ABD konut yatırımı hakkında

Soru
Tebernüş Bey merhaba. Sizden mümkünse Amerika'da konut yatırımı hakkında fikirlerinizi rica ederim. İstanbul'da yaşayan biri olarak geçen sene yatırımlık olarak krediyle aldığım evi mevcut değeri olan 2.5 milyon TL ye satıp kredi borcumu kapattıktan sonra yaklaşık 250 bin dolara Amerika'da (New York çeperlerinde) makul bir ev almayı düşünüyorum. Malum İstanbul'da da konut fiyat artışları dolardan hızlı gidiyor ama kira bedelleri evi 23-25 yılda amorti etmeye başladı. Amerikada ise evler kendini vergileri ve komisyonları düşünce 12-13 yılda amorti ediyor araştırmalarıma göre. Dolar cinsinden mülk edinip dolar cinsi kira geliri elde etmek şu an çok cazip ama olumsuz yönü ise İstanbul'da yaşadığımdan komisyoncu firmalara mecbur kalabilirim. Paranın dini ve milliyeti olmaz prensipleri ışığında Amerika'da veya İstanbul'da ki yatırımları nasıl kıyaslarsınız? Malum, FED pandemide dolar basma işini abartıp 4 trilyondan 8 trilyona çıkardı. Faizleri artırıp dünyaya dağıttığı doları çağırınca üzülerek söylüyorum ki para birimimiz daha da mahvolacak. Dolar dünyada bolken bile bu haldeysek..



Yanıt : Merhaba. 1) Gelecek bir kaç yılda İstanbul'da konut fiyatları New York'tan çok daha yüksek artış sergileyecek. 2) Ama getirisi vergi sonrası dediğiniz gibiyse gayet mantıklı. 3) Alacağınız evin operasyonu sizin için zor olmayacaksa doğru yoldasınız.
Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
25 Temmuz 2021 | 13:52 Gökhan Şeker 3824 Kişi okudu

Yorumlar

  1. 2022-10-23 12:52:38

    Istanbulda 23-25 yillik amortisman hayal gibi. 30-40 yili bile bulmak mumkun degil. Uzun vadede zaten istanbuldaki evin fiyatinin doviz cinsinden dusmesi kacinilmaz. Umraniyede 500bin dolara ev almak mi? O rakama amerikada yerine gore 5 ev almak mi?

  2. Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın