Üyelik Oluştur

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun? Lütfen kullanıcı adınızı ve e-posta adresinizi girin. E-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturmak için bir bağlantı alacaksınız.

Tebernüş Kireçci | Emlak ile ilgili sorularınızı cevaplıyor!

Gayrimenkul ile igili tüm soruları buradan yanıtlıyor...

Soru Sormak İçin Tıklayınız..

  • Adınız Soyadınız
  • Yazar (Lütfen Soru Sormak İstediğiniz Yazarı Seçiniz)
  • E-Posta Adresiniz
  • Soru Başlığı
  • Sorunuz
  • Telefon Numaranız
  • img
tebernuskirecci yazıyor

Kiraların yükseliş sorunu nasıl çözülür?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, "Kiraların yükseliş sorunu nasıl çözülür?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin o analizi...

1) Piyasa koşullarına yapılacak her sert müdahale daha büyük sorunlara neden olur. Piyasaya müdahale edilecekse sorunun nedenleri iyi belirlenmeli ve nedenler ortadan kaldırılmalıdır. Sadece soruna eğilmek, nedenlerine yönelmemek olmaz.

2) İstanbul ve Türkiye'de kiralar ve satılık fiyatları neden yükselişte? Arz olmadığı için ve maliyetlerdeki artıştan dolayı. Bu noktada öncelik arzın artırılması olmalı. Arzı kolaylaştıracak çalışmalar yapılmalı.

3) Arzın önündeki en büyük engellerden birisi başta müteahhitlik yasası olmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın son yıllarda yaptığı düzenlemelerdir. Her fırsatta söylüyorum: Düzenleme doğru. Ama dönemi yanlış.

4) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı -acilen- son yıllarda yaptığı düzenlemeleri iptal etmeli. fabrika ayarlarına dönmelidir.

5) TOKİ ve iştiraki Emlak Konut GYO son yıllarda çok yavaşladı. Hantallaştı. TOKİ ve Emlak Konut GYO'nun elden geçirilmesi gerekiyor. Dinamik başkan ve genel müdüre ihtiyacı var. Bu kadrolarla ortaya ihtiyacı karşılayacak projeler çıkmıyor.

6) Başta KİPTAŞ olmak üzere belediyelerin konut şirketleri alt ve orta gelir grubu için projeler üretmeli. Bu üretim çok hızlı gerçekleştirilmeli. Bu bir parti meselesi değildir. Tüm belediyelerin düğmeye basması ve birbirleriyle yarışması gereken bir konudur.

7) Yabancılara konut satışına sınırlandırma şart. "Eve gerek olan camiye haramdır" diye bir söz vardır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının eve ihtiyacı varken yabancıya satış yapmak hangi akla sığar? Kaldı ki orada da kazanan Türkiye değil film fırıldak çeviren 3-5 acente.

8) Belediyelerin imar birimleri tam bir çiftlik. Bunun da partisi yok. Tüm belediyelerde sorun var. İmza yetkisi olan mühendis ve mimarlar kendisini tanrı zannediyor. Projenin belediyeden geçmesi için kendilerine tapılmasını istiyor. Bundan dolayı yeni projeye başlanamıyor.

9) Belediyelerin imar birimlerinin proje onaylanmasına süre koyulmalı. Bu sürede proje onaylanmadığında gerekiyorsa soruşturma açılmalı. Mahkeme kadıya mülk değildir. Kimse oturduğu koltuğu babasının malı sanmamalı.

10) Malzemelerde fahiş fiyat artışı var. Çimentocuların adı çıkmış:) Adının çıkması yanlış değil. Ama demir başta olmak üzere diğer malzemeciler de az değil. Gerekçe hazır: Emtia fiyatları yükseliyor.

11) Biz malız:) Dünyadan haberimiz yok sanki:) Emtia 1 birim yükseliyorsa bizim malzemeciler 3 birim zam yapıyor. Piyasanın çivisi kopmuş. Denetleyen yok. Denetlemelerde verilen cezalar caydırıcılıktan uzak.

12) Her konuda Osmanlı'yı örnek alanlara sesleniyorum: Osmanlı karaborsacıları şehrin en büyük meydanında asardı. Tüm servetine de el koyardı.
Kimseyi asmayın. Kimsenin malına el koymayın. Ama karaborsacılara ağır ceza verin.

13) Buraya kadar sıraladıklarım önemli. Ama asıl önemlisi şudur: Türkiye'de arzın durmasının en temel nedeni 2018 kur şokundan sonra konut finansman sisteminin çökmesidir.

14) O tarihe kadar Türkiye'de sistem şuydu: EV satın almak isteyenler müteahhide evin bedelinin yüzde 20-25'ini peşinat olarak verirlerdi. Sonrasında evler krediye uygun olana kadar aylık 2-3 bin TL ödeme yaparlardı. Ev krediye uygun olduğunda ise tapuyu alıp kredi kullanılırdı.

15) 2018 kur şokuyla çöken sistemin yerine yenisi kurulmadı. Burada vatandaş da suçlu. Parasını varlığa yatırmak varken gidip ekonomistlerin, eski ekonomi yöneticilerinin ve profesörlerin sözünü dinleyip dolara yatırdı.

16) Çok akıllılardı ya... Güya dolar en az iki katına çıkacaktı. Ev fiyatları en az yarıya düşecekti. 1 ev alacaklarına 4 ev alacaklardı. Ayrıca Türkiye'de doların sadece kendilerinde olduğunu zannediyorlardı:) Sonuç ortada. Başkalarında da dolar olduğunu anladılar:)

17) Türkiye'nin yeni bir konut finansman sistemine ihtiyacı var. Kimsenin mağdur olmayacağı, müteahhitlerin müşteriye verdikleri sözleri yerine getireceği ve yatırımcıyı dolarizasyondan kurtacak bir siteme...
Bu sistem nasıl olmalı? Görüşlerinizi bekliyorum. Lütfen yazın.

Çimentocular ile müteahhitlerin kavgasının sonu ne olur? yazısı için Buraya tıklayınız

Tarım arazileri prim yapacak ama... yazısı için Buraya tıklayınız

Kamu bankaları sıfır konutta indirim kampanyasına hazırlanıyor yazısı için Buraya tıklayınız

Konut fiyatları niçin yükseliyor? Nereye kadar yükselir? yazısı için Buraya tıklayınız

Kayserililerin ticaret başarılarının sırları yazısı için Buraya tıklayınız

Ticaret açısından Yahudilerle Türklerin farkları yazısı için Buraya tıklayınız

Doktorlar emlak yatırımında niçin başarısız olurlar? yazısı için Buraya tıklayınız

Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için Buraya tıklayınız


Yorumlar

  1. 2024-03-25 22:41:08

    Bir madde de benden ekleyin; birden fazla evi olana ekstra vergi gelmeli. Bu şekilde ev bir rant kapısı olmaktan çıkmalı. 5-6 evi olan insanlar var. Evlerini kiralarken uzun süre direniyorlar, bu durum kiraları arttırıyor. Evlerinin kirasıyla yeni evler alıyorlar, diğer gelirleriyle yeni evler alıyorlar, zaten kısıtlı olan arzı daha da kısıtlıyorlar. 2. eve çok yüksek vergi gelse arz rahatlar. Rant isteyen hisse senedi alsın, ticaret yapsın.

  2. Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın
Tebernus Kirecci'e soru