Üyelik Oluştur

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun? Lütfen kullanıcı adınızı ve e-posta adresinizi girin. E-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturmak için bir bağlantı alacaksınız.

Tebernüş Kireçci | Emlak ile ilgili sorularınızı cevaplıyor!

Gayrimenkul ile igili tüm soruları buradan yanıtlıyor...

Soru Sormak İçin Tıklayınız..

  • Adınız Soyadınız
  • Yazar (Lütfen Soru Sormak İstediğiniz Yazarı Seçiniz)
  • E-Posta Adresiniz
  • Soru Başlığı
  • Sorunuz
  • Telefon Numaranız
  • img
tebernuskirecci yazıyor

Borsada 'bedelli sermaye artırımı' tokatına kim

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabından "Borsada 'bedelli sermaye artırımı' tokatına kim "dur" diyecek?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 9 maddelik analizi...


1) Borsa İstanbul'da işlem gören yaklaşık 500 şirket var. 1985'ten beri hiç kapanmadıysa 100 şirketin de tahtası kapandı. Nereden bakarsanız bakın Türkiye 600'den fazla halka arz gördü.

2) Bu halka arzların hepsinde şirketler ne kadar parlak olduğunu sıraladı. Sektörlerinin ve sektörlerindeki durumlarının parlaklığını anlattı. Sonuç ortada. Parlak vaatlerle borsaya gelen yüzlerce şirket yerlerde sürünüyor.

3) Halka açılmadan önce "Halka açılarak küçük yatırımcıları tokatlamamız yeterli değil. Biz bol bol bedelli sermaye artırımı yapacağız. Bedelli sermaye artırımları ile tokatlamaya devam edeceğiz" diyen şirket oldu mu? Olmadı.

4) O zaman SPK neden bedelli sermaye artırımlarına bu kadar müsamahakar davranıyor? Bedelli sermaye artırımları borsada küçük yatırımcının tokatlanmasıdır. Bunu unutmayalım.

5) Buna kim izin veriyorsa buna kim müsamaha gösteriyorsa Türkiye'de kitleleri borsan kaçırmak için görev üstlenmiştir. Küçük yatırımcının borsadan kaçan parası dolara ve altına gömülür. Yastık altına kaçar. Oysa ki borsanın yastık altı parayı çekecek potansiyeli var.

6) Vergiyi artırarak insanların dolar ve altına yatırım yapması engellenemez. BDDK'nın bu kararları yanlış. Karaborsacılara gün doğar. Kayıtdışına gün doğar. Türkiye karaborsa ve kayıtdışından çok çekti. Bu uygulamalar devam ederse yine çekmeye başlayacak.

7) İnsanların altın ya da dolar yerine parayı borsaya yatırmasını isteyen varsa temettü verilmesini teşvik etsin. Borsadaki hile ve hurdayı bitirsin. Küçük yatırımcının "çarpılmadığı" sağlıklı bir borsa oluşturulsun. Yapılması
gereken bu kadar basit.

8) Yapanın yaptığı yanına kazanç olarak kaldığı bir borsada üç beş kişiye göstermelik verilen cezalar caydırıcı olmaz. "Dostlar alışverişte görsün" mantığı ile verilen cezalarla borsaya küçük yatırımcı gelmez. Gelen küçük yatırımcı da fazla durmaz.

9) Borsadaki soygun bitirilmediği sürece hangi vergi koyulursa koysun halkın altın ve dolara yatırım yapmasını kimse engelleyemez. Çözüm bu kadar basitken görülmemesi ve anlaşılmaması tuhaf.

Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için Buraya tıklayınız

Yorumlar

    Henüz yorum yok.
    Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın
Tebernus Kirecci'e soru sorma kriterleri X