Merkezi sistemde, bireysel doğalgaz gider pusulası verilmiyor.

Soru

Nihat bey, Çanakkale'de bir sitede evimiz var. Merkezi sistem doğalgaz ve sıcak su kullanıyoruz. Son 3 aydır doğalgaz tüketim dökümanı bireysel olarak gelmiyor. Şöyle ki ; Binaya gelen total faturayı yönetim kendi hesaplayarak panoya liste şeklinde asıyor. Buradaki hesaplamayı da dairelerin sıcak su kullanım miktarlarına göre yapıyorlar. Benim sıkıntım şu ; Normalde Alarko firması (techem pay ölçer) bu detaylandırmayı yapıyor. Fakat site yönetimi bu hizmete karşılık 450 TL civarında bir ödeme yapmak istemediği için kendileri hesaplıyor. 3 aydır ısrarla bireysel gider pusulası talep etmeme rağmen verilmiyor. Ben de bu hesaplamaya güvenmiyorum. Özet olarak ben Alarko firmasından gelen (gelmeyen) " Bireysel ısı gider faturasını" görmeden son 2 faturayı ödemedim. Bununla ilgili yasal haklarım var mıdır. Yoksa her şekilde yönetimin kendi hesaplayıp panoya astığı listeye göre ödemek zorunda mıyım? Bu tip durumlarda ; Yönetimin kestiği parmak acımaz mı?

Nihat Dönmez tarafından yanıtlandı.
27 Ağustos 2020 | 09:55 Orhan Yaldız 719 Kişi okudu

Merkezî doğalgazlı ısıtmada şofben kullanımı

Soru

Merhaba, merkezi sistem dogalgaz ısıtmalı bir sitede oturuyorum. Ocak ve sıcak su kullanımı için doğalgazlı şofben kullanmak istiyo rum. Kat mülkiyeti kanununa aykırı bir durum var mı? Kat maliklerinin onayını almam gerekiyor mu?

Nihat Dönmez tarafından yanıtlandı.
18 Ağustos 2020 | 03:39 Ayfer ışık 435 Kişi okudu

Yönetim planı olmayan sitenin durumu

Soru

Nihatbey iki farklı komşu parsel üzerine 1998 yılında kurulan 4 bloklu onar daireli sitemizde depremin de etkisiyle 2003 yılında son toplantı yapılarak bundan sonra her blok kendi yönetimini oluştursun; site yönetimi lağv edilmiştir şeklinde bir kararla 2019 yılına geldik.Bu yıla kadar blok yönetimleri de kurulmadığından gayriresmi olarak her blok kendini yönetti.2019 da bir grup arkadaş usule uygun olmayan bir çağrıyla toplantı düzenleyip bir yönetici ve iki denetçi seçmiş.Alınan kararları toplantıya katılmayanlara tebliğ de etmediler. Bu şekilde bir yılın ardından 2020 başında tekrar toplantı düzenleyip ne geçmiş yılın hesabının İBRA sı ne de yeni yılın işletme projesi olmaksızın hatta yeni dönem için denetçi seçmeye bile gerek duymaksızın aidatlar 50 den 75 e çıkarılmıştır seçilmeden atanan blok sorumluları ile site yöneticisi aidat ödemeyecektir şeklinde karar almışlardır.Karar tebliği yine yok.Karar defterini görme talebimize de cevap yok.Konuya hakimsiniz diye Avukata sormam gereken soruları size yöneltmek istiyorum.2007 yılı öncesi TOPLU YAPI kavramı zaten yok iken ve de farklı parsellerde site kurulamaz diye yargıtay kararları varken üstelik iki parselin de ayrı ayrı yönetim planı olmasına rağmen 40 daireyi kapsayan yeni bir yönetim planına ihtiyaç dahi duymayan yani KMK nın toplu yapılar ile ilgili maddelerine uyum sağlama derdi olmayan bir yönetici ile karşı karşıyayım.Yıllardır yönetimsiz kalan sakinler noter onaylı karar defteri var diye resmi yönetimin oluştuğunu zannederek beni'' iyi kötü bi yönetim oluştu sen bozmaya çalışıyorsun'' şeklinde algılıyorlar.Yönetimin bu haliyle.icra takibi ehliyeti de olmadığını düşünüyorum.Tam bi karadüzen .IŞIL adındaki bu sitenin yasaya uygun şekilde yönetilmesi için neler yapılmalı.Mevcut yönetim planları parsel bazında ve 20 daireyi kapsıyor.Otopark diğer parselde bahçe ise bizim parselde.Blok karar defterleri yok.Aidatları site yöneticisinin açtırdığı hesaba yatırıyoruz.Belediyede tapuda ve sitede neler yapılmalı?Önerilerinizi bekliyorum.Saygılarımla.

