kiracımı nasıl tahliye ederim

Soru
mrb tebernüş bey hayırlı ramazanlar 9 yıl rahmetli kayınpederim miras yoluyla 4 yıldırda bizim kiracımız olan üst kattaki komşumuzla tahliye meselesi yüzünden sorun yaşamaya başladık.eylül 2022 tarihine eşimin bu yaz emekli olacağını ve oturdukları daireyi satacağımı bidirdim.en geç haziran 2023 tarihinde boşaltmalarını taşınmalarına ev bulmalarına yardımcı olmak macıylada kirayı çok arttırmayacağımı ilettim.Rahmetli kayınpederle yaptıkları kontrat kasım ayından kasım ayına biz sözleşme yapmadık.Hatt piyasa 1750 olsada daire 1500 verbileceğimi onlar teklif sundu 1 ay bekeleyerek kabul ettim.İnsanlar yaşlı çift ev sahibi olsunlar diye.Bütün iyi niyetimi ukllandım.Kira artırmadım 7000 civarı piyasa 2500 oturtum.9 ay zaman verdim.ve piyasa göre 250-200 civarı paradan vaz geçtim.Gerçekten evi satmak istiyoruz.Aynı apartmandan 2 daire istemiyoruz.Tamam dediler.Onlar alamdı emlakcı geldi fotoğrafladı ama çok özentisiz daire kulandıkları için alacak kişi o fotoğrafları görse almaz ve emlakçıya sorun çıkarmışlar .arada görüşüyorduk bakıyoruz filan dediler.Geçen gün ne yaptınız dedimBen avukata sordum babanızdan miras kalmış 10 yıl oturma hakkımvar dedi.Abi deeim sende hiç utanma yokmu ben sana size saygı duydum 13 yıllık hukuk var aramızda ihtarname çekmedim utancımdan ve yukarıda yazdıklarımı tekrar izah ettim.Ben boşaltcam demedim ki sen sat daireyi filan piyasa çok yüksek ne yapabilirim filan gerekçe sunuyor ben dedim size bir çok seçenek sundum deim kabul etmediniz daireyi hazirana kadar boşaltın iyiyken kötü olmayalım dedim.sonuç olarak çok yere sordum araştırdım en son size soruyorum.Benim adireyi bunları çıkarıp başkasına kiraya verme amacım yok.kanunda yazıya bakar yazılı belge yok iyi niyetten.Avukatlarda herkes farklı yorumluyor.Avukat paramda yok.İhtarname çekerek nasıl boşaltabilirim.Daireyi satmak isityorum.istediğim zaman ve anda alıcının evi görmesini istiyorum rahatça hatta küçük bir tadilat yapacağım.Boya filan acil ne yapmam gerekiyor.Bu saatten sonra bunları gördükçe eşimde bende sinirsel yönden yıpranıyoruz.Geçerli neden ne gösterebiliriz.kayınpederle rahmetli bizim 13 yıllık kiracımız.9 ay süre vermiştim çıksın diye ne yapalım tebernüş bey efendice kaç kez konuştuk



Yanıt : Merhaba. Size de iyi Ramazanlar. Sorunu ikna ile çözemezsiniz. Bu haliyle satmaya bakın. Bu ortamda kiracınızı çıkartmanız çok zor.
Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
09 Nisan 2023 | 14:57 hasan çivi 1535 Kişi okudu

Yorumlar

  1. 2023-04-11 22:22:18

    Sayın Çivi, Kiracınızla bir sözleşme yapmışsınız. Kiracınız sözleşme şartlarını ihlal etmediği müddetçe onu çıkartamazsınız. Kira tutarını siz değil sözleşme ve devlet belirler. Zaten siz istiyorsunuz diye kira 1750 TL'den 2500 TL'ye çıkmaz. Etrafta kiranın ne olduğu da sizin olayınızda önemli değildir. Hiç kimse veya bazı kimseler kiracısından para almasa siz de mi para almayacaksınız? Kira bedeli düşükse tespit davası açabilirsiniz. Kiracınız kirayı ödemiyorsa tahliye prosedürünü başlatırsınız fakat satacağım gibi sebeplerle kiracıyı çıkartamazsınız. Satarsanız yeni malik kira sözleşmesinin tarafı haline gelir. Her zaman esas olan ahde vefadır.

  2. 2023-04-20 18:45:16

    Emrah Bey, Kira tutarını devlet değil piyasa belirler. En azından komünist sistemler haricinde böyledir. Diyelim ki deprem oldu ev hasar aldı. Kiracıya "Bu haliyle oturacaksın." denilebilir mi? Etraftakiler kira almazsa siz de mi almayacaksınız örneğiniz gibi mantıksız bir yaklaşım olurdu değil mi? Kiracı, bir ay önce aldığı arabayı bir ay sonra daha yüksek bir fiyatla satışa çıkarıyor mu? Yatırımını enflasyon karşısında korumak için her gün fiyatını kontrol edip artırıyor değil mi? (Konutla araba aynı demeyin lütfen barınma krizinin nedeni ev sahipleri değil. Enflasyonun sebebinin 3 harfliler olmadığı gibi :) Konut yatırımı yapan ve bu yatırımının karşılığını güncel piyasa şartları altında alamayan yatırımcının hakkını yemek çok keyifli geliyordur eminim. Ancak çevremdeki pek çok insan artık evini kiraya vermiyor. Boş tutuyor :) Talep artıyor ancak arz artmıyor. Üstelik boş tutulan evlerin sayısı her geçen gün arttığı için diğer evlerin kiraları daha da artıyor. Konut yatırımcısı olmazsa yeterli ev yapılamaz zaten. Sonuç olarak bugün siyasi nedenlerle bu kararlar alınmış olabilir ancak bunlar uzun vadede kiracıyı korumaz. Eninde sonunda evi tahliye edersiniz. Kiracının korunması için Toki'nin devlet arazilerine ev yapıp halka kiralaması gibi çözümler gerekiyor. Bunu talep edin. İnsanların yatırımları üzerinde hak iddia edemezsiniz. Bu arada kirada evim yok.

  3. Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın