Üyelik Oluştur

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun? Lütfen kullanıcı adınızı ve e-posta adresinizi girin. E-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturmak için bir bağlantı alacaksınız.

Tebernüş Kireçci | Emlak ile ilgili sorularınızı cevaplıyor!

Gayrimenkul ile igili tüm soruları buradan yanıtlıyor...

Soru Sormak İçin Tıklayınız..

  • Adınız Soyadınız
  • Yazar (Lütfen Soru Sormak İstediğiniz Yazarı Seçiniz)
  • E-Posta Adresiniz
  • Soru Başlığı
  • Sorunuz
  • Telefon Numaranız
  • img
tebernuskirecci yazıyor

Çimentocular ile müteahhitlerin kavgasının sonu ne olur?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, "Çimentocular mı haklı? Müteahhitler mi?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin o analizi...

 

1) Çimentocularla müteahhitler arasında yine savaş başladı. 20 yıldır bu piyasayı yakından takip eden birisi olarak bu savaşın yeni bir savaş olmadığını belirteyim. Ara ara alevlenir. Sonra sulh olunur.

2) Çimentocuların tek derneği vardır. Bu dernek çok güçlüdür. Sektör birbirinin ayağına basmaz. Rekabet yok denecek kadar azdır. Kimi zaman profesyoneller hedefleri gerçekleştirmek için agresifleşirler. Hemen patronları tarafından kulağı çekilir. Kesinlikle rekabete yer yoktur.

3) Çimento çevreyi en fazla kirleten endüstriler arasında ilk sıralarda yer alır. Gelişmiş ülkelerin çoğunda fabrika kurulmasına izin verilmez. Mevcut fabrikaların kapatılması için uğraşılır.

4) Türkiye'de çimento ve beton lobisi çok güçlüdür. Bu lobinin üstesinden gelemeyeceği sorun yoktur. Çevreyi maksimum düzeyde kirletir. Ama yaptırım uygulanmaz. Uygulanamaz. Bu iktidar meselesi değildir. Çimentocular şimdiye kadar iktidar devirmek başarısını göstermemiş olsalar da tüm iktidarlarda işlerini bir şekilde yürütmüşlerdir. Bundan sonra da yürütürler. Bundan emin olun.

5) Türkiye'de çimento kartelini kırmanın bir yolu vardır. Öncelikle mevcut fabrikaların çevreyi kirletmesine izin verilmemeli. Enselerinde boza pişirilmeli. 24 saat denetlenmeli. Yüzde 100 çevre ile uyumlu hale gelmeli. Sonrasında da yeni fabrikaların kurulmasının önü açılmalı. Tam rekabet koşulları oluşturulmalı.

6) 3'ü büyük toplamda 10-15 oyuncunun olduğu bir sektörde rekabet olmaz. Üreticiler istediği gibi fiyat belirler. Alıcıların eli mahkumdur. Başka şansları yoktur. Ne deseler boş.

7) Müteahhitler ise lobileşmeyi bilmezler. Türkiye Müteahhitler Birliği, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve Konut-Der gibi organizasyonları vardır. Ama hepsi farklı telden çalar. Koro olamazlar. Lobi hiç olamazlar. Ego fazladır. Hangi müteahhitle konuşsanız kendisini Türkiye'nin en güçlü adamı zanneder. Kuru ve boş egoları vardır. Nitelikli müteahhit sayısı azdır. Nitelikli konut şirketi sayısı müteahhitten daha azdır.

8) Birlik ve dirlik olmadığı için çimentocular ve betoncular fiyatı istediği gibi belirler. Müteahhitlerin betonu, belirlenen fiyattan almaktan başka şansı yoktur.

9) Dün bir açıklama geldi. Açıklamada "İnşaatçılar daire fiyatında yüzde 50 indirim yapsın, çimentolarını bedava vereceğiz" deniliyordu. Bence dünya genelinde salaklık tarihine geçecek bir açıklama.

10) Neden mi?

İnşaat maliyetleri artıyor. Artmaya devam ediyor. Düşen bir malzeme fiyatı henüz yok. Böyle bir ortamda müteahhitler sattıkça zarar ediyor. Çimentocular zarar eden bir sektörden yarı fiyatına mal satmasını istiyor.

11) Çimentocuların şirketlerinin önemli bir kısmı halka açık. Kötü yönetilenler hariç çimento şirketlerinin kazanç oranları çok yüksek. Ya da şirket patronları küçük yatırımcıya temettü vermemek için şirketi soyuyor.

12) Konut şirketlerinin büyük oyuncularının tamamına yakını borç batağında. Borç batağında olduğu için bankalara çalışıyor. Toparlama ihtimalleri yok. Bankalar yüzdürüyor.

13) Bu kadar gelişme oluyor. Konut dernekleri açıklama bile yapamıyor. Neden? Çünkü başkanlar çimentocuların ve betoncuların aleyhine açıklama yapacak olsa betoncular şantiyelerine beton vermez:) Dımdızlak ortada kalırlar. Bu korkuyla az kalsın dernek başkanları çimentoculara övgüler düzecekler:)

14) Bu hamur daha çok su götürür. Uzatmanın anlamı yok. Çimentocular, betonu istediği fiyattan havada, karada ve denizde müteahhitlere satar. Müteahhitlerin gıkı çıksa da başka şansı yok. O fiyattan almayı sevmekten başka şansları yok:)

15) Çimentocular her dönemde karaborsa kuralını işletirler. İhracatı bahane ederek iç piyasaya "Mal yok" derler. Mal bulunmayınca da mal bulunduğunda alıcılar, satıcıların istediği fiyatlardan almaya hazır hale gelir. Tüm sektörlerde karaborsa bu mantıkla çalışır. Çimentocuların bu konudaki know-how'ını yabana atmayın.


Tarım arazileri prim yapacak ama... yazısı için Buraya tıklayınız

Kamu bankaları sıfır konutta indirim kampanyasına hazırlanıyor yazısı için Buraya tıklayınız

Konut fiyatları niçin yükseliyor? Nereye kadar yükselir? yazısı için Buraya tıklayınız

Kayserililerin ticaret başarılarının sırları yazısı için Buraya tıklayınız

Ticaret açısından Yahudilerle Türklerin farkları yazısı için Buraya tıklayınız

Doktorlar emlak yatırımında niçin başarısız olurlar? yazısı için Buraya tıklayınız


Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için Buraya tıklayınız

Yorumlar

    Henüz yorum yok.
    Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın
Tebernus Kirecci'e soru sorma kriterleri X