Üyelik Oluştur

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun? Lütfen kullanıcı adınızı ve e-posta adresinizi girin. E-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturmak için bir bağlantı alacaksınız.

Tebernüş Kireçci | Emlak ile ilgili sorularınızı cevaplıyor!

Gayrimenkul ile igili tüm soruları buradan yanıtlıyor...

Soru Sormak İçin Tıklayınız..

  • Adınız Soyadınız
  • Yazar (Lütfen Soru Sormak İstediğiniz Yazarı Seçiniz)
  • E-Posta Adresiniz
  • Soru Başlığı
  • Sorunuz
  • Telefon Numaranız
  • img
Büyükdere sendromu gelişme akslarına sıçrar mı?

Büyükdere sendromu gelişme akslarına sıçrar mı?

Dünya gayrimenkul piyasalarında Türkiye çok gözde. Türkiye'de ise İstanbul'un ne kadar gözde olduğunu anlatmaya gerek var mı? O kadar gözdeki alım yapmakta zorlanıyorlar.Talep çok fazla. Alım ise bu talebi doğrulamıyor.

Büyükdere Caddesi'ne yatırım yapanlar, Türkiye'de para ve sermaye piyasalarından uzun yıllardır yüksek getiri sağlayanlar. Son 5-6 yılda satışa çıkan projelere baktığımızda ilginç bir sonuç ile karşılaşıyoruz. Projelerin ilk yüzde 30-40'lık kısmı jet hızıyla satılıyor. Bu kısmı genellikle şirket patronlarının yakın çevresi ve iş yaptığı şirketlerin sahipleri ve yöneticileri alıyor. Ayrıca satış pazarlama danışmanlığı yapan şirketlerin portföyü de bu ilk alımlardan nasipleniyor.

Sonra ikinci perde başlıyor. Basın lansmanı yapılıyor. Reklam kampanyası başlıyor. Tabii bu arada fiyatlar da ilk etaba göre zamlanıyor. İkinci dalgada istenilen hesaplar tutturulamıyor. Son 7 yılda birkaç başarılı müstesna örneği çıkartırsak ana hatlarıyla Büyükdere Caddesi'nde durum bu.

İkinci dalgada fiyatlar yükseldiği için, bu yükseliş biraz da sert olduğu için potansiyel müşteriler tedirgin. Kimse arkadaşının, kuzeninin ya da kardeşinin 1 ya da birkaç ay önce 1 milyon dolara aldığı bir eve 1.2 yada 1.5 milyon dolar vermek istemiyor. Durum böyle olunca Büyükdere Caddesi'nde sendrom oluşuyor.

İstanbul'da projeleri çok yakından takip eden yaklaşık 5 bin kişilik bir grup var. Bu grup İstanbul'un neresinde yeni bir proje satışa çıkarsa saldırıyor. Kısa vadede fiyatların yüzde 20-30 arasında yükselmesine neden oluyor. Hızını alamayıp zam oranını yüzde 50-60'lara çıkaranlar da olmuyor değil.

Bu hızlı satışlar ve zamlar sonrasında projelerde hareketlilik yavaşlıyor. Fiyatlar biraz tuzlu bulunuyor. Kısacası 5 yıldır Büyükdere aksında yaşanan sendrom gelişme akslarına sıçramış durumda.

Bunun çözümü ne?

Çözümün adresi belli: Yine Büyükdere'de aramak gerekiyor. İnşaatı hızlandırmak Büyükdere'de inşaat bittiğinde, hemen teslim alternatifler çoğaldığında satış kolaylaşıyor ve hızlanıyor.

İnşaatı bitirildiği halde satamayanlar olmuyor mu? Mutlaka oluyor. Fakat genellikle inşaatın hızlanması satışlara yansıyor. Gelişme akslarında proje yapanların bundan sonraki hamlesi belli.

Yaparlar mı? Yapmazlar mı?

Çözüm belli, karar kendilerinin.

Haftaya görüşmek üzere

Tebernüş Kireçci



Seçim sonuçları emlak ve konut piyasasına nasıl yansıyacak?

Yorumlar

    Henüz yorum yok.
    Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın
Tebernus Kirecci'e soru sorma kriterleri X