Üyelik Oluştur

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun? Lütfen kullanıcı adınızı ve e-posta adresinizi girin. E-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturmak için bir bağlantı alacaksınız.

Tebernüş Kireçci | Emlak ile ilgili sorularınızı cevaplıyor!

Gayrimenkul ile igili tüm soruları buradan yanıtlıyor...

Soru Sormak İçin Tıklayınız..

  • Adınız Soyadınız
  • Yazar (Lütfen Soru Sormak İstediğiniz Yazarı Seçiniz)
  • E-Posta Adresiniz
  • Soru Başlığı
  • Sorunuz
  • Telefon Numaranız
  • img
Konutta 2.El dönemi başlıyor!

Konutta 2.El dönemi başlıyor!

Anayasa Mahkemesi kararını açıkladı. AKP kapatılmayacak. AKP'nin kapatılacağını, bunun da konut fiyatlarını düşüreceğini savunanlar bir kez daha ıskaladı. Bu ülkeye ve bu ülkede gayrimenkul piyasasına karamsar bakanlar hep ıskalamaya devam edecek.

Tabi ıskalayacakların listesini uzatmak mümkün. Konut kredisi faiz oranlarını, yaz-boz tahtasına çeviren bankacı okumuş çocuklar da bu listede yer alıyor. 40 defa söylüyorum bu okumuş çocuklara: Konut kredileri faiz oranlarını belirlerken kısa vadeli düşünmeyin. Elden geldiğince uzun vadeli düşünün. Oranları ona göre ayarlayın. Tabi bu çocuklara kolejlerde çok şey öğretmişler. Ama uzun vadeli düşünmeyi öğretmemişler. Ne yapalım. Bir Anadolu Lisesi mezunu olarak benim de işim; bunların kafasına vura vura, bunlara uzun vadeli düşünmeyi öğretmek.. Ya öğreteceğim. Ya öğreteceğim. Siz tüketiciler, bu açıdan rahat olun.

Şimdi gelelim kapatmama kararının konut piyasalarına nasıl etkileyeceğine.

1) Faiz oranları düşecek. Kapatılmama öncesinde 1.30 seviyelerinde olan konut kredisi aylık faiz oranlarının yeniden o oranlara, hatta altına inmesi bekleniyor.

2) Alımını, karamsarların yarattığı tablo ile bir süre erteleyen tüketiciler, proje proje dolaşmaya başlayacak. Yani talep artacak.

3) Olumlu ve olumsuz yeni bir beklenti oluşuncaya kadar konut piyasası, alıcıların yoğun olduğu piyasaya dönüşecek.

Peki. Bu ortamda kim? Ne yapmalı?

1)      Tüketiciler: Oturmak için konut almak isteyenler için uygun ortam oluşacak. Bunu bir fırsat olarak görün. Ama öyle her gördüğünüz konuta sarılmayın. İyi araştırın. Hesabınızı-kitabınızı iyi yapın.

2)      Yatırımcılar: Orta vadede kazançlı çıkacağınız bir döneme girdiniz. Ama bana göre yatırım için alıyorsanız, konut almayın. Arsa alın. (Değişen bir şey yok. Konutu tavsiye etmiyorum.)

3)      Konut şirketleri: "Talep canlanacak. "diye zam yapmayın. Önce stokları eritin. Dünyadaki tüm paraları siz kazanamazsınız. Biraz da sizden konut  satın alanlar kazançlı çıksın. Bakın büyük şirketler böyle yaptıkları için daha da büyüyor.

4)      İkinci el konut satanlar: Neredeyse iki yıldır satamadığınız konutları satabilmek için iyi bir fırsat doğdu. Ama bu fırsatı değerlendireyim düşüncesiyle, istediğiniz fiyatları artırmayın. Burası Türkiye. Yarın ne olacağı belli olmaz. Açgözlülük yaparsanız elinizdeki konutu satmak için bir iki yıl daha beklemek zorunda kalabilirsiniz.

Sonuç: Konut piyasası kısa, orta ve uzun vadeli yükselişe geçti. Ama az önce de söylediğim gibi. Burası Türkiye. Yarının ne getireceğini kimse bilemez. Her türlü süprize hazır olmakta fayda var. Ama karamsar da olmayın. Gerçekçi olun.

Tebernüş Kireçci

E-mail: [email protected]



TOKİ İstanbul'da herkesi ev sahibi yapacak!





Yorumlar

    Henüz yorum yok.
    Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın
Tebernus Kirecci'e soru sorma kriterleri X