KONUT FİYATLARININ GELECEĞİ HAKKINDA MATEMATİKSEL GÖRÜŞÜM VE SİZE TEŞEKKÜR YAZIMDIR

Soru
Tebernüş bey merhaba; size gerçekten sonsuz teşekkürler, yaklaşık 10 yıldır sitenizi ve yazılarınızı takip ediyorum, 10 yıldır konutta balon olduğu söyleniyor ve sizde 10 yıldır buna karşı çıkıyorsunuz tüm profesör ve uzmanlara rağmen. Gerçekten sizin öngörüleriniz ve doğru tahminlerinizden dolayı tebrik ediyorum. Herkes konut fiyatlarının geleceğini konuşuyor. Ben bu konuda işin içinde olan bir inşaat mühendisi olarak yorum yapmak istiyorum. Konut fiyatlarının yakın gelecekte düşme ihtimali olduğunu düşünmüyorum. Pazardaki soğan, salata, biberin fiyatı, kasaptaki etin, sütün fiyatı nasıl her geçen gün artıyorsa, konutun da artması gayet normal, matematiksel olarak neden düşmeyeceğini açıklayayım; Birincisi: Demir, çimento, kum, çakıl, fayans, tuğla gibi ana maddeler her geçen gün zamlanıyor, bu da direkt olarak maliyetleri arttırıyor ve fiyatlar artıyor. İkincisi: Çok ciddi bir işçi sıkıntısı var hem de çok ciddi, demirci, kalıpçı, sıvacı ve duvar işçisi bulamıyoruz, son 1 senede bizim şirkette çalışan en az 15-20 işçi yurtdışına gitti, şuan yurtdışında inşaat işşçisine yönelik çok ciddi bir talep var hergün işçiler arasında yurtdışına gitmek için birileri pasaport vs çıkarıyor, aynı zamanda deprem bölgesinde yeni başlayan inşaatlardan dolayı o bölgede işçilere çok ciddi yövmiyeler veriliyor, diğer bölgelerden çok ciddi bir işçi transferi var deprem bölgesine. Bu ne demek oluyor adamı elinizde tutmak için normalde 500 tl verdiğiniz yövmiyeyi mecbur gitmesin diye arttırmak zorunda kalıyorsunuz, işçilikler inşaat sektördünde çok ciddi bir şekiilde artıyor, bu da maliyetleri ve doğal olarak fiyatı etkiliyor.(ocak zammıyla birlikte son 2 zamda işçilerin maaşı tam 3 kat arttı ortalama, yanlış duymadınız tam 3 kat arttı.) Üçüncüsü: Türkiyede her sene 800-850 bin konut ihtiyacı var(yeni evlenenler, boşananlar, göç durumu vs.) Fakat üretilen konut sayısı senelik 400 bin civarı yani arz talep konusu ev fiyatlarının düşmesini engelliyor. Dördüncüsü: Deprem bölgesinde ve istanbulda kenstel dönüşümde yapılacak milyonlarca konuttan bahsediliyor, bu konutlar için eğer ciddi bir manada yapılmaya başlansın o zaman hep birlikte göreceğiz demire, çimentoya, işçiliğe gelecek zamları. Arkadaşlar köprüden önceki son çıkış almak isteyen bence elini çabuk tutsun derim. Şahsi yorum ve görüşlerimdir, kendi araştırmanızı yapmadan karar vermeyiniz.



Yanıt : Merhaba. Rica ederim. Paylaşımınız için ben teşekkür ederim. Bahsettiğiniz kişler teori insanı. Pratiği ve piyasayı bilmez. Biz ise önce piyasayı anlamaya çalışırız. Sonra onun teori karşılığını buluruz. İşin sırrı bu.
Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
29 Nisan 2023 | 14:27 ONUR YILMAZ 3085 Kişi okudu

Yorumlar

  1. 2023-05-05 13:53:42

    Ben ekonomistlerin veya bilim insanlarının konut fiyatları ile ilgili yanıldıklarını düşünmüyorum. Ekonomistler, politikacıların ekonomi biliminin genel ilkelerine uygun kararlar alacakları varsayımı ile gelecek projeksiyonu yapıyorlar. Ekonomistlerin tek hatası politikacıların akıl dışılıklarını hafife almaları. Onları rasyonel insanlar olarak düşünmeleri. Bilim bize saatte 120 km hızla giden bir buçuk tonluk bir arabanın önüne atlarsak çarpmanın etkisiyle %99.999 öleceğimizi söylüyor. Bizim politikacı bunu test etmeye çalışıyor. Üstelik arabanın önüne kendisi atlamıyor, bizi itiyor. Karar vericilerin aldıkları akıl dışı kararlar yüzünden sadece konut fiyatları değil, et, süt, yumurta, ayakkabı, sıvı yağ fiyatları da düşmüyor. İki yıl önce konut yerine zeytinyağı alsanız daha kazançlı çıkardınız. Enflasyonun olduğu bir yerde bugün aldığınız şeyin fiyatı yarın mutlaka artacaktır. Üstelik konutta fiyatı artıran arz sıkıntısı, yabancıya satış, 10 milyon tane ne idüğü belirsiz adamı ülkeye doldurmak gibi akıl dışı etkenler de var. Eğer akıntıya karşı kürek çekmeye çalışırsan bir yerde gücün tükenir ve akıntıya kapılırsın. Türkiye gücünü tüketti, akıntıya kapılmış gidiyor.

    • 2023-05-06 17:42:57

      Yanlış düşünüyorsunuz. Ekonomi, finans piyasanın teorisidir. Bu adamlar bilim yapmıyor. "Konut fiyatları düşecek" her dönemde reyting yapıyor. Bu adamlar da 20 yıldır her fırsatta konut fiyatlarının düşeceğini iddia ediyor. Konunun özeti bu.

    Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın