Deprem riski şimdi anlaşıldı mı?

Tartışma
İzmir bugün büyük bir depremle sarsıldı. Depremin şiddeti konusunda farklı rakamlar var. Üzüntüsünü yaşıyoruz. Biz yıllardır Türkiye'nin deprem riskine dikkat çekiyoruz. Türkiye inşaat hamlesine başladığında mevcut konut stokunun yüzde 10'u bile depreme karşı dayanıklı değildi. Bugün bu seviye yüzde 50'lere çıktı. Bazı aklı evveller ise "Para taş ve toprağa gömülüyor" eleştirisi yapıyor. Mevcut yapı stoku yüzde 100 oranında depreme karşı dayanıklı hale getirilinceye kadar yapılan işlere "parayı taşa toprağa gömmek" denilmez.



Not: Yorum yapmak istiyorsanız üye olup yorum yapabilirsiniz.
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Üyelik İşlemleri! 30 Ekim 2020 | 21:00 Tebernüş Kireçci 5040 Kişi okudu

Yorumlar

  1. 2020-10-31 00:49:33

    Bugün televizyonda bu konuda arastirma yapmis profesör Istanbul'da 48-50 "bin" binanin beklenen büyük Istanbul depreminde yikilacagini söyledi, durum felaket.

  2. 2020-10-31 04:49:36

    Yakın bir zaman dilimi yaklaşık 6 ay önce Bahçelievler?de belediyenin yıkım kararı aldığı evini boşaltmayan ve/veya boşaltamayan vatandaş balkon çökmesi sonucu hayatını kaybetti. Vurdumduymaz semt meraklıları harici herhalde kimse keyfinden çürük binalarda yaşamak istemiyordur. Sorun çok büyük ama çözümü de maalesef kolay değil. Kentsel dönüşüm maliyetini ödeyemeyecek vatandaş sayısı azımsanmayacak kadar yüksek. Devlet aklı kentsel dönüşüm teşviki amaçlı ciddi yapısal reformlar yaptı ama uygulama da halen ciddi sıkıntılar var. Tahminim odur ki ölen ölür kalan kalır mantığından ziyade artık , maddi durumu yetersiz vatandaşlar için daha büyük sıkıntıların yaşanacağı yeni bir süreç başlayacak. Acımasız bir şekilde 1999 öncesi inşa edilmiş sokak arası yapılan çürük veya uygunsuz binalarda kimsenin oturmasına izin verilmeyecektir . Bu işin olur idare edilir tarafı kalmamıştır.

    • 2020-11-06 00:02:59

      bahçelievlerde hürriyet sokakta bir bina var benim kendi dairem yıkım kararı çıkmadı henüz 2 senedir daha haziranda tapulara işlediler riskli yapı diye halende oturanlar var belediyelerimiz öncelikle bu tip yapıları bir an önce yıkmaları yarın yıkılsa birinin üzerine hatta bir daire halen oturuyor bilinçsiz ancak ne zaman aglıyoruz ayla bebek göcük altından saatler sonra cıkınca sen tedbirini al sonrası allah bilir

  3. 2020-10-31 17:04:51

    Insallah gerekli dersleri almışızdır. Oncekiler gibi bir iki hafta sonra unutmayiz umarım. Büyüklügü,konforu, kullanilan mobilya ve techizat markasından ziyade bulundugu bolge ve zemini, binanın saglamligi ve yonetmelige uygun yapılıp yapilmadigi gibi hususlara kafa yormalıyız, cok gec bile kaldık. Gerekli kentsel dönüşüm çalışmalarına da parsel bazinda bir an önce başlanmalıdır. Daha önce de yazdim daire sahipleri olarak bir kaç metrekarenin hesabı da yapılmamalıdır.

  4. 2020-11-05 23:58:42

    öncelikle türkiye deprem bölgesi bölgelerimizdeki imar yasaları çok sıkıntılı benim düşüncem doganın vermiş olduğu imar esastır sen gidip dereyatagına gökdelen dikersen zemini ıslak ve çakıl kum zemin olursa istersen c 50 beton kalıplarla dik binayı yıkılır öncelikle bizim jeolojik zemin etütlerimiz neye göre imzalanıp imar çıkarılıyor ona bakılmalı doga aldanmaz doğa eğer derse burası olmaz buraya sen 5 kat 10 kat çıkarsan bir gün gelir alır verdigini önce bizim bilimadamlarına kulak vermemiz gerekli Mütahitlerimize 5 imar versen 7 çıkarlar 10 versen 15 çıkarlar sonrasını biz ve toplumumuz acı ve göz yasıyla izleriz

  5. Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın