Üyelik Oluştur

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun? Lütfen kullanıcı adınızı ve e-posta adresinizi girin. E-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturmak için bir bağlantı alacaksınız.

Tebernüş Kireçci | Emlak ile ilgili sorularınızı cevaplıyor!

Gayrimenkul ile igili tüm soruları buradan yanıtlıyor...

Soru Sormak İçin Tıklayınız..

  • Adınız Soyadınız
  • Yazar (Lütfen Soru Sormak İstediğiniz Yazarı Seçiniz)
  • E-Posta Adresiniz
  • Soru Başlığı
  • Sorunuz
  • Telefon Numaranız
  • img
tebernuskirecci yazıyor

Doktorlar emlak yatırımında niçin başarısız olurlar?

Bugüne kadar yüz yüze sohbet ettiğim yüzlerce doktor hep aynı soruyu sordu: Doktorlar emlak yatırımında niçin başarısız olurlar? Neden yaptıkları yatırımlardan istedikleri sonuçları alamazlar?


Kendileri tıbbiyelerin sıralarında dirsek çürütürken, akranları hayatı doyasıya yaşarlar. Sonrasında oldukça stresli ve yoğun tempolu bir yaşam şeklinin üstesinden gelerek akademik başarı merdivenlerini birer birer tırmanmalarına rağmen, hayata atıldıklarında kazandıkları paralarla yaptıkları yatırımlardan niçin istedikleri sonuçları elde edemezler?

Buraya tıklayınız adresindeki yazımda anlattığım gibi; akademik başarı başka bir şeydir, hayat başarısı ise bambaşka bir şey. Doğrusu hem akademik açıdan, hem de hayat açısından başarılı olabilmektir.

13 yıldır düzenli olarak bana gelen soruları yanıtladığım www.tebernuskirecci.com.tr sitesinde, özellikle "doktor" olduğunu belirtme ihtiyacı duyan okurlarıma hep aynı tavsiyeyi verdim: Aman satışçılara ve emlakçılara "doktor" olduğunuzu söylemeyin.

Çünkü bu iki meslek grubunun da en çok sevdiği müşteri kitlesi doktorlardır. Doktorlardan sonra da akademisyenler gelir. Bu ayrı bir yazı konusu...Farkındayım, yine konuyu dağıtıyorum. Ama dağıtmadan doğrudan konuya gireyim:

Doktorlar yatırımlarında niçin başarısız olurlar?

1) En büyük hataları herkesi kendileri gibi zannetmeleridir. Genelde çocukluklarında, ergenliklerinde ve gençliklerinde hep dürüstlük ve doğruluk üzerine kendilerini yetiştirmişlerdir. Çoğu yalan söylemeyi bilmez. Dosdoğru insanlardır. Ama hayat öyle mi? Özellikle ticari hayatta yalanın bini bir paradır. Satışı gerçekleştirmek için "pembe yalanlar" satış camiasında mübah görülür. Durum böyle olunca da, karşısındakinin yalan söyleyeceğini aklının ucundan bile geçirmeyen doktorlar, satışçıların ve emlakçıların yalanlarına hemen inanır. 

2) Çoğu doktor çocukluğundan  beri hep okuyarak öğrenme eğilimindedir. Ama iş yatırıma gelince; okuyarak değil, dinleyerek öğrenmeyi tercih ederler. Yani alıştıkları formasyonun dışına çıkmış olurlar. Böyle olunca da, piyasa deyimi ile "kazıklanmaları" kaçınılmaz olur.

3) Bunların devamı olarak karşı tarafa, yani satışçı ve emlakçıya çok güvenirler. Her söylediğini doğru kabul ederler. Karşıdaki "Hocam " dedikçe doktorlar daha çok güvenirler. Bu güven ise yatırım planlarındaki  büyük hezimetin habercisidir.

4) Yatırımın temel mantığını anlamaya vakit ayırmazlar. Ömürlerini verdikleri tıp eğitimine harcadıkları vaktin sadece yüzde 1'ini yatırımın mantığını anlamaya ayırsalar; bir çoğu dünya çapında yatırımcı olur. Bunun yerine kulaktan dolma bilgilerle hareket ederler.

5) Meslek gruplarının tamamına yakını birbirinden etkilenir. Ama söz konusu doktorlar olunca bu "tek" geçilir. Arkadaşları ne almışsa aynısının tıpkısını almaya heves ederler. Bunun için de emlakçılar ve satışçılar açısından bir doktor yakalayabilmek, aslında gelecekte geniş bir doktor müşteri grubunun yakalanacağı anlamına gelir. Bunun için doktor müşterilerine ayrıca özen gösterirler. 

6) Doktorlar mesai kavramının olmadığı, yoğun ve yorucu iş tempolarında hayatı yakalamaya çalışırken birçok şeyi aile fertlerine veya parayla hizmet alabilecekleri yerlere delege ederler. Hastaları söz konusu olduğunda kılı kırk yararken; delegasyonun mümkün olmadığı zamanlarda şahsi işlerine yeterince vakit ayırmazlar, araştırma yapmadan, hatta bazen sadece yapmış olmak için, emlak yatırımı bile yapabilirler. Bunun sonucunda da diğer maddelerde bahsettiğim durumlara kendiliklerinden sürüklenmiş olurlar. Şüphesiz ki; tüm doktorlar, tüm yatırımlarında başarısız olmazlar. Böyle bir genelleme yanlıştır. Doktorlardan çok iyi yatırımcılar da çıksa da, oranı düşüktür. 

Sonuç: Yatırım yapmak, ders çalışmaya veya diploma almaya benzemez. Kendi mantığı vardır. Doktorların bu mantığı anlamadan yatırım yapması, yatırımlarında mutsuz olacakları anlamına gelir. Özellikle satışçıların ve emlakçıların söylediklerinin sağlamasını yapmaları başarı için şarttır. Ayrıca kazançlarını doğru yatırıma yönlendirebilmeleri için, tıp kitaplarına ufak molalar vererek,  yatırım alanında yazılmış kitapları daha çok okumaları gerekir.

Kayserililerin ticaret başarılarının sırları için Buraya tıklayınız

Ticaret açısından Yahudilerle Türklerin farkları için Buraya tıklayınız

Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için Buraya tıklayınız

Yorumlar

    Henüz yorum yok.
    Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın
Tebernus Kirecci'e soru sorma kriterleri X