Nihat Dönmez tarafından yanıtlandı.
28 Haziran 2020 | 18:36 Ali KURAL E.J.Astsb. 1219 Kişi okudu

İskan problemi -proje değişikliği

Soru

Merhaba , İnşaatı tamamlanmış , oturum başlamış bir sitede, proje yapım aşamasında değiştirildiği için belediye iskan vermiyor. Fakat kredi ile alınmış konutlar için banka experleri projeyi incelediğinde de proje değişmiş bilgisi verilmiyor. Hatta belediye su aboneliklerini verdi fakat iskan vermiyor.Evler proje de 1+ 1 görünüyor fakat 2+1 e dönüştürülmüş . Müteaahhit iskanı Nasıl alabilir ?

Nihat Dönmez tarafından yanıtlandı.
09 Mart 2020 | 22:25 Seda yolcu 215 Kişi okudu

Site yönetim planına aykırı aidat dağılımı yapılması

Soru

Sitemiz 4 blok 132 daire 180,220 ve 240 m2 üç tip daire var geçen yıl site yönetim planında tüm masraflar m2 hesabına göre yapılır denildiği için m2 ye göre aidat öderken şimdi yönetim toplantı yaparak her daireye eşit olmasını istedi biz 180 m2 olarak kabul etmedik şimdi olağan üstü kurul yaparak toplantıdaki çoğunluk kararıyla değişir diyorlar ama yönetim planında açıkça m2 olarak hesaplanır deniliyor e değişim için 4/5 çoğunluk diyor bu durumda olağanüstü kurul ile değişmesi mümkünmü

Nihat Dönmez tarafından yanıtlandı.
23 Şubat 2020 | 12:04 Huseyin güler 479 Kişi okudu

Bina ait baçdede banka jeneratörü ve klima dıs ünitesi

Soru

Meehabalar Hocam. Yaklaşık 200 metrekare bahcesi olan bir apartmanda oturuyorum, zemin ve birinci katımızda 4 dairelik alan iş yeri durumunda ve bir banka kiralamış durumda. Bina aidatımız 40 Tl ve banka 150 Tl aidat vermekte.Bankaya ait jeneratör ve klima motoru ortak alanımız olan Apartman bahçemizde bulunmakta. Birinci Sorum:Banka Apartmana aiadat dışında her hangi bir aidat veya kira verme zorunluluğu var mı? İkinci Sorum: Zaman zaman gündüz de olsa klima motoruna ait sesin şiddeti artmakta ve bu biz bina sakinlerini rahatsız etmekte. Bu ses şiddetinin yasal sınırı nedir, ve bu teçhizatlari apartman bahcesinde bulundurabilmenin yasal düzenlemeleri ya da sınırlamaları nelerdir.

Nihat Dönmez tarafından yanıtlandı.
16 Şubat 2020 | 01:06 Necat Erdağ 2059 Kişi okudu

Yarım kalmış inşaatın bitirimesi

Soru

2009 yılında 300 dairelik inşatı devam eden bir sitede taşaron olan bir firmadan daire aldım inşaat bir süre sonra durdu arsa sahipleri ve yüklenici firma mahkemelik oldular onyıl süren mahkemenin sonucunda arsa sahipleri mahkemeyi kazandılar ileri etkili olarak FESİHLERİNE karar vermiş bilir kişinin tesbiti inşaatın %64,34 bitmiş görünüyor arsa sahipleri 2018 yılının 12 ayında imar barışından faydalanıp bizi toplantıya çağırdılar toplantıda inşaatın bitmesi için kalan 60 daireyi kira kayıplarından dolayı kendilerine aldılar bizlerdende dairelerin içine karışmadan sadece ortak alan ve binaların bitirilmesi için 60000 tl gibi rakamlar istediler site yönetimi oluşturup bunu karar defterine yazdırıp bizleri icraya vermekle ve kapı bencereleri söküp elektrik su ve kanalizasyon altyapısını kullan dırmamakla tehtit ediyorlar nasıl bir yol izlemeliyim yardımcı olursanız çok sevinirim

Nihat Dönmez tarafından yanıtlandı.
03 Şubat 2020 | 17:35 Tuncay özalp 645 Kişi okudu

site yönetiminde döviz üzerinden ceza kesilebilirmi

Soru

merhabalar. site içinde bazı uygunsuzluklardan dolayı mesela( engelli yerine park etmek, kapıda çöp bırakmak v.b)konularda konut sakinlerine cezalar kesilmekte. gerekiyorsa kesilmelidir, fakat bu ceza döviz üzerinden kesilmekte. döviz üzerinden ceza kesilmesi yasalmıdır. iyi günler

Nihat Dönmez tarafından yanıtlandı.
16 Ocak 2020 | 15:29 kadir hdf 467 Kişi okudu

Yönetici seçilme karar yeter oy oranı

Soru

Sitelerin yıllık olağan genel kurul toplantılarının 1. toplantıda yeter oy sayısı ile toplanamaması halinde 2. toplantılarında hala mutlak çoğunluk (örneğin 200 malikin bulunduğu bir sitede 101 kişi) aranmasının gerçekçi olduğunu düşünüyor musunuz? Genellikle Sitelerde genel kurul toplantılarına ilginin az olması nedeniyle katılımlar sınırlı olmaktadır. Mutlak çoğunluğu biraz geçen toplantılara katılan maliklerin oyları da adaylar arasında bölününce mutlak çoğunluk sağlamak olasılığı çok düşük olmaktadır.

Nihat Dönmez tarafından yanıtlandı.
07 Ocak 2020 | 16:12 Enis Özgünay 479 Kişi okudu

sitede apartmanın dış cephe boyasınını değiştirilmesi

Soru

Sn Nihat bey. biz muğlada toplu yapı yönetim planı (TOKİ) ile yönetilen bir siteyiz. Bloklarımızın renk değişimini yapmak istiyoruz .Yönetim planında ortak yerlere ilişkin hak ve hükümlülükler başlığında "Kat Malikleri; a) Bulunduklan blogun mimari durum ve güzelliğini korumak zorundadır. b) Toplu Yapı Temsilciler Kurulunun onayını almadıkça, bulunduklan yapının ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, dış badana veya boya yapamazlar, balkonların veya parmaklıkların rengini degiştiremezler. Ancak, ortak yer ve tesislerdeki bir bozukluğun ana yapıya veya bağımsız bir birime veya birimlere zarar verdiginin ve acilen onarılması gerektiğinin veya anayapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması halinde, bu onarım ve giderilmesinin projesine ve teknigine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası aranmaz." maddesi yer alıyor. Biz blok olarak tokinin renklerini beğenmiyoruz ve daha modern ferah bir renkle (anket yaptırdık) boyamak istiyoruz. Bloktaki kat maliklerimizin tamamı krem kahve rengine boyanması yönünde kararımızı aldık. Burada kat mülkiyeti kanununa göremi hareket edelim yoksa toplu yapı temsilciler kurulundan onay almamız gerekiyor mu. Sitemizde üç tip blok var. Bizim katagöride 19 bloktan 17 si Blok kararlarını almış 4/5 çoğunlukla. Temsilciler kurulu(genel kurul ret ederse değiştiremeyecekmiyiz rengimizi. Açıklarsanız memnun oluruz.Bu arada temsilciler kurulumuz salt çoğunlukla toplanabiliyor. Yani 55 temsilciden 28 kişi ile toplanıyor. Yani burada oylanırsa ve toplantı yeter sayısının salt çoğunluğu ile olumsuz çıkarsa hukuki olarak ne yapabiliriz. Bazı kat maliklerimiz demokratik hakkımız engelleniyor diye düşünüyor. Çünkü bizim blok 16 dairenin tamamı renk değişsin diye karar aldı. İYarın genel kurulumuz var ivedi cevap verirseniz çok memnun olurum Telefon:5333889206 Şehir:muğlaBiz Muğla tokide 55 blok 5 ada 9 parselde

Nihat Dönmez tarafından yanıtlandı.
07 Aralık 2019 | 14:18 SONGÜL TOPAL 5635 Kişi okudu