Üyelik Oluştur

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun? Lütfen kullanıcı adınızı ve e-posta adresinizi girin. E-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturmak için bir bağlantı alacaksınız.

Tebernüş Kireçci | Emlak ile ilgili sorularınızı cevaplıyor!

Gayrimenkul ile igili tüm soruları buradan yanıtlıyor...

Soru Sormak İçin Tıklayınız..

  • Adınız Soyadınız
  • Yazar (Lütfen Soru Sormak İstediğiniz Yazarı Seçiniz)
  • E-Posta Adresiniz
  • Soru Başlığı
  • Sorunuz
  • Telefon Numaranız
  • img
tebernuskirecci yazıyor

Bill Gates Trakya'dan arazi almış. Biz de alalım mı?

Microsoft'un patronu Bill Gates'in Trakya'dan bir rivayete göre 30 bin dönüm bir rivayete göre 70 bin dönüm arazi aldığı iddia ediliyor. Varsayalım almış. Biz de alalım mı?


Microsoft'un patronu Bill Gates'in Trakya'dan bir rivayete göre 30 bin dönüm bir rivayete göre 70 bin dönüm arazi aldığı iddia ediliyor. İddiaların devamına baktığımızda kendi adlarına almadıkları, kendilerine yakın bir işadamına aldırdıkları da rivayetler arasında.

Gelişme akslarında emlak işleri ile uğraşanlarda -halk deyimiyle- mavra eksik olmaz. Bulundukları lokasyonu öyle bir anlatırlar ki gelecek 5 yıl içinde City of London, Manhattan ya da Maslak'ın oraya inşa edileceğini zannedersiniz. Zaten oraya almak için gitmişseniz "yandı gülüm keten helva" modunda olursunuz. Arsa ya da araziyi aldıysanız aradan 5, 10 hatta 20 yıl geçtiğinde lokasyonun değişmediğini görürsünüz. "Aynı tas aynı hamam" sözünde olduğu gibi hiç bir şeyin değişmediğini görürsünüz. 

Emlakçıların ve emlak kurtların anlattıklarını dinledikten sonra pek az yatırımcının aklına, "Madem bu kadar değerlenecek niçin satıyorsunuz?" sorusunu sormak gelir. Değerlenecek, hele ki  kısa sürede değerlenecek bir yeri kim, niye satsın. Ama yatırımcılar tuhaftır. Kimse uyanmak, gerçeği görmek istemez. Hikayelere kanmayı tercih eder. 

Sonuç ne mi olur? Alınan arsa ya da arazi gelecek 5 yılda bile TL bazında alındığı fiyatı görmez. Bu çok klasik bir arsa ve arazi yatırımcı hikayesidir. 

20 yılı aşkın süredir bu işlerle uğraşan birisi olarak "mutlu son" ile biten arsa ve arazi yatırımı hikayesine az rastladım. Dinlediğim hikayeler içinde mutlu son ile biten hikayelerin oranı yüzde 10 bile değildir. Arsa ve arazi yatırımının yüzde 90'ı hüsranla sonuçlanır.

Kaldı ki Trakya Türkiye'de kanser vakalarının en çok görüldüğü yer. Sanayi tesislerinin yoğunluğu ve atık suyu temizlemekten kaçınması Trakya'da kanser vakalarını zirveye taşıyor. Bu konu geçtiğimiz yıllarda TBMM'nin gündemine de gelmişti.

Bill Gates tarımdan anlamasa da anlayan danışmanları mutlaka vardır. Para yanlış adrese gitmez. Gittiği adres yanlışsa fazla durmaz. 124 milyar dolar servete sahip olan birisi tarım için alıyorsa Trakya yerine Anadolu'da bakir alanları tercih eder. Oralardan almış mıdır? Eşeğin aklına karpuz kabuğu düşürmeyelim.

Varsayalım almış. Biz de alalım mı?

Tesla'nın kurucusu Elon Musk en önde gelen kripto para birimi Bitcoin'e yatırım yaptığını açıkladığında Bill Gates ne demişti?

"Eğer Elon kadar paranız yoksa, bence dikkatli olun. Bitcoin çok fazla elektrik harcıyor. Anonim işlem yapılabiliyor, işlemler geri alınamıyor. Gates Foundation da dijital para çalışmaları yapıyor ama bu işlemleri kimin yaptığını görebiliyorsunuz. Dijital para iyi bir şey" şeklinde açıklama yapmıştı.

Ben de diyorum ki: Arsa ve arazi yatırımı iyi bir şey. Bill Gates kadar paranız varsa Trakya'dan arsa ya da arazi alımı yapın.

Ama bir ya da bir kaç atımlık kurşununuz varsa dikkatli olun. Sadece Trakya'da değil genel olarak Türkiye'de arsa ve arazi yatırımı yapmak kurtlar sofrasında, kurtlarla yemek yemeye benziyor. Sofradan aç kalkma ihtimaliniz yüksek. Daha da kötüsü kurtlara yiyecek olma ihtimaliniz yüksek.


Kayserililerin ticaret başarılarının sırları için Buraya tıklayınız

Ticaret açısından Yahudilerle Türklerin farkları için Buraya tıklayınız

Doktorlar emlak yatırımında niçin başarısız olurlar? için Buraya tıklayınız


Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için Buraya tıklayınız

Yorumlar

    Henüz yorum yok.
    Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın
Tebernus Kirecci'e soru sorma kriterleri X