Üyelik Oluştur

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun? Lütfen kullanıcı adınızı ve e-posta adresinizi girin. E-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturmak için bir bağlantı alacaksınız.

Tebernüş Kireçci | Emlak ile ilgili sorularınızı cevaplıyor!

Gayrimenkul ile igili tüm soruları buradan yanıtlıyor...

Soru Sormak İçin Tıklayınız..

  • Adınız Soyadınız
  • Yazar (Lütfen Soru Sormak İstediğiniz Yazarı Seçiniz)
  • E-Posta Adresiniz
  • Soru Başlığı
  • Sorunuz
  • Telefon Numaranız
  • img
Tebernüş Kireçci: Site yönetemeyenler kaybedecek!

Tebernüş Kireçci: Site yönetemeyenler kaybedecek!

Eskiden yapmak zordu. Şimdi yapmak kolay. Satmak zor. Satış da bir şekilde öğreniliyor. Şimdi zor olan ikinci elde fiyatların geriye gitmemesini sağlamak.

Nasılmı? Varsayalım 100 metrekare konutu yapımcı şirket 250 bin TL'ye satıyor. Proje tamamlanıp, alanlara teslim edildiğinde fiyatlar ne oluyor? 300 bin TL'ye doğru mu gidiyor? Yoksa 200 bin TL'ye mi geriliyor. Burada çok önemli olan ve hayatımıza yeni giren bir kavram var: Site yönetimi..

Site iyi yönetiliyorsa ve yaşayanlar mutlu ediliyorsa genelde 300 bin TL'ye doğru yükseliyor. Bu başarılamıyorsa 200 bin TL'ye. Türkiye'de ciddi bir site yönetim okulu yok. Genelde emekli astsubay ve subayların bu işi iyi yapacağı görüşü egemendi. Sitedeki konutun sayısına göre rütbesi yüksek emekle bir subay tercih edilirdi. İşi abartıp şantiyelerde bile yönetimi subaylara bırakan patronlar tanıyorum. Sonuçta çok disiplinli siteler ortaya çıkıyordu.

Fakat site sakinleri aşırı disiplinden sıkılıyor. Personel üzerinde emekli subaylar gibi otorite kuracak ama siteyi sakinleriyle de sıcak ilişkiler kuracak. Site sakinlerine "müşteri" gibi davranacak site yöneticileri aranıyor. Bu profildeki yöneticiler gözde.

Bulunabiliyor mu? Konut ve inşaat merakımı bilenler bilir. Bu konuda yüzlerce patron ile görüştüm. Neredeyse hepsi aradığı müdür, yönetici ve personeli bulamamaktan yana dertli. Bu iş ciddi bir endüstri haline dönüştü. Kabaca 500 konutluk bir sitenin aylık 100 bin TL yıllık ise 1.2 milyon TL cirosu var. Bu parayı doğru kanallara yönlendirmek, mininum harcama ile maksimum hizmet sağlamak, en az 15-10 kişiden oluşan site personelini disiplinli çalıştırmak, yönetmek ve ortaya çıkacak sorunları kimseyi üzmeden ve kırmadan halletmek öyle sanıldığı gibi kolay değil.

Bu ancak "okul"la olur. Bu işin okulunun açılmasının zamanı geldi ve geçiyor. Öyle ön lisans programıyla da olmaz. En az 4 yıllık olmalı bu işin okulları. Ciddi eğitim vermeli. Alt kadrolar için belki iki yıllık ön lisans programları yeter. Ama yönetici için en az 4 yıllık program şart. İşi biraz daha abartıp MBA programları bile ekleyebiliriz.

Neyse buradan eğitime girip, üniversiteden hocam  Abbas Güçlü'yü kızdırmanın anlamı yok.
Tüm bunları yaparken aidatların nasıl düşürüleceğini de öğretmek büyük önem taşıyor. Son zamanlarda gelen şikayetlere bakılırsa, aidatlar yüzünden kendi evinde kiracı gibi olanların sayısı azımsanmayacak kadar çok.

Tebernüş Kireçci



Konutta arz hız kesmeyecek!

Yorumlar

    Henüz yorum yok.
    Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın
Tebernus Kirecci'e soru sorma kriterleri X