1 ada yıkım öncesi şerefiyelendirilse yeni binada paylaşım

Soru
Merhaba..Farklı parsel sahiplerini içinde bulunduran ( dükkan,daire,müstakil ve arsa ) 200 parsellik 1 ada yı kat karşılığı inşaat firmasına vermek istiyoruz.Gerek firma ile paylaşımda gerekse parsel sahipleri kendi aralarındaki paylaşımda en sağlıklı ve hakkaniyetli paylaşım modeli sizce nedir ? Yıkımdan önce tüm adanın şerefiyenlendirilmesi ve yapılacak olan yeni bloktaki şerefiye oranları ile örtüştürerek bir paylaşımın yapılması mı veya parsel şerefiyesi yapılmadan kura yöntemi ile paylaşımın yapılması mı ? Ayrıca yeni yapılan binada kura çekimi sonrası şerefiye farklarını da (para ödeyerek )eşitleme ilkesi ne kadar mantıklı ? Saygılar..



Yanıt : Çok malikli, birden fazla arsanın kat karşılığı verilmesi halinde maliklerin paylarının belirlenmesi…

Öncelikle; arsa malikleri kooperatif ortağı ise, kooperatiflerde eşit pay söz konusu olduğundan, yeni oluşumdan da eşit pay almaları gerekir. Şerefiye çalışması ile de denge sağlanmalıdır. Yani, yeni oluşumda elde edilen dairelerin şerefiyeleri yapılarak, tercih edilirliği yüksek olanlar tercih edilirliği düşük olanlara ortalamadan sapmalar kadar ödeme yapmalıdır.

Kooperatif ortaklığı söz konusu değil ise, mevcut durumun ekspertizi (değerlemesi) yapılarak, arsaların değerleri belirlenmeli ve toplam değer içinde her bir arsanın yüzdesel oranları bulunmalıdır. Yani mevcut durumdaki arsaların toplam değer içindeki yüzdeleri bulunur.

Bilahare, tevhid sonucu oluşacak yapılanma değerine kat karşılığı oranı uygulanarak arsa maliklerinin elde edeceği şerefiyeli değer bulunur.

Bulunacak şerefiyeli değere de bu oranlar uygulanarak her bir arsa malikinin elde edeceği yeni değer bulunur.

Arsa 1, Arsa 2, Arsa 3, Arsa 4 ve Arsa 5 maliklerinin, kendi arsaları için belirlenen şerefiyeli değerden eşit pay alabilmeleri için de seçilecek daireler için farklı fiyatların söz konusu olması halinde ortalamadan sapmalara göre kendi aralarında veya yapımcı ile mahsuplaşmalıdırlar.

 

Belgin Bilgiç tarafından yanıtlandı.
04 Mart 2012 | 17:16 turgut cebeci 842 Kişi okudu

Yorumlar

    Henüz yorum yok.
    Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın