istanbuldan ev almak istiyorum

Soru

merhaba teberrüş bey ben orta gelirli biriyim yıllardır biriktirdigim 150 bin civarı param var ev almak istiyorum kiracı oldugum için ama dolar ve altın çok yükseldigi için emlak fiyatları düşer düşüncesiyle çevremdeki arkadaşlarım beklememi söylüyolar benim size sorum ise ev fiyatları düşermi yoksa beklemeden eve gireyimmi şimdiden teşekkürler

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
14 Aralık 2016 | 23:11 murat yalçın 1083 Kişi okudu

metroya yakın daire yatırımlık

Soru

ümraniyede içinde kiracı bulunan 10 yıllık arka cephe 2+1 apartman dairemi satıp (müşterisi hazır); üzerine 100 bin koyup tamamlanmak üzere olan site içinde ,havuzlu, kapalı otoparklı,arsa payı da çok yüksek olan ve açılacak metroya yakın 2+1 daire almak üzereyim.kiracım 750 ye oturuyor.yeni ev çevresinde kiralar 1500 civarı.100 bini kredi ile eklemem söz konusu.memleketin şu durumunda mantıklı bir yatırım mıdır.siz ne tavsiye edersiniz.teşekkür ederim.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
14 Aralık 2016 | 23:04 hasan ucarlı 595 Kişi okudu

Türkiye Nereye Gidiyor Krizemi Yoksa G?neş Açacakmı?

Soru

Merhaba Tebernüş Bey. Ufkumuzu açan bu platformu 5-6 yıldır takip ediyorum. Son zamanlarda ülkemiz genelinde yaşananlar moral bozucu. Gayrimenkul piyasasına gelince ben hala ümitvarım ki başıma gelenlere rağmen. Neden ümitvarım bunca sorun sıkıntıya rağmen 3. Köprü açıldı bağlantı yollarının bir kısmı açıldı bir kısmı 2018 kaldı. Avrasya tüneli açılmak üzere ve 3. Havalimanı son sürat devam ediyor. Bu arada yavaş giden projeler de var. Ikitelli şehir hastanesinden hala ses yok 2017 umutlar kaldi kanal istanbul ihaleside 2017 kaldı. Başıma gelenlere gelince kiptas vaditepe projesinden 95 m2 2+1 48 ay 0 faizle almıştım 223 bin tl 20 bin serefiye 245 bin tl mal oldu. Bu daire haziranda teslim oldu cephesinden ötürü 3 ay önce 360 bin verenler simdi 330 bin veriyolar ben ise o zamanda bu zamanda satma taraftari değilim. Probleme gelince bu daire 1000 tl kiraya bile gitmiyor. Bugun bir emlakci 750 tl hemen veririm dedi güldüm hesap makinesini elime aldım kira carpani 400 üzerinde biliyorum o bölge ve kiptas teslim ettiği 4000 konut planları alt üst etti. 2016 şubat ta emlak konut unikonut projesinden emlak konut sözde imaj kampanyasindan son kat 4+1 aldım. 600 bin tl %10 pesin 2017 subat %10 2018 şubat %15 ödemeli. Tefe tüfeli ayrıca bu dairede makul fiyattan kiraya veriesine rağmen 1500 tl kira gitmiyor. Iki dairede nerden baksanız 8 ay boş. Özellikle unikonut yani emlak konut site yönetimi olsun satis sonrası departmanı olsun. Cok ilgisiz projeye zarar veren bir yönetim. Ayrica size daha önce de emlak konut ile ilgili şikayet yazmama rağmen siz emlak konut ulasin onlarda paraniz kalmaz demistiniz kaldi malesef bimer yazdim bimer de beni emlak konut kucağına attı. Murat bey twitter dan twetler malesef işe yaramadı. Benim bu işlerden anladığım memleket te ohal var malesef kurumlarda işlerini savsaklıyor. Unikonut bazi bloklarin catilarindan yağmur yağınca sızmalar var. Allahtan benimkinde yok :) emlak konut verdiği cevap bütçe yok ihale yapicaz hep bürokrasi ile insanlar mağdur. Ben buradan sesleniyorum 15 temmuzda bu insanlar tankların önüne yapabilse uçağın üzerine bile atlamaya yeltenmedimi. Bu insanlar devlet büyüklerinin sözü ile hala yatirima katkı veriyor. Ama biz ne yapıyoruz birbirimize. Ben iyi olacağımıza inaniyorum zaman zaman karamsarlığa kapılmama rağmen. Sizden ricam eskilerde siz zaman zaman kiptas olsun emlak konut olsun yetkilileri ne sesleniyordunuz. Son zamanlarda bu yok tahmin ediyorum ki sizi de artık dinlemiyorlar. Ama yanlis yapiyorlar bu ?lkeye zarar veriyorlar... Saygılar.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
14 Aralık 2016 | 22:54 Abdullah ÇİFTÇİ 3903 Kişi okudu

orman arazisi ile ilgilidir

Soru

Hocam selamlar.tarlamin devami orman arazisi.fakat tarlama sinir uzanti 3.000 m2 kadari sadece yer calisi.ondan sonrasi agaclik.benim meselem:bu calilik olan kismin 2.000 m2 sini kiralayip saman balyalarimi istifleyecegim.etrafinida tel örgü yapmam gerek.izinsiz yapamiyorum köylü sikayet eder.boyle bir kiralama islemi yapilabilirmi

Özge Özdemir tarafından yanıtlandı.
14 Aralık 2016 | 22:46 Mustafa Güngör 981 Kişi okudu

Goturu sözleşmenin yerine gelmemesi

Soru

Arsa üzerine tek katlı (96 metre kare temel,85 metre kare kullanım alani)olarak anahtar teslim 90000tl(kdv haric) olarak mutahitle sözleşme imzaladık. Kdv yi yüzde kaç üzerinden kesmesi lazım. Teslim günü doldu inşaatın %75 lik kısmını tamamladı inşaatı zarar nedeni ile durdurdu. İhtarname çektim. Fakat hukuki sürece girersek kdv ne kadar tutar öğrenebilirmiyim % kaç üzerinden kesebilir kdv yi. Sözleşmede % yüz tamamlanmadigi için kdv kesebilir mi

Özge Özdemir tarafından yanıtlandı.
14 Aralık 2016 | 22:15 Arzu akcay 483 Kişi okudu

tapu harcı ödenmesinde alt limit

Soru

Merhaba,iyi akşamlar. konut kredisi kullanılarak yapılan konut alımlarında tapu değeri en az ne kadar gösterilmelidir? yani kullandığımız kredi ile tapu değeri aynı olursa sorun olur mu? teşekkürler

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
14 Aralık 2016 | 21:16 ramazan kavurmacı 460 Kişi okudu

Evi satmalı mı?Kiraya mı vermeli?

Soru

Tebernüş Bey Merhaba, Verdiğiniz değerli bilgiler için öncelikle teşekkür etmek istiyorum. 3 senedir iş nedeniyle Çorlu da yaşıyorum. Şehrin hızlı gelişimi ve kendimce yaşanılmaya değer bir yer olduğunu düşündüğüm için kirada oturduğum evden (biraz da ev sahibim nedeniyle :() çıkıp satın aldığım eve taşındım. evi alırken uygun ödeme planıyla 2+1 130 m2 evi tapu dahil 247 tl'ye geçen sene ortalarında aldım. Kader bu ya şimdi iş nedeniyle İstanbul'a(Anadolu) taşınıyorum. Satın aldığım bu evin suan 320000 tl den alıcısı var. 1 ay önce bu tutar 350.000 civarıydı. Sorum şu: Malum ülke ve ekonomik şartlar içinde evi kiraya verip kira geliri ile İstanbul'dan ev kiralamak mı? Yoksa evi satıp, aynı paraya uygun bir yatırım yapmak mı? İkinci şıkta yatırım için İstanbul'u mu, Çorlu 'yu mu tercih etmeliyim.? (kira geliri 1200 t)

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
14 Aralık 2016 | 21:00 Çiğdem Aydoğan 2183 Kişi okudu

arsa tapulu bina mi markali daire mi?

Soru

Yukarida verdiginiz cevaba binqyen teyyidini almak istedim. Bahsettigim arsa tapulu bina krediye uygun olmayan sadece arsa uzerinde kredi cekikebilen binayi kasdettim. Ozellikle silivri ve sile tarafinda bu sekilde bir yatirim, sancaktrpe resim istanbul projesinden daha fazla kazanc birakmaz mi?

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
14 Aralık 2016 | 20:28 murat altinkurt 1359 Kişi okudu

Türkiye ekonomisi ve gelecek

Soru

Hersey bukadar karisiken, ve fiyatlar düsüyorken, ekonomi batiyorken, siz nasil bukadar soguk kanli olup, sorun yok diyorsunuz? Sizin gördügünüz ve bizim kacirdigimiz ne olabilir illersi icin? Ihracatimiz yok, butun herkesle dusman olduk. Terör gittikce cogaliyor, Gercekten merak ediyorum bu sorulari. Simdiden tsk.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
14 Aralık 2016 | 19:44 Serkan Akan 1363 Kişi okudu

İşte emlak balonu patladı

Soru

Tebernüş Bey 2 senedir emlak balonun şiştiğini gerek çevreme gerekse bu platformu okuyan insanlara anlatmaya çalıştım. Başka insanlar da benim gibi balondan söz etti ama siz sürekli balon iddiasını reddettiniz ve siyasal istikrar olduğu sürece balonun patlamayacağını ve ev fiyatlarının artmaya devam edeceğini söylediniz. Görüldüğü gibi olması gerekenden daha güçlü bir iktidar ülkeyi 15 yıldır tek başına yönettiği ve istikrar anlamında sorun olmadığı halde balon patladı ve İstabul için konuşursak ev fiyatları dolar bazında yaklaşık %30 civarında değer kaybetti. Zaten ABD'de emlak balonu patladığında orada da siyasi istikrar devam ediyordu. Demem o ki emlak balonu büyük oranda ekonomik bir hadise. Siyasal istikrar da önemli ama asıl mesele para para para. Balon daha yeni patladığı için fiyatlar daha çok düşecek en az 1-2 yıl boyunca fiyatlar düşmeye devam edecek. Benim asıl üzüldüğüm birşeyin değerinin sonsuza dek artmayacağını bilmeyip de gelecek 10 yıllık kazancını ipotek ettirip kredi çekerek uçuk fiyattan ev alan vatandaşın düşeceği durum. Zira ekonomik kriz de ülke bünyesine girdi artık. Vatandaş işini veya gelirini kaybedince o kredi taksitleri nasıl ödenecek? Ödenemeyince ne olacak. Zincirleme reaksiyon....Ben iktisatçı olmadığım halde gidişatı 2 senedir görüyorum ve bundan sonra olacakları da öngörüp insanlarımız adına çok üzülüyorum. Çok canlar yanacak maalesef. Neyse daha detaya girip insanların moralini bozmayayım. Bu arada 2001 krizi çıktığından imf ve dünya bankası destek oldu bize ve 1-2 yıl içinde düze çıkmıştık ama başta batı olmak üzere tüm dünya ile arası bozulan Türkiye'ye bu sefer kimse yardım etmeyecek. Üstelik o kadar özelleştirmeden sonra devletin satacağı malı da kalmadı...

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
14 Aralık 2016 | 18:55 Deniz Demi?r 6052 Kişi okudu