eviva yaşam merkezi

Soru
Hilal hanım öncelikle kolay gelsin.Ben eviva yaşam merkezinden 2+1 40 ay vadeli bir daire aldım.bize inşaatın sene sonu teslim edileceği söylendi.Fakat edindiğim son bilgiler inşaatın ruhsatsız olduğu için mühürlendiği yönünde.esenyurt ve ibb belediyesi firmanın ruhsat almadığını bunun için mühürlendiğini söylediler.bize ruhsatı olmayan daireleri nasıl satabiliyorlar bu suç değilmi.ben paramı geri istediğimde sözleşme gereği yüzde 10 kesinti yapılacağı söylendi.hilal hanım firma kaynaklı bu soron için benden kesinti yapılabilirmi.şimdiden teşekkürler.kolay gelsin



Yanıt : sayın orakçı, siz daireyi almadan önce gerekli araştırmaları yapmakla yükümlüsünüz. belediye imar drumları ve tapu daireleri herkese açıktır. ilgili herkes bu bilgileri ilgili kurumlardan temin edebilir.  projede kaçak bir durum varsa öncelikle belediye ne gibi bir işlem yapmı,ş her hangi bir yıkım kararı varmı yahut firma ruhsat başvurusunda bulunmuş mu bakmak lazım.    sözleşme maddelerinizi bilmiyorum ancak firma edimlerini yerine getirmediyese bir ihtarla sözleşmenizi fesh edip firmaya süre verip ödediklerinizi zarar ziyanınızla birlikte firmeden talep edin. bir ödeme olmazsa sözleşmeniz notedr satış vaadi ise tüketici mahkemesindei adi sözleşme ise genel mahkmelerde dava açabilirsiniz. size ilgili ceza maddesini yazıyorum. olayınızı değerlendirir ve uygun görürseniz savcılığa suç duyurusunda bulunursunuz.

1.      Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

2.      Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.

3.      Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

4.      Üçüncü fıkra hariç, bu madde hükümleri ancak belediye sınırları içinde veya özel imar rejimine tabi yerlerde uygulanır.

5.      Kişinin, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak yaptığı veya yaptırdığı binayı imar planına ve ruhsatına uygun hale getirmesi halinde, bir ve ikinci fıkra hükümleri gereğince kamu davası açılmaz, açılmış olan kamu davası düşer, mahkum olunan ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkar.

Av. Hilal Bayram tarafından yanıtlandı.
22 Şubat 2012 | 00:15 ömer orakççı 563 Kişi okudu

Yorumlar

    Henüz yorum yok.
    Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın