Üyelik Oluştur

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun? Lütfen kullanıcı adınızı ve e-posta adresinizi girin. E-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturmak için bir bağlantı alacaksınız.

Tebernüş Kireçci | Emlak ile ilgili sorularınızı cevaplıyor!

Gayrimenkul ile igili tüm soruları buradan yanıtlıyor...

Soru Sormak İçin Tıklayınız..

  • Adınız Soyadınız
  • Yazar (Lütfen Soru Sormak İstediğiniz Yazarı Seçiniz)
  • E-Posta Adresiniz
  • Soru Başlığı
  • Sorunuz
  • Telefon Numaranız
  • img
tebernuskirecci yazıyor

Bankacıların hırsı neden sonlarını getirecek?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabından "Bankacıların hırsı neden sonlarını getirecek?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 10 maddelik analizi...

1) Her şirket ve ticari işletme daha yüksek kâr sağlamak ister. Bu ticaretin temel kuralıdır. Ama çok kazanma isteği ve hırsı, iş yapılan diğer şirketlerin elinde avucunda bir şey bırakmamaya dönüşünce önce iş yapılan şirketlerin sonu gelir. Daha sonra ise hırs sahibi şirketin.

2) Ticarette başarılı olan markaların hepsini detaylı olarak inceleyin. Çok kazancın peşinde koşan işletmeler iyi bir marka olmayı başaramamışsa soluğu ya iflas masasında alır ya da konkordato talebinde bulunur.

3) Ama sürdürülebilir ve düşük kârı hedefleyen işletmeler ise çok büyük paralar kazanır. Yani  ticari hayatta çok kazanma hırsının sonucu genelde iflasla sonuçlanır. Az kazanca razı olan şirketler ise çok büyük paralar kazanır.

4) Bugün Türkiye'deki bankalar "daha çok çok çok kazanma" hırsının esiri olmuş durumda. Bu hırs normal değil. Havale, EFT, dosya parası, sigorta poliçesi ve diğer hizmet bedelleri ile komisyonlar enflasyonun bir kaç katı artmış durumda.

5) Bankalar açıkladıkları kredi faiz oranlarının üzerinde faiz oranlarıyla kredi kullandırmazlardı. Türkiye'de bu anlayış da yıkıldı. Maalesef özellikle yeniden yapılandırmalarda ilan ettikleri kredi faiz oranlarının neredeyse yüzde 50 fazlası faiz oranıyla yapılandırmak için masaya oturan bankalar var.

6) Özellikle BDDK'ya ve ekonomi yönetimine burada büyük iş düşüyor. Böyle giderse reel sektörde yaşanan sıkıntı eninde sonunda bankaları da vurur. Bankaların sonunu getirir.

7) Reel sektör bu faiz oranlarıyla baş edemez. Haneler bu faiz ödemelerini yapamaz. Bireyler saplandığı borç batağında yok olur. Ekonomi yönetiminin 1 yılı aşkın süredir izlediği tüm politikalarını mahvederler. 

8) Faiz oranlarının düşürmekte gösterilen başarı uygulamaya yansımazsa kredi yükü fazla olan şirketlerin konkordato ilanı ve iflası kaçınılmaz olur. 

9) Bankalar günü kurtarmanın derdinde. Büyük resmi görmek istemiyorlar. Büyük resmi banka yönetimlerine BDDK ve ekonomi yönetimi gösterebilir. 

10) Bir kez daha hatırlatıyorum: Bu faiz oranları kredi borcu yüksek şirketleri  konkordatoya bile götürmez. Doğrudan iflasa sürükler. Niyet üzüm yemekse bankalar kendilerini toparlamalı. Niyet bağcıyı dövmekse boşa konuşuyoruz:)

Analizlerimin tamamına Buraya tıklayınız adresinden ulaşabilirsiniz. Beğenen ve retweet yapanlara teşekkür ederim.

Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için Buraya tıklayınız

Yorumlar

    Henüz yorum yok.
    Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın
Tebernus Kirecci'e soru sorma kriterleri X