Üyelik Oluştur

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun? Lütfen kullanıcı adınızı ve e-posta adresinizi girin. E-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturmak için bir bağlantı alacaksınız.

Tebernüş Kireçci | Emlak ile ilgili sorularınızı cevaplıyor!

Gayrimenkul ile igili tüm soruları buradan yanıtlıyor...

Soru Sormak İçin Tıklayınız..

  • Adınız Soyadınız
  • Yazar (Lütfen Soru Sormak İstediğiniz Yazarı Seçiniz)
  • E-Posta Adresiniz
  • Soru Başlığı
  • Sorunuz
  • Telefon Numaranız
  • img
tebernuskirecci yazıyor

Borsada yeni dönemi iyi anlamalıyız!

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabından "Borsada yeni dönemi iyi anlamalıyız" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 11 maddelik analizi...


1) Borsada son 1 yıldır çok farklı bir trend var. Bu trendi çok iyi anlamak gerekir. Salgınla birlikte başlayan süreçte borsa kumarhaneden farksız bir yer haline geldi. Eskiden kumarhanelere benzerdi:) Şimdilerde ise kumarhaneleri aratmıyor.

2) Eskiden genel trendin yükselişinden ve düşüşünden bahsedilirdi. Şimdi ise sektörler ve şirketler konuşuluyor. Genel trend analizi bitti. Sektör ve şirket analizi esas. Öyle ki endeks ile ters yönlü hareket eden ya da endeksi takmayan hisse sayısı azımsanmayacak kadar çok.

3) Eskiden temel analiz önemliydi. Yeni dönemde ise temel analize bakan az. Şirketler olması gereken değerlerin çok üzerinde işlem görüyor. İçi boş ya da mali yapısı zayıf olduğu halde rekor üstüne rekor kıran hisse senetleri var.

4) Borsa İstanbul ve SPK yönetimi her türlü tedbiri almasına rağmen bazı hisselerde akıl almaz manipülasyonların önüne geçilemiyor. Verilen cezalar caydırıcılıktan uzak.  Manipülasyon yapanlara çok daha ağır cezaların gelmesi şart.

5) Hisseler gün içerisinde çok hareketli. Hiç olmadığı kadar tavan ve taban olan hisse senedi var. "Manipülatörler zar atıyorlar. Tek gelirse tavan, çift gelirse taban" desek abartmış olmayız.

6) Borsa istanbul hiç olmadığı kadar yeni ve küçük yatırımcı çekiyor. Bunda kumarhanelerdeki pandemi önlemleri etkili oluyor mu? Bilmiyorum. Ama net olan şu:  Yeni yatırımcılar bir gün borsadan çekilmek zorunda kalırlarsa borsayı kumarhane olarak hatırlayacaklar.

7) Borsa kumar değildir. Borsa bir yatırım enstrümanıdır. Kısa yoldan zengin olmak isteyenlere göre değildir. Bazı kağıtlar kısa sürede çok yüksek getiri sağlasa da borsa geneli için bu söylenemez. Borsa sabır işidir.

8) ABD'de hisse senetlerine yatırım yaparak ilk milyar doları kazanan dünyanın en zengin insanlarından birisi olan Warren Buffet der ki: Dokuz ayrı kadını hamile bırakarak 1 ayda baba olamazsınız. Baba olmak için 9 ay beklemeniz gerekir.

9) Amazoncom'un sahibi Jeff Bezos ile tanıştıklarında Bezos, Buffet'a "Sizin çok kolay bir yönteminiz var.  İnsanlar sizin dinlese zengin olur. Sizi niye dinlemiyorlar?" diye sormuş. Buffet " Kimsenin bekleyerek ve sabrederek zengin olmaya tahammülü yok" demiş.

10) Ortalık hızlı bir şekilde çok zengin olmak isteyenlerden geçilmiyor. 1 yıldan daha kısa sürede bire on ve üzeri kazandıran hisseler herkesin dilinde. Bırakın Kıbrıs'ı, Las Vegas'ı bile aratmayan bir oyun heyecanı söz konusu.

11) 9 ayrı kadını hamile bırakıp 1 ayda baba olmak ya da çok hızlı bir şekilde zengin olmak isteyen sayısı çok. Bu işin sonu nereye gider? Benim deneyimlerime göre; pek iyi yere gitmez.
Fikri olan varsa dinleyebiliriz. Sizce nereye gider?

Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için Buraya tıklayınız

Yorumlar

    Henüz yorum yok.
    Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın
Tebernus Kirecci'e soru sorma kriterleri X