İcradan yer almak ve bununla ilgili riskler

Soru
Tebernuş bey merhaba, uyap satış üzerinden satışı gerçekleşen icralık tarla ve arsaları incelerken şöyle bir şey dikkatimi çekti. Yayınlanan fiyatların çoğu emsallerine göre çok uygun kalıyor. Ama satışa çıktığında fiyatı daha yüksekten belirlenip satışı gerçekleşebiliyor. Bu noktada sorum; Diyelim bir tarla/arsa fiyatı çok uygun bunu aldık. 1) Satışta belirlenen rakam ve satış ilanında belirlenen kdv, tapu masrafı vb. dışında ilave masraf çıkarmı? 2) satının birden fazla kişiye borcu vardı. yer satıldı ve bütün borçları karşılamadı. Bu durumda kalan borç yeni alıcıya geçermi? 3) Yeni alan kişi satıcıyla ilgili bir sorumluluk, risk almış olurmu? 4) Bazende bu satışlar ortaklığın giderilmesi durumunu kapsıyor. Burada belirlenen satış fiyatı toplam ödenecek akamı gösteriyor değilmi. Mesela 7 ortaklı bir yerin satışı istendi. Biz bu yeri 30.000 TL ye aldık. Bu durumda 30.000+diğer masraflar(KDV, Harç vb.) mi ödenir yoksa rakam 210.000 TL olup artı maraflar mı ödenir. 5) İcradan arsa/tarla/ ev vb. alımda en büyük risk gördüğüm kadarıyla sonradan dava açılıp satışın iptal edilmesi ama başka önemli bir riski varmı göremedim. Mesela borçlunun alınan yer üzerindeki borçlarının alıcıya geçmesi, satış fiyatının çok üzerinde para talep edilmesi-ortak sayısına bağlı) vb. Bilgi verirseniz çok memnun oldum. Bu arada çok soru sordum. Belki kafanızı ağrıttım kusura bakmayın. İyi günler dilerim



Yanıt : Merhaba. Peynir büyük, mesafe kısa ise iki kez düşünün. Satış ilanında hangi masrafların ilave olacağı belirtilir. Satış ilanını inceleyin. Borç alıcıya geçmez. Ama icradan alınan gayrimenkullerde tapu iptal davası açılabilir.
Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
24 Mart 2023 | 09:07 Murat Yaşar 1887 Kişi okudu

Yorumlar

  1. 2023-03-25 19:06:33

    1) Çıkmaz. Tapu harcını ihale bedelinin %4'ü olarak ödersiniz. Sonra icradan %2'sini iade alırsınız. 2)İhalenin kesinleşmesiyle birlikte takyiatlardan ari olarak yeri alırsınız. Haciz, ipotek ve kalan borç ihale alıcısını ilgilendirmez. Elektrik vb gibi üst hakkına ilişkin şerhler varsa onlar genelde aynen korunur. En doğru bilgiyi ihale makamından alırsınız. 3)İhale alıcısının borçlu veya eski maliklerle ilgili hiçbir sorumluluğu yoktur. 4)İhale kaç TL'den kalmışsa i tutar ve KDV vs ihale ilanında belirtilen tutarlar ödenir. İhale taşınmaz için yapılır. Kişi sayısının önemi yoktur. Tek para ödersiniz. İhale makamı parayı paylaştırır. 5)İhalenin feshi dışında riskiniz yok. Bağlayacağınız para ihale kesinleşene kadar Vakıfbankta açılacak hesapta durur. Yıllık %5-6 civarı faizle nemalandırılır. İhalenin feshi davası sonucu ihale iptal edilirse para size faiziyle ödenir. Alacağınız faiz piyasanın çok çok altındadır.

  2. Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın