Üyelik Oluştur

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun? Lütfen kullanıcı adınızı ve e-posta adresinizi girin. E-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturmak için bir bağlantı alacaksınız.

Tebernüş Kireçci | Emlak ile ilgili sorularınızı cevaplıyor!

Gayrimenkul ile igili tüm soruları buradan yanıtlıyor...

Soru Sormak İçin Tıklayınız..

  • Adınız Soyadınız
  • Yazar (Lütfen Soru Sormak İstediğiniz Yazarı Seçiniz)
  • E-Posta Adresiniz
  • Soru Başlığı
  • Sorunuz
  • Telefon Numaranız
  • img
tebernuskirecci yazıyor

Bankalar faiz indirmeye neden yanaşmıyor?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabından bankaların faiz indirimine neden yanaşmadığını yazdı. İşte Tebernüş Kireçci’nin 14 maddelik analizi;


Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabı Buraya tıklayınız 'den bankaların faiz indirimine neden yanaşmadığını yazdı. İşte Tebernüş Kireçci'nin 14 maddelik analizi;


1) Yılbaşından bu yana dünya genelinde 47 ülkenin merkez bankası faiz indirdi. Yıl sonuna kadar merkez bankalarının faiz indirme rüzgarı devam edecek. Muhtemelen 2020'de de bu rüzgar devam edecek. 

2) Merkez bankalarının faiz indirme yarışına bizim merkez bankamız da müdahil oldu. Global dünyada aksi zaten düşünülemezdi. Son 2 ayda faiz oranlarına yüzde 7.5 indirim geldi.

3) Ama bir fark var. Bizdeki faiz indirimini hükümet ve ekonomi yönetiminden daha çok Avrupalı kreditör bankalar istiyor. 

4) Neden? Çünkü ödenmeyen kredilerin oranı yükselmesin. İflaslar ve konkordato talepleri artmasın diye.

5) Son yıllarda Türkiye ekonomisi ciddi badireler atlatsa da hala çıkış için umut var. Toparlanması zor bir ekonomi değil.

6) Dünya ekonomisinde makyajlı bilançolar sadece şirketlerde yok. Devletlerin de bilançosunda makyaj var. 

7) Merkez bankası faiz indirimini 12 Eylül perşembe günü saat 14:00'te açıkladı. Cuma günü mesai bitene kadar 3 bankadan açıklama geldi. İş bankası, Ziraat Bankası ve Vakıfbank'tan.

8) Diğer bankalar indirim yaptıysa da açıklama yapmadılar. Merkez bankası faiz yükseltmiş olsa bankalar anında yükseliş oranını fazlasıyla yansıtırlardı. Muhtemelen yine açıklama yapmazlardı. :) Şubelerden öğrenirdik.

9) Haydi sahibi ve ortağı yabancı olan bankaları anladık. Katılım bankaları bu konuda niye işi ağırdan alıyor? Bence bu nokta önemli. 

10) Ayrıca bu paraları bizim bankalara veren Avrupalı kreditör bankaların sahipleri bile faiz oranlarının inmesini istiyorken bizim bankaların "kraldan çok kralcı" olması hangi mantıkla açıklanır?

11) Bankaların bilançolarında kazançlarda büyük düşüş var. Böyle giderse zarar açıklayacakları bilançolar uzak değil. Neden? Çünkü bankacılar "nalıncı keseri" gibi her şeyi kendilerine yontuyorlar. Bu keserin adil olması şart.

12) Yapılması gereken şuydu: Zaten merkez bankasının faiz indireceği kesindi. Saat 14:00'ü takip eden saatlerde bankalardan peş peşe açıklama gelmesi gerekirdi. 

13) Bu ülkeye ve ekonomisine bankalar güvenmiyorlarsa onu da açıklasınlar. En azından bunu bilelim.

14) Böyle değilse tüm kredilerde indirim için 1 saniye bile vakit kaybedilmemesi gerekiyor.


Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için Buraya tıklayınız


22 maddede yeni ekonomi!

Yorumlar

    Henüz yorum yok.
    Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın
Tebernus Kirecci'e soru sorma kriterleri X