tevhid işlemi yeni bir iktisapmıdır ? tevhid işleminin değer artışı vergisi muafiyeti (iktisap tarihinden 5 yıl geçmesi ) durumundan incelenmesi

Soru
Öncelikle hayırlı işler dilerim , gününüz bereketli olsun... 2018 ocak tarihi ile arsa vasfında 5 küçük parsel aldım ve bunu en az beş yıl sonra kat karşılığı mütahide vermeyi planlıyorum. sorum şu ki; 1)bundan 6 yıl sonra arsaları tevhid yaptırsam ve kat karşılığı mütahide versem değer artış kazancı hesaplanırken arsa iktisap tarihi olarak 2018 ocak mı dikkate alınır yoksa tevhid tarihi olan 2024 ocak tarihi mi ? 2)arsa vasfında olan birden fazla parselin tevhid edilerek tek bir parsele dönüştürülmesi cins değişikliği midir ? kısacası 5 yıl şartından yararlanabilmek için arsaları şimdiden mi tevhid yaptırmam gerekir, yoksa 6 yıl sonra mütaihide vermeden önce yaptırsam yeterli mi ? şu an yaptırsam beni baya zorlayacağı için bu soruyu soruyorum , cevabınız için şimdiden teşekkürler.



Yanıt : Merhaba. Kat karşılığı müteahhide veya kooperatiflere verilen arsa karşılığında alınan gayrimenkuller dahil, iktisap edilen gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde, değer artışı kazancının tespiti yönünden iktisap tarihi olarak, gayrimenkulün tapuya tescil edildiği tarih esas alınacaktır. Cins değişikliğinde bir gayrimenkulün cinsinin, yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale; bağ, bahçe, tarla vb. iken arsaya; arsa veya arazi iken, bağ, bahçe ve benzeri duruma dönüştürmek için paftasında ve tapu sicilinde yapılan işlem olarak tanımlanıyor, yani niteliğinde değişiklik olması gerekiyor. Tevhid hususu vergi kapsamında ektra bir madde olarak geçmiyor, tapuya ne zaman tescil olursa iktisap tarihi de odur. Yine de ileride hak kaybı yaşamamak adına vergi dairesiyle de bu konuyu konuşabilirsiniz.
Özge Özdemir tarafından yanıtlandı.
08 Mart 2018 | 20:49 ibrahim demirli 2241 Kişi okudu

Yorumlar

    Henüz yorum yok.
    Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın