Üyelik Oluştur

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun? Lütfen kullanıcı adınızı ve e-posta adresinizi girin. E-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturmak için bir bağlantı alacaksınız.

Tebernüş Kireçci | Emlak ile ilgili sorularınızı cevaplıyor!

Gayrimenkul ile igili tüm soruları buradan yanıtlıyor...

Soru Sormak İçin Tıklayınız..

  • Adınız Soyadınız
  • Yazar (Lütfen Soru Sormak İstediğiniz Yazarı Seçiniz)
  • E-Posta Adresiniz
  • Soru Başlığı
  • Sorunuz
  • Telefon Numaranız
  • img
tebernuskirecci yazıyor

Tarım arazileri prim yapacak ama...

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, "Tarım arazileri prim yapacak ama..." başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin o analizi...



Son 10 yıldır yatırımda üflenen ve kolay kolay kimsenin itiraz etmediği iki istikamet vardı. Bunlardan ilki; altındı. İkincisi ise; tarım arazileriydi. Altının ons fiyatları dünya genelinde baskı altında. Bu baskı bir süre daha devam edecek. Tarım arazileri ne olacak?

1) Bir İngiliz atasözü der ki: İçinde ama ve fakat geçen cümleleri önemsemeyin. Siz yanlış yönlendirir. Tarım arazileri prim yapacak. Bu doğru. Ama hangi tarım arazileri prim yapacak?

2) Türkiye'de göller kuruyor. Yeraltı suları çekiliyor. Kuraklık yıldan yıla artıyor. Yağmur yağarsa sel oluyor. Yağmazsa hiç yağmıyor. Ortayı bulamıyor. 

3) Gelecek yılların meteorolojik tahminlerine bakarsak yağış açısından geçtiğimiz yılları arayacağız. Türkiye'yi çok zor yıllar bekliyor. Türkiye genelinde ve tüm sektörlerde fabrikalar zehir saçıyor. Bu zararları önlemeye yönelik ilgililerin yaptığı ciddi bir icraat yok.

4) Gelecekte sulanabilen ve su kaynaklarında sorun olmayan tarım arazileri çok değerli olacak. Ama yeraltı sularının çekildiği ve kuraklığın kuruttuğu tarım arazilerinin değerlenmesini kimse beklemesin.

5) Buna bir de arsa ve arazi piyasasının kurtları eklendiğinde ortaya çok daha vahim bir sonuç çıkacak. Gelecek tarım arazisinde diye tarım arazilerine yatırım yapanların önemli bir kısmı hayal kırıklığına uğrayacak. Normal piyasada yatırımcılara para kazandırmayan gelişme akslarına çöreklenmiş kurtlar puslu havalarda kimseye zırnık koklatmaz.

6) Evet gelecekte tarım arazileri değerli olacak. Tarımsal ürünlerdeki fiyat artışı çok yüksek gerçekleşecek. Ama her tarım arazisi değil. Kirlenen çevreye, çekilen yeraltı sularına ve kuraklığa rağmen verim alınan tarım arazileri değerlenecek. 

7) Bu kapsamın dışında kalan araziler bedavaya verilse kimse yüzüne bakmayabilir. Hesabınızı kitabınızı buna göre yapın. 

8) Konuşanların CV'lerine bakıp yatırım yapanların çoğu son yıllarda ciddi zarar yazdı. Bu ülkede ekonomistler eski ekonomi yöneticileri ve profesörler çıkıp "Dolar en az ikiye katlanacak. Ev fiyatları yarıya düşecek. Bugün 1 ev alacağınız paraya yarın 4 ev alırsınız" dediler.

9) Bunlara güvenen insanlar ne yaptı? Parayı dolara bağladı. Bugün durumları ne? 2 yıl önce 1 ev alacakları para ile yarım ev alamıyorlar. Yakında kamu bankaları faiz indirimi yaparsa çeyrek ev bile alamayacaklar.

10) Neymiş? Kimsenin CV'sine bakarak yatırım yapılmazmış Yatırım yaparken herkesi dinlemek ve mantıklı bulunanı uygulamak gerekirmiş. Finans ve ekonomi teorilerine ilişkin  bilgi birikimi mükemmel  olan birçok ekonomist, ekonomi profesörü ve eski ekonomi yöneticisinin piyasayı okuma ve geleceği anlama yeteneği ortalama vatandaşın altında. 

11) Sonuca baktığımızda gerçekler bunlar. Tarım arazisi yatırımı yaparken de bu kriterleri dikkate alın. Piyasada boş konuşan çok. Vaktinizi boşa harcamayın.

Konut fiyatları niçin yükseliyor? Nereye kadar yükselir? yazısı için Buraya tıklayınız

Kayserililerin ticaret başarılarının sırları yazısı için Buraya tıklayınız

Ticaret açısından Yahudilerle Türklerin farkları yazısı için Buraya tıklayınız

Doktorlar emlak yatırımında niçin başarısız olurlar? yazısı için Buraya tıklayınız


Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için Buraya tıklayınız

Yorumlar

    Henüz yorum yok.
    Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın
Tebernus Kirecci'e soru sorma kriterleri X