Üyelik Oluştur

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun? Lütfen kullanıcı adınızı ve e-posta adresinizi girin. E-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturmak için bir bağlantı alacaksınız.

Tebernüş Kireçci | Emlak ile ilgili sorularınızı cevaplıyor!

Gayrimenkul ile igili tüm soruları buradan yanıtlıyor...

Soru Sormak İçin Tıklayınız..

  • Adınız Soyadınız
  • Yazar (Lütfen Soru Sormak İstediğiniz Yazarı Seçiniz)
  • E-Posta Adresiniz
  • Soru Başlığı
  • Sorunuz
  • Telefon Numaranız
  • img
tebernuskirecci yazıyor

Kamu bankaları sıfır konutta indirim kampanyasına hazırlanıyor!

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, "Kamu bankaları sıfır konutta indirim kampanyasına hazırlanıyor" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 8 maddelik analizi...

 

 

1) Bu kampanya zaten 1 yıldır yüksek prim yapan konut fiyatlarının daha fazla yükselmesine neden olur. Geçen yıl yapılan 0.64 kampanyası stokları eritmişti.

2) O kampanyada tahsil edilen paralar şirketlerin kasasına gitmemişti. Konut şirketlerinin yüksek borçlarından dolayı bankaların kasasına gitmişti.

3) Konut şirketlerinin borcu azaldı mı? Tabi ki hayır. Çünkü anapara ödemesine geçilmedi. Borçların faizine gitti. Yani zannedildiği gibi o kampanya müteahhitlere yaramadı. Bankalara yaradı.

4) Yeni yapılacak kampanya -yapılırsa- konut fiyatlarına tavan yaptırır. Zaten piyasada ihtiyacı karşılayacak konut yok. Malın olmadığı bir piyasada cazip kampanya piyasayı bozar.

5) Konut piyasasında esas olan faiz oranı değil. Fiyattır. Son 20 yılda bunu öğrenemeyen bireyler ve aileler faiz indirimi beklerken hep kazıklandı. 20 yıldır aynı şeyleri söylüyorum: Bireysel alımlarda faiz indirimlerinden kazançlı çıkmak mümkün değil.

6) Ev alımı ertelenmez. Türkiye'de ev alan uzun vadede kazançlı çıkar. Maalesef bu anlaşılamadı. Anlaşılamadığı için de insanlar 1 liraya alacağı konutu 2 liraya aldı. gerekçeleri de hazırdı: Faiz oranları cazip.

7) Bir kez daha tekrarlayayım: Türkiye'de konut stokları zayıf. Gelecek yıllarda tamamlanacak konutlar ihtiyacı karşılamaktan uzak. Yapılacak konut kredisi faiz oranlarındaki indirim konut fiyatlarını erişilir olmaktan uzaklaştırır.

8) Yapılması gereken faiz oranı indirimi yerine arzı artıracak önlemler almak ve düzenlemeler yapmaktır. Başka bir çözüm yok.


Konut fiyatları niçin yükseliyor? Nereye kadar yükselir? yazısı için Buraya tıklayınız

Kayserililerin ticaret başarılarının sırları yazısı için Buraya tıklayınız

Ticaret açısından Yahudilerle Türklerin farkları yazısı için Buraya tıklayınız

Doktorlar emlak yatırımında niçin başarısız olurlar? yazısı için Buraya tıklayınız


Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için Buraya tıklayınız

Yorumlar

    Henüz yorum yok.
    Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın
Tebernus Kirecci'e soru sorma kriterleri X