Üyelik Oluştur

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun? Lütfen kullanıcı adınızı ve e-posta adresinizi girin. E-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturmak için bir bağlantı alacaksınız.

Tebernüş Kireçci | Emlak ile ilgili sorularınızı cevaplıyor!

Gayrimenkul ile igili tüm soruları buradan yanıtlıyor...

Soru Sormak İçin Tıklayınız..

  • Adınız Soyadınız
  • Yazar (Lütfen Soru Sormak İstediğiniz Yazarı Seçiniz)
  • E-Posta Adresiniz
  • Soru Başlığı
  • Sorunuz
  • Telefon Numaranız
  • img
tebernuskirecci yazıyor

Dolar ve altın çok mu kazandırdı?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci "Dolar ve altın çok mu kazandırdı?" başlıklı yazıyı kaleme aldı. İşte Kireçci'nin dolar ve altın ile ilgili yazısı...


1) İnsanlar neye yatırım yaparsa onun fanatiği haline geliyor. Yatırım yaptığı enstrümanın kutsal olduğunu düşünüyor:) Gerçekleri görmüyor. Görmek istemiyor.

2) İnsanlar dolara hücum ederken "Doları boş verin. Altın alın. Altının ons fiyatları düşüktü. Prim vaat ediyor" dedik. Ons fiyatı 1.100-1.200 dolar bandındaydı. O dönem sözümüzü dinleyenler dolar yatırımcılarına göre yüzde 30-40 daha fazla kazandılar.

3) Altının onsu 1.500 doları zorlamaya başladığında "Bu saatten sonra riskli. Borsaya yönelin" dedik. Altın son 6 ayda yüzde 20 kazandırmadı. Borsadaki altın hisseleri yüzde 40'a varan oranda prim yaptı.

4) Altının tersi çok terstir. Şakası olmaz. 2011'deki dolar bazlı zirvesinin geçen 9 yılda yüzde 15 aşağısında. Petrolün varilini 30 dolardan alıp 200 dolara çıkaran, altının onsunu 300 dolardan alıp 1.900 doların üzerine atan ,
fonlar şimdi yine altınla oynuyor.

5) Bu oyunu kuranlar profesyonel yankesici (!). Kravatlı ve iyi eğitimi yan kesici. Sizleri bir çarparlarsa bir daha hayatınız boyunca kendinize gelemezsiniz.

6) Altın bu fiyatlardan prim vaat ediyor mu? Kısa ve orta vadede "evet". Ama uzun vadede kripto/sanal paralar devreye girdiğinde altının devri kapanacak. Bu hemen olmayacak. Belki uzun yıllar alabilir. Ama eninde sonunda olacak.

7) Eski ekonomi yöneticileri, ekonomi profesörleri ve ekonomistlerin çoğu iyi eğitimli "Sülün Osman" gibiler. Patronlarının gözü sizin paralarınızda. Bunları öne sürdüklerine bakmayın. Bir iki danışmanlık ya da yönetim kurulu üyeliği ile onları istedikleri gibi öttürürler:)

8) "Hocam bazı analistler altının onsunun 10 bin dolar olacağını söylüyorlar". Söylerler. Siz dinledikçe ve ilgi gösterdikçe daha yüksek rakamları da telaffuz ederler.
Hakim duruşmada Sülün Osman'a Galata Köprüsü'nü niye sattığını sormuş. Sülün Osman da "Efendim bu memlekette Galata Köprüsü'nü alacak insanlar olduğu sürece siz bana hangi cezayı verirseniz verin. Bulduğum ilk fırsatta yine satarım" demiş.

9) Yatırım yaparken Galata Köprüsü'ne talip olursanız -her ne kadar Sülün Osman vefat etmiş olsa da- size köprünün tapusunu verecek birileri çıkar:) Sülün Osmanlar ölmez:)
10) Onsun fiyatı 1.500 dolar üzerine çıktığından beridir altın riskli. Kazandırma ihtimali de var kaybettirme ihtimali de... Hesabınızı kitabınızı buna göre yapın. Karar sizin.

11) "Kravatlı Sülün Osmanlar" size gerçekleri söylemezler. Söylerlerse yönetim kurulu üyeliklerini ve danışmanlıkları kaybederler. Ekmek yedikleri finans sektöründe seminer, konferans ve benzeri etkinliklere davet etmezler.

12) Onların bütün işi "Dünya batıyor", "Türkiye ölmüş. Ağlayanı yok", "Gelecek çok kötü" demek. Bunları finanse edenler, bunlardan bu söylemleri yaymalarını isterler. Görevleri budur.

13) Oysa hayat devam ediyor... Kravatları Sülün Osmanların anmadığı gerçek bu. Gelecek toz pembe değil. Durumumuz çok iyi değil. Ama bunların anlattığı kadar kötü de değil.

14) Her fırsatta söylediğim gibi: Birileri dünyanın ve Türkiye'nin geleceğinin kötü olduğunu anlatmaya başladığında sırtınızı duvara yaslayın. Elinizi cüzdanınıza götürün. Vücudunuza ve cüzdanınıza sahip çıkın:)

15) Parlak CV'ler ve parlak kariyerler sizi yanıltmasın. En çok da bu tiplerden korkun:) O kariyerler neyin bedelinde verilmiş? Kimin davulunu, neden çalıyorlar? Bunları sorgulamaya başladığınızda gerçeği görürsünüz.


Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için Buraya tıklayınız

Yorumlar

    Henüz yorum yok.
    Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın
Tebernus Kirecci'e soru sorma kriterleri X