Üyelik Oluştur

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun? Lütfen kullanıcı adınızı ve e-posta adresinizi girin. E-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturmak için bir bağlantı alacaksınız.

Tebernüş Kireçci | Emlak ile ilgili sorularınızı cevaplıyor!

Gayrimenkul ile igili tüm soruları buradan yanıtlıyor...

Soru Sormak İçin Tıklayınız..

  • Adınız Soyadınız
  • Yazar (Lütfen Soru Sormak İstediğiniz Yazarı Seçiniz)
  • E-Posta Adresiniz
  • Soru Başlığı
  • Sorunuz
  • Telefon Numaranız
  • img
tebernuskirecci yazıyor

Yatırımda dolar ve altının alternatifi ne?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabından "Yatırımda dolar ve altının alternatifi ne?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 16 maddelik analizi...

1) Son yaptığım anketlerde gördüğüm şu: Özellikle küçük yatırımcılar paralarını çaresizlikten dolar, altın ve benzeri enstrümanlara yatırıyorlar. Kazanmak için değil kaybetmemek için...

2) Sağlam enstrümanlar olsa kimse dönüp bunların yüzüne bakmayacak. Kimse bunlarla ilgilenmeyecek. Piyasanın sağlam yatırım enstrümanlarına ihtiyacı var.

3) Uzun vadeli düşünenler için en sağlam yatırım enstrümanı gayrimenkul. Fakat gerek kira mevzuatı gerekse de üzerine çok yüklenildiği için gayrimenkul beklentiyi karşılayamıyor.

4) Ayrıca gayrimenkulün arzında da ciddi sorunlar var. Sorunlu arz veya oluşan arz fazlası gayrimenkul fiyatlarını baskılıyor. Ama arzı frenleyecek ve kontrol altına alınacak düzenlemeler yapılsa bu sorun da aşılır.

5) Yatırımcıların önemli bir kısmı faize sıcak bakmıyor. Bunun dinsel nedenleri olduğu gibi uzun yıllara dayanan deneyimlerde faizin reel bazda paranın erimesi anlamına geldiğini toplumun geniş kesimi anlamış.

6) Bu kadar büyük paranın gidebileceği ve yatırımcılarına verimli olabileceği tek adres var: Borsa ve sermaye piyasası enstrümanları. Ama şu andaki borsa değil. Bizim borsamızın bu yapısıyla yatırımcıyı kaçırmaktan başka bir işe yaramaz. 

7) Türkiye'de SPK'nın daha etkin ve adil olduğu bir borsa yapısına ihtiyaç var. Türkiye SPK'dan çok çekti. SPK başkanlarının ve yöneticilerinin yakınlarının halka arzlarında ve sonrasında neler yaşandığını gördük.

8) SPK başkanının tarikatının ya da cemaatinin hisse senetlerinde nasıl katliamlar yapıldığını da... Bu konuda söylenecek çok söz var. Türkiye'de işi gücü vatandaşı tokatlamak olan tarikat ve cemaatler var. Bunlardan arındırılmadan borsa yatırımcıya getiri sağlamaz.

9) Yatırımcıların borsaya ilgi duyabilmesi için şirketlerin dağıtılabilir kazancının temettü olarak yatırımcılara dağıtıldığı bir borsa kitleselleşebilir.

10) Her SPK başkanı göreve geldiğinde aynı açıklamayı yapar. Ama uygulama hep aynı olur. 

11) Borsa da temettü dağıtan şirketler yok mu? Var. Ama sınırlı sayıda. Zaten onların da fiyatı ateş pahası:) Yanına yaklaşılacak gibi değil.

12) Düzenli temettü dağıtan şirketin yükselişi uzun vadeli olur. Yani hem alana kazandırır hem de hisseyi tutmanın bir getirisi olur.

13) Türkiye'de halka açık şirketlerde temettü dağıtma alışkanlığı ender rastlanan durum. Genelde çeşitli bahanelerle temettünün üzerine yatılıyor. Durum böyle olunca da hisse senedi yatırımlarının bir cazibesi olmuyor.

14) Biz borsayı düzgün işletmediğimiz sürece yatırımcılar da doğal olarak parasını dolar, euro ya da Çiftlikbank gibi saçma sapan yatırım enstrümanlarına yatırır. Dolar ABD'de, euro Avrupa'da görmediği itibarı Türkiye'de görür.

15) On milyarlarca dolar yastık altında beklemez. On miyarlarca dolar değerindeki altın takı olarak kullanılmaz. Şirketler borçlanmak için yüz milyarlarca dolara faiz ödemez.

16) Bizim sorunumuz kendimizle. Suçlu aramaya gerek yok. Önce hatayı kendimizde arayacağız. Kimseyi suçlayarak bir noktaya varamayız. Konuşarak, tartışarak ve çözüm üreterek bir noktaya varabiliriz.

Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için Buraya tıklayınız

Yorumlar

    Henüz yorum yok.
    Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın
Tebernus Kirecci'e soru sorma kriterleri X