Kira çarpınında dünya birincisi olmak normal mi?

Soru

Emlak değeri için kira çarpanı 250 yazınızı okudum. Çarpanın kaç olması lazım sektör için çok önemli... Bu konu dünyadan bağımsız düşünülebilir mi? " dünya biricisi olmuşuz. Türkiye'nin dünya birinci olmasında bir yanlışlık yok mu..? Sanki Türkiye dışında dünyayı türlü felaketler bekliyor; yabancılar da o panikle Türkiye'den ev alıyor gibi olmuş... Turistlerin bile gelmeye korktuğu.. Bu yüzden de turizm sektöründe kriz beklenen bir ülkenin (ev fiyatları/ev kiraları) rasyosunda dünya birincisi olması gerçekten makul mü..?

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
21 Mayıs 2017 | 19:13 Derya Deniz 5953 Kişi okudu

Maketten Konut Satışları Titan Sistemi iddiası

Soru

çok büyük bir emlak krizi kapıda senaryosu Mantıklı ama, Aslı var mıdır? Olabilir mi böyle bir şey?

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
10 Mayıs 2017 | 00:15 Derya Deniz 5710 Kişi okudu

Ev fiyatları ve ev kiraları düşüyor mu?

Soru

Tebernüş Bey İstanbul'da son 3-4 yılda ev fiyatları ve kira fiyatları inanılmaz arttı. Kira çarpanları150'den 250 üzerine geldi. Şimdi son aylarda ev fiyatları değişmiyor hatta bazı yerlerde ciddi indirimler var. Fakat kira çarpanları hala çok yüksek. Hatta kira fiyatları yüksek olduğu için bazı ev sahipleri kira tahsilatını da yapamıyor. Yatırımlık daireyi beyaz yakalıya kiraya vermek isteyen yatırımcı düşük kiraya razı oluyor. Mesela Bahçeşehir gibi yerlerde kira çarpanları 400-450 çıkmış durumda.. Sizce bu durum ne kadar sürdürülebilir.. Bir de şimdi inşaat firmaları kira çarpanlarının artık 300 olarak hesaplanması gerektiğini ifade ediyorlar. Bence bu saçma. Çarpanlar 250'den daha aşağı gelmeli. Zira ev fiyatları düşüyor, kiralar sabit. Yüksek kiralı yerlerde tahsilat veya kiralanma sorunu var. Bir de Türkiye'de ve dünyada faiz oranları artıyor. FED bu sene 2 kere daha faiz artıracak. Bu şartlarda kira çarpanları 300 oldu diyen İnşaat Firmaları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
03 Mayıs 2017 | 09:12 Memed İnce 10294 Kişi okudu

Ev mi uzun vadede arsa mı?

Soru

İyi günler efendim ben bir ev sattım 200 bin tl civarinda şimdi 100 bin tl kredi çekip alsa mi alsam yoksa 10 yıl sonra satabileceğim bir arsa mı alayım şimdiden cevabınız için teşekkür ederim

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
02 Mayıs 2017 | 20:47 Şükrü altay 7694 Kişi okudu

Konut satışlarında durgunluk

Soru

Merhabalar, Tebernüş Bey, vaktiniz olmadığından dolayı sorularımızı siz yanıtlayamıyorsunuz anlıyorum. Konut piyasasında bir durgunluk var gibi sanırım, hem 0 hem 2.el konutlarında fiyatlar çok şişti, haliyle herkes fırsattan istifade etme peşinde, gecekondulara bile 200 - 300 Bin TL isteyenler var, hatta muhtar satışıymış, tapu da yok. Dün de komik bir olay yaşadım, Güneşli evren mahallesi 10 yıllık binada 90m2 daireye 285.000 TL istiyorlar. ben de daire için o fiyat çok geldi, komple binayı mı satıyor dedim acaba, adam dalga mı geçiyorsun dedi hatta. ne dalgası dedim abi, evin konumu iyi yerdeymiş. anlamadım. Fiyatlar ne zaman normale döner peki, böyle saçma ilanlar çıkmaz

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
28 Nisan 2017 | 14:52 Erdem YILMAZ 7129 Kişi okudu

Konut piyasası ile sizlere sorulan soru sayısı arasında korelasyon?

Soru

Merhaba Tebernüş Bey,sitesinizi sıklıkla takip ediyorum,vermiş olduğunuz değerli bilgiler için teşekkürler.Benim sorma istediğim konut ve ticari ünite piyasasının yavaşlaması ile sizlere sorulan soru sayısı arasında nasıl bir korelasyon mevcut?Mevcut iktidar artık Türkiye'yi yönetemiyor ve maalesef ki işlerimizin bozuk olmasının sebebi ne yazık ki onlar,şimdi dünya da artık hikayenin farklılaşması ile birlikte kısa vade de(2-5 yıl) inşaat piyasını nasıl görüyorsunuz?Görüşlerinizi rica eder,saygılarımı sunarım.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
19 Nisan 2017 | 08:37 Ali Fuat Ürgüplü 4230 Kişi okudu

Arsa mı? Kurumsal kiracılı dükkan mı?

Soru

Tebernüş Bey ; Yazılarınızı uzun yıllardan beri takip ediyorum. Sizin sayenizde para , sermaye ve gayrimenküle bakış açımın ve yatırımcı vizyonumun genişlediğini söyleyebilirim. Sorulara verdiğiniz cevapları izleyerek Çerkezköyün gelişmekte olan aksında bulunan arazilerimizin arsaya dönüşmesini bekledik ve pişman olmadık. Şu anda Emsal 1 olarak görülen arsanın metresi 1000 TL ye kadar çıktı. Siz olsaydınız metresi 1500 ya da daha fazla olana kadar bekler miydiniz, yoksa kurumsal kiracılı mülk yatırımına mı dönüştürürdünüz ? Emsal 1 olarak görülen yerde arsayı hala kira + dükkanın değerlenme potansiyelinden daha güçlü bir yatırım olarak kabul edebilir miyiz Düşünceleriniz nelerdir?

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
18 Nisan 2017 | 10:55 CAN HÜSEYİNOĞLU 5804 Kişi okudu

Yeter artık ! Kimse kimseyi kandırmasın..

Soru

Tebernüş Bey merhaba. Geçen gün anahaberlerde reklam gördüm , turizm sektörü canlandı diyor , turist akımı başladı diyor İstanbul'a ve Türkiye'ye.Sultanhanahmet'te 1 günde 10 tane Avrupalı turist geziyor , bütün gün gezerek 3 tanesini yakalayıp röportaj yapmışlar.Sanki herşey güllük gülistanlık.Turizm gelirlerindeki düşüş 1,5 sene öncesine göre %80. Hem doluluklar hem de fiyatlar tepetaklak düştü.Günlük 120 Euro?dan aşağıya oda vermeyen oteller 40 Euro?ya oda veriyor şu an.Daire kiralamaya gerek yok , otellerde de kalabilirsiniz aylık aynı fiyatlara.Oteller tek tek kapanıyor.Yeni yapılan oteller açılış yapamıyor.Turizm sektörü körfez krizinden sonraki en ağır krizinde , ne zaman biteceği de belli değil.Malesef turizm krizi gayrimenkulü de vurdu.Çünkü ülkeye olan güvensizlik yabancı alımını bitirdi , yurtiçi alımlar da ekonomik krizden dolayı düştü. Az olan yurtiçi alıcısını da büyük şirketler kapıyor.Beylikdüzü , Esenyurt , Bahçeşehir , Ispartakule , Küçükçekmece gibi lokasyonlardan 450-500 Bin TL' ye 3 sene önce alınan daireler şu anda 350 Bin TL'ye alıcı bulamıyor.1200 TL' ye zor kiraya veriliyor.400 kira çarpanı :) 2015 ve öncesinde her sene İstanbul gayrimenkul değer artışı ortalama %22 , 2016 artışı %11. Enflasyon %9. Yani sadece %2 kazandırdı gayrimenkul geçen sene.Bazıları son 5 seneye bakıyor ama geçen senenin başından itibaren Türkiye'nin ekonomisi değişti.Bundan sonraki yıllar da geçen seneki gibi olacak gibi görünüyor.Hem turizm sektörü hem de gayrimenkul sektörü daha kaç sene böyle gider bilmem.Zira hem Türkiye hem de dünya çalkalanmaya devam ediyor , devam edecek gibi de görünüyor.Turizm haberleri gibi büyük gayrimenkul şirketlerinin havalı reklamları da dönmeye devam ediyor tv kanallarında.İnsanları hayallerle kandırmak yerine , bu krizlere çözüm bulunmalı bence.Benim gayrimenkul alacaklara nacizane tavsiyem şehir merkezinden uzaktaki daha başlamamış olan projelerden almak çok riskli.Bu projeler çocuklarına hatta torunlarına yatırımdır bilsinler , tarla almak gibi.Kiracı bulabilmek için sadece merkezi bölgelerden , kiracı bulma sıkıntısı olmayan ve kira çarpanına uygun gayrimenkuller alsınlar.Zaten gayrimenkul değerlenmiyor artık , hiç olmazsa kiralarını alsınlar. İyi çalışmalar.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
31 Mart 2017 | 10:55 Ömer Sezgin 13722 Kişi okudu

Evimi bir türlü satamıyorum

Soru

Merhabalar sizi çok seviyoruz.. Tebernüş bey,satmaya çalıştıgım ataşehir my world andromedada yüksek katta çok güzel gökdelenler manzaralı bir 1+1 dairem var.Geçen sene bu zamanlar ve yaz aylarında yine satmaya niyetlenip sonra vazgectigim aynı daireme inanın abartısız günde iki kişi gelip bakardı.Teklifler havada uçar,teklif vermeyenlerse ikinci kez gelip bakmak isterdi.Bu yıl ocak ayından beri tekrar satmaya çalıştıgım daireme ocak ayından beri yalnızca iki kişi geldi baktı ve herhangi bir geri dönüşleri kesinlikle gerçekleşmedi.Bu bölgenin en büyük emlak şirketleriyle çalışıyorum ve kendileride işlerinin ciddi şekilde düştügünü,daha önceden haftada ortalama sekiz konut satıp kiralarken şimdilerde ayda ancak sekiz konut satıp kiralıyabildiklerini belirtiyolar.Sizce atasehir gibi özellikle 1+1 lerin peynir ekmek gibi satılıp alındıgı bir yerde bu denli bir düşüşün istanbul ve türkiye geneline yansıması nedir ve bu etki ne kadar bir süre daha devam edebilir..? Şimdiden çok teşekkür ederim

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
29 Mart 2017 | 06:11 İlker aldanta 12258 Kişi okudu