturaları yıne oğlumun adına eve hacız geldıgınde evde kullanılan beyaz eşyaları yada çocuğumun ceyız eşyalarını alabılırler mı yada nelerı alabılırler ne yapmam gerekır cvplarsanız cok memenun olurum ıyı gunler

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
20 Ocak 2015 | 13:55 denizhan uçmak 431 Kişi okudu