Üyelik Oluştur

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun? Lütfen kullanıcı adınızı ve e-posta adresinizi girin. E-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturmak için bir bağlantı alacaksınız.

Tebernüş Kireçci | Emlak ile ilgili sorularınızı cevaplıyor!

Gayrimenkul ile igili tüm soruları buradan yanıtlıyor...

Soru Sormak İçin Tıklayınız..

  • Adınız Soyadınız
  • Yazar (Lütfen Soru Sormak İstediğiniz Yazarı Seçiniz)
  • E-Posta Adresiniz
  • Soru Başlığı
  • Sorunuz
  • Telefon Numaranız
  • img
tebernuskirecci yazıyor

Borsa İstanbul'dan niçin bir cacık olmaz?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, "Borsa İstanbul'dan niçin bir cacık olmaz?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin o analizi...

 


Borsa geçen yıl tarihi bir yükseliş yaşadı. Bu yükseliş dalgası 15 Şubat'a kadar sürdü. Ama devamı gelmedi.

İpin koptuğu nokta Hakan Atilla'nın Borsa İstanbul'dan ayrılması oldu. Kendisini şahsen tanımam. Ama yaptıkları ortada. Hem endeksi hem de tahtaları ciddi bir şekilde takip ediyordu/ettiriyordu. Düşüşe izin vermiyordu.

Daha yapısal düzenlemeler için uğraşıyordu. Ama başkanlık süreci yetmedi.

Borsa İstanbul hem dünya borsalarına göre hem de aynı ligde olduğumuz ülkelere göre "Beleş" kaldı. Ama hem yerli hem yabancı yatırımcının iştahı yok. F/K'sı 1.5 altı olan, kazancı yüksek ve kasası para dolu olan şirketlerin bile hisse senedi fiyatları yerlerde sürünüyor.

Düzenli temettü ödeyen şirketlerin çoğunun F/K'sı 10'ın altında. Açıklanan çok iyi bilançolara, bedelsiz kararlarına ve temettülere rağmen tahtalarda satış baskısı var. Her iyi haber spekülatörler tarafından satış fırsatı olarak görülüyor.

Yükselmeyen bir enstrümana kimse yatırım yapmak istemez. Bugün Bora İstanbul'un sorunu tam olarak budur. Yükselmediği için yatırımcılar borsaya yönelmiyor.

Sorun nerede?

Tahtalarda manipülatörler büyük operasyon yapıyor. Hem SPK hem Borsa İstanbul yönetimi bunları seyrediyor. SPK olayı sonradan yakalıyor. Ama verdiği ceza sembolik. Caydırıcı değil.

Şirketler peş peşe bedelli sermaye artırımı yapıyor. SPK evraklarda sorun yoksa neredeyse tüm bedelli sermaye artırımlarını onaylıyor. Küçük yatırımcıyı kötü niyetli şirket sahiplerine soyduruyor.

Kasası nakitle dolu olan şirketler ne yeni yatırım yapıyor ne bedelsiz sermaye artırımına gidiyor ne de temettü dağıtıyor. Bu şirketlere hiçbir yaptırım uygulanmıyor. Özellikle temettü dağıtımı özendirilmeli.

Halka açıldığından bu yana sürekli zarar açıklayan şirketler var. Bu şirketlere zarar eden şirketin niçin halka açıldığını hesabı sorulmuyor.

Borsaya kote şirketlerin patronları veya ortakları hisse satıyor. Bu satışlar tahtaları mahvediyor. Buna rağmen patron ya da ortak satışına izin veriliyor. Taş gibi bilançoya sahip birçok şirketin hisse senetleri ortak satışları yüzünden yerlerde sürünüyor.

Sosyal medya üzerinden kısa sürede zengin olmak isteyen yatırımcılara yardımcı olmak isteyen fırıldaklara göz yumuluyor. Yakalanmıyor. Yakalananlara da "Dostlar alışverişte görsün" türünden cezalar veriliyor.

İçi boş şirketler halka arz ediliyor. Geçmişte bunun acısı çok çekildi. Gelecekte de çekilecek.

Borsayı cazibe merkezi yapmak çok kolay bir iş. Buna rağmen özellikle küçük yatırımcıların borsadan kaçması için her şey yapılıyor. Normal koşullarda borsa en çok getiri sağlayacak yatırım enstrümanıdır. Maalesef buna izin verilmiyor. Borsanın batması için tüm yetkililer seferber olmuş gibi.

Yanılıyor muyum?


Konut fiyatları niçin yükseliyor? Nereye kadar yükselir? yazısı için Buraya tıklayınız

Kayserililerin ticaret başarılarının sırları yazısı için Buraya tıklayınız

Ticaret açısından Yahudilerle Türklerin farkları yazısı için Buraya tıklayınız

Doktorlar emlak yatırımında niçin başarısız olurlar? yazısı için Buraya tıklayınız


Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için Buraya tıklayınız

Yorumlar

    Henüz yorum yok.
    Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın
Tebernus Kirecci'e soru sorma kriterleri X