Üyelik Oluştur

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun? Lütfen kullanıcı adınızı ve e-posta adresinizi girin. E-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturmak için bir bağlantı alacaksınız.

Tebernüş Kireçci | Emlak ile ilgili sorularınızı cevaplıyor!

Gayrimenkul ile igili tüm soruları buradan yanıtlıyor...

Soru Sormak İçin Tıklayınız..

  • Adınız Soyadınız
  • Yazar (Lütfen Soru Sormak İstediğiniz Yazarı Seçiniz)
  • E-Posta Adresiniz
  • Soru Başlığı
  • Sorunuz
  • Telefon Numaranız
  • img
Arsa yatırımının 10 püf noktası!

Arsa yatırımının 10 püf noktası!

2 hafta önce sitede yeni bir bölüm açtık. "Vatandaş soruyor, Tebernüş Kireçci yanıtlıyor" Ramazan'da olmamıza ve önümüzde bayram olmasına rağmen 250'den fazla soru geldi.

Bir de baktım ki: Türkiye'de gayrimenkul yatırımına meraklı ciddi bir kesim var... Yurtdışında yaşayıp da İstanbul'da yatırım yapmak isteyenlerin sayısını da azımsamamak gerekiyor...

Çok değil bundan birkaç yıl önce gayrimenkul yatırımcılarının bu kadar bilinçleneceği söylenseydi, "Bu kadar kısa sürede olmaz" derdim...

Gördüğüm manzara şu: Bizim halkımız tüm yatırım enstrümanlarını bir kenara bırakıyor. Gayrimenkule ayrı bir önem veriyor. Türkiye'de binlerce insan gece gündüz internetten arama yapıyor. Yatırımını en iyi şekilde nasıl değerlendireceğinin yolunu arıyor. www.emlakkulisi.com'u kurarak ne kadar doğru bir iş yaptığımı bir kere daha anladım. Çünkü bu yatırımcı kitle eninde sonunda bizim siteyi keşfediyor. Müdavimi oluyor. Bununla da kalmıyor. Eşe dosta haber veriyor. Yaptığım işin geleceğinin çok parlak olduğunu biliyordum. Şimdi bir kez daha anladım. Bu soru cevap bölümü sayesinde... Yatırımcılar arsaya o kadar meraklıki... Vaktiniz olursa soru-cevap bölümüne bakın... Hayrete düşeceksiniz...

İstanbul'da yaşıyorsanız önceliğiniz bir ev olsun. Yani kiradan ne yapın edin kurtulun. Bunu her fırsatta söylerim. Bir eviniz varsa arsa almaktan korkmayın. Şimdi gelelim konumuza: Arsa yatırımı yapılırken nelere dikkat etmek gerekiyor? Başka hiçbir yerde bulamayacağınız bu kriterleri, iyi öğrenin.

Şimdi sıralıyorum:

1) Fiyat: Arsa yatırımı her ne kadar uzun vadeli bir yatırımsa da, iyi bir fiyattan alırsanız kısa vadede de kazanç sağlarsınız. Ticaretin temel kuralı arsa için fazlasıyla geçerli: Alırken kazanın. Satıcılar ballandıra ballandıra anlatırlar... Silivri'de yada Şile'de satın alacağınız bir arsaya, kendinizi kaptırırsanız ve söylenenlere inanırsanız, Büyükdere Caddesi'nden arsa alıyorsunuz zannedersiniz. Bunların hiçbirine kanmayın.... Aldanmayın. Gözünüzü dört açın. Çok iyi araştırın. Size göre arsanın değeri neyse yarısını, dörtte birini teklif edin... Hatta onda birini teklif etmekten bile kaçınmayın... Seri ilan sayfalarındaki ve seri ilan sitelerindeki ilanlar da sizi aldatmasın... Arsanın bir fiyatı yoktur... İyi bir alıcı bulunursa 10 liralık arsa 50 liraya da satılır... Alıcı bulunmazsa 1 liraya da... Aradaki uçurum bu kadar yüksek olur...

2) Gelecek: Arsa yatırımı yaparken kentlerin gelişen bölgelerini tercih edin. Yaşadığınız kent birden fazla yöne gelişiyorsa hızlı gelişen yönü tercih edin. Hızlı gelişen yönün prim potansiyeli diğer yönlerden fazla olur.

3) İmar planı: Son yıllarda imar planı yenilenmeyen kent kalmadı. İmar planlarını bulun. Baştan sona defalarca okulun. Kentin büyük yatırımları nerede olacak? Neler yapılacak? Yeni yollar nerelere açılacak? Tüm bunları öğrenin... Mesela yeni kampus alanına yakın 10 bin metrekarelik bir arazi ilerleyen yıllarda size iyi bir emeklilik yaşatabilir...

4) Ateşli alıcı olmayın: Arsa yatırımı borsaya benzemez. Almak için acele etmeyin. Aceleci davranmayın. Gidin-gelin... Gezin... İnsanlarla tanışın... Görüşün... En az 10 seçenek olsun önünüzde... Teker teker eleyin... Ama mantıklı gerekçelerle... Sonra kararınızı verin.

5) Uzun vadeli düşünün: Arsa yatırımı yaparken uzun vadeli düşünün... 5, 10 hatta 20 yıl... Kısa vadede ihtiyaç duyacağınız para ile arsa almayın.

6) Arsa mı? Arazi mi? Önce ne alacağınıza karar verin. Arsa mı? Arazi mi? Bekleyecek gücünüz varsa araziyi tercih edin. (Eskiden arazi almayı tavsiye etmezdim. Son yıllarda bunun farkına varan arsa spekülatörleri arsaların fiyatını çok yukarı çekti. Arazi fiyatları arsa fiyatlarının yanında ucuz kaldı.)

7) Metrekaresi ucuz olanı tercih edin: Alacağınız alternatifler arasında metrekare bazında düşük olanları tercih edin. Yani merkezi lokasyonda metrekaresi 1.000 YTL olan arsa yerine, gelişmekte olan bölgelerde metrekaresi 10 YTL olan arazileri... Prim potansiyeli daha fazla olur... Bugün İstanbul il sınırlarında metrekaresi 5 YTL'nin altında fiyatlarla satılan araziler var. Bunları bulun. Bugün serveti milyar dolarları geçen Necati Kurmel ve Moris Sadioğlu... Bunların ortak özelliği metrekare bazında düşük fiyatlı yerler alıp, beklemeleri...

8) Fırsatlar bitmez: Arsa yatırımında fırsatlar bitmez. Kaçırdıklarınız için asla üzülmeyin. Önünüze bakın. Önünüzde kaçırdıklarınızdan daha büyük fırsatlar duruyordur... Onları okumasını bilin.

9) Satma zamanı: Arsanızı veya arazinizi satmanız için gelenlerin sayısı arttığında bilin ki satma zamanı gelmiştir... Bir arsayı satın almak için emlakçılar kapınızı sık sık çalmaya başladığında, satmaktan korkmayın. Satın metrekaresi daha ucuz daha uzaklarda yere bakın. Arsanızla ve arazinizle duygusal bağ kurmanıza gerek yok... Satmamak da bir tercih. Bekleyecek zamanınız varsa satmayın... Şimdiye kadar arsasınızı satmadığı için pişman olan kimseyi duymadım. Siz duydunuz mu?

10) Sağlam tapu: Alacağınız arsa veya arazinin tapusu sağlam olsun. 2B'lerden uzak durun... Hisseli tapulardan da... Bugün önemsiz görünen bir pürüz yıllarca başınızı ağrıtabilir.



Tebernüş Kireçci: Site yönetemeyenler kaybedecek!



Yorumlar

    Henüz yorum yok.
    Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın
Tebernus Kirecci'e soru sorma kriterleri X