Üyelik Oluştur

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun? Lütfen kullanıcı adınızı ve e-posta adresinizi girin. E-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturmak için bir bağlantı alacaksınız.

Tebernüş Kireçci | Emlak ile ilgili sorularınızı cevaplıyor!

Gayrimenkul ile igili tüm soruları buradan yanıtlıyor...

Soru Sormak İçin Tıklayınız..

  • Adınız Soyadınız
  • Yazar (Lütfen Soru Sormak İstediğiniz Yazarı Seçiniz)
  • E-Posta Adresiniz
  • Soru Başlığı
  • Sorunuz
  • Telefon Numaranız
  • img
Konut nasıl alınır?

Konut nasıl alınır?

Konut alımına ilişkin hergün onlarca soru yanıtlıyorum…  Böyle giderse yıl sonun kadar 50 bine yakın soru yanıtlamış olacağım…

 

Gelen sorulara baktığım aman gördüğüm şu: Ev alma konusunda toplumsal bilinç geçmişe göre çok iyi bir noktada. Bunda sahibi olduğumuz başta emlakkulisi.com, konuttimes.com, emlakkulisi.tv, havadanemlakvideo.com, havadanemlak.com ve tebernuskirecci.com.tr'ın büyük katkısı var? Ama olması gereken düzeyde değil?

Konut alımında bilincin artması için bu yazıları kaleme alıyorum? Yazın bu sıcak günlerinde hazırladığım bu yazı dizisi Türkiye'nin konut tarihinde bir dönüm noktası olacak?

Şimdi gelelim konut seçiminde neler yapılması gerektiğine?

Konut seçmeye lokasyondan başlayın. Önce lokasyonu kafanızda netleştirin. İnsan kaynakları açısından geçen yüzyılın en önemli gelişmesi "Ne iş olsa yaparım" anlayışını tarihin derinliklerine gömmek olmuştu. Bu yüzyılın emlak açısından en önemli kavramı lokasyon Nitekim dünya gayrimenkul piyasalarının en çok bilinen ismi Donald Trump'ın en önemli sözlerinden birisi Lokasyon, Lokasyon, Lokasyon'dur.  (Gerçi Trump ABD'de ve Türkiye'de çok iyi tanınıyor? İtalya'da Ali Ağaoğlu'nun tanınırlığı Trump'tan fazla)

Oturmak için ev alıyorsanız alacağınız evin sizin ve eşinizin işine, çocuklarınızın okuluna yakın olmasına özen gösterin. Türkiye'de toplumsal refah seviyesinin artmasına bağlı olarak her yıl trafiğe çıkan otomobil sayısında ciddi bir artış var. Bu artış trafiğe yoğunluk olarak yansıyor. Özellikle İstanbul'da yaşayan okurlarım İstanbul'da yapılan tüm yatırımlara rağmen trafiğin her geçen yıl daha ciddi bir sorun olacağını unutmasınlar.

Ayrıca oturum için alınan evde havası temiz olan lokasyonları tercih edin. İstanbul hava kirliliği açısından dünyanın en kirli kentleri arasında. Son çeyrek asırda dünyaya getirilen çocukların önemli bir kısmı sezaryen yöntemiyle getirildi. Sezaryen yöntemiyle dünyaya gelen çocuklarda solunum yolu hastalıkları eğilimi yüksek oluyor. Biri 5, diğeri 7 yaşında iki çocuk babası bir emlak uzmanı olarak söylüyorum: Çocuklarımı anneleri yılda en az 40 kez doktora götürüyor. Özetle temiz hava her zaman yüksek prim ya da yüksek getiriden önemlidir.

Aldığınız evin sizi mutlu etmesi önemlidir. Her zaman beğendiğiniz projeleri ve siteleri seçin. Projenin mimarisi, konsepti, konforu ve kat planı başta olmak üzere herşeyin gönlünüzce olmasını önemseyin. Bir kere dünyaya geliyorsunuz ve gece gündüz demeden çalışıyorsunuz. Size mutluluk veren bir eve sahip olmak en doğal hakkınız.

Alacağınız evin güneşten azami yani maksimum düzeyde faydalanmasına özen gösterin. Barış Manço'nun deyimiyle "Eski adamlar doğruyu söylemiş" yani güneş girmeyen eve doktor girer. Güneşi bol alan evleri tercih edin.

Kaçıncı katta oturmak istiyorsanız o katı tercih edin? Hangi katın kolay satılacağından ya da kiraya kolay verileceğinden alacağınız evin katının sizin keyfinize uygun olması her zaman için önemlidir.

Satın alacağınız evin Deprem Yönetmeliği'ne uygun yapılmış olmasına özen gösterin. İstanbul büyük depremi eninde sonunda yaşayacak. Her an bu deprem olacakmış gibi hareket edin.

Elden geldiğince yalıtımlı evlerde oturun. Yalıtım kanserojen olmayan maddelerle yapıldığı sürece sağlık ve mutluluk için önemlidir.

Alacağınız evi birkaç alternatife indirdiğinizde alternatifleri brüt ve net metrekare açısından değerlendirin. İki ya da daha fazla projeyi brüt ve net metrekare açısından karşılaştırırken aynı kriterleri baz alın.

Satış sonrası hizmetleri önemseyen şirketlerin yaptığı projeleri tercih edin.  İstanbul'da 20-30 yıl önce yaptığı projelere sahip çıkan şirketler var. "Marifet iltifata tabiidir" derler.  Yaptığı işi bu kadar önemseyen ve müşterilerine bu kadar değer veren şirketleri tercih edin.

Ev alacağınız firmanın sahipleriyle mutlaka tanışın. Çok büyük ve kurumsal firmalarda bu mümkün olmayabilir? Ama orta ve küçük firmalardan ev alıyorsanız mutlaka sahibiyle tanışın. Özellikle maket ya da temel aşamasından ev alanların buna daha fazla özen göstermesi gerekir. Bir şirketin satın alma departmanında çalışmıyorsanız hayatınız boyunca yapacağınız en büyük satın almayı gerçekleştiriyorsunuz. Yılların emeğini ve birikimini teslim edeceğiniz şirketin patronunu tanımak en doğal hakkınız olmalı. Sizinle tanışmak istemeyen patronların şirketlerinden uzak durun.

Aklınıza takılan tüm soruları olabildiğince sade ve yalın bir şekilde sorun. Tereddüt ya da şüphe oluştuğu an alım yapmayın.

Alacağınız evi yapan şirketin önceki projelerini araştırın. Müşterilerini memnun etmeyen şirketlerden uzak durun. Geçmişte müşterilerini üzen şirketler gelecekte de üzer. Can çıkar huy çıkmazmış. Çok az şirket hatalarından ders alıp kendine çeki düzen veriyor.

Zamanında teslimat yapmayan şirketlerden de uzak durun. Geç teslimat da huy gibidir.

Oturacağınız sitenin aidatlarını araştırın. Yeter ki isteyin. İstanbul?da aidatlar nedeniyle kendi evinizde kiracıymış gibi oturma şansınız var. İşin esprisi bir yana aldığınız hizmete göre ödeyeceğiniz aidatın düşük olmasına özen gösterin.

Yarın: Yatırım için ev alırken nelere dikkat etmek gerekiyor?


Yatırım için ev alırken nelere dikkat etmek gerekiyor?



Yorumlar

    Henüz yorum yok.
    Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın
Tebernus Kirecci'e soru sorma kriterleri X