Üyelik Oluştur

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun? Lütfen kullanıcı adınızı ve e-posta adresinizi girin. E-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturmak için bir bağlantı alacaksınız.

Tebernüş Kireçci | Emlak ile ilgili sorularınızı cevaplıyor!

Gayrimenkul ile igili tüm soruları buradan yanıtlıyor...

Soru Sormak İçin Tıklayınız..

  • Adınız Soyadınız
  • Yazar (Lütfen Soru Sormak İstediğiniz Yazarı Seçiniz)
  • E-Posta Adresiniz
  • Soru Başlığı
  • Sorunuz
  • Telefon Numaranız
  • img
tebernuskirecci yazıyor

Dolar 8 TL ve üzerini ne zaman görür?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabından "Dolar 8 TL ve üzerini ne zaman görür?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 13 maddelik analizi...

1) Piyasalar hiç beklenmedik gelişmeler yaşıyor. Bilerek ya da bilmeyerek sağ gösterip sol vuruluyor. Hiçbir yatırım enstrümanı beklentiyi karşılayamıyor. Kim, neye yatırım yaparsa yapsın mutsuz. 

2) Yatırımcılar içerisinde en mutsuz kitle ise dolar yatırımcıları. Dolar yatırımcısı olmak zor iş. Hele böyle bir dönemde daha da zor. Tüm beklentiler ve gelişmeler doların yükselmesi yönünde. Ama dolar yükselmiyor.

3) Dolar yatırımcısı neye üzülsün? Doların yükselmediğine mi? Yoksa mevduata bağlasaydı sağlayacağı kazancı kaybettiğine mi? 

4) Doların yükseleceğini iddia edenler tüm iddialarında yanıldı. Normalde dolar bu kadar da yükselmezdi. TL son 15 yılın en değersiz döneminde dolar ise son 11 yılın en güçlü döneminde. Üstelik tüm gelişmeler doların lehine. Yine de dolar yükselmiyor.

5) Yakın zamanda da normal koşullarda yükselmez. Neden yükselmez? Ekonomi yönetimi gelişmelere hakim. Bu hakimiyeti kaybetmediği sürece hayal edilen seviyeleri görmez.

6) Geçen yılki yükseliş swaplardan kaynaklanıyordu. Swaplardan yükselişin önü kesildi. 

7) Global dünyadaki masada Türkiye anlaştı. Bu anlaşmanın etkisiyle dolara "büyük baba"lardan kimse dokunmaz.

8) Gelelim başlıktaki sorunun yanıtına, ekonomi yönetimi kontrolü kaybederse, swapta yeniden kapı açılırsa ve masa devrilirse dolar yükselir. Kontrolden çıkar. 

9) Bunun dışındaki tüm senaryolarda doların yönü aşağı. Bir de FED faiz artırıp, Trump'ın isteğini yerine getirip devalüasyon yaparsa piyasanın daha çok dolar taşıyıcısına ihtiyacı olabilir.

10) İhracatta yakalanan rüzgarın kaybolmaması için MB'nin dolar alımı yapması kaçınılmaz olabilir.

11) Bugün doları olanlar -normal koşullarda- taşıyıcılık görevi yapıyorlar. Sağ olsunlar. Onlar da olmasaydı ekonomi yönetiminin işi zordu.

12) Bundan dolayı kimseye "dolar bozdurun" demeyin. Daha çok dolar almalarını tavsiye edin:) İhracatta yükseliş trendini korumak için dolar taşıyıcılarına daha çok ihtiyacımız var:)

13) Bireysel görüşümü soruyorsanız, ne olursa olsun sonu belli olan bir para birimine yatırım yapmak doğru değil. Buna yönlendirenlerin yaptığı da doğru değil.



Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için Buraya tıklayınız

Yorumlar

    Henüz yorum yok.
    Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın
Tebernus Kirecci'e soru sorma kriterleri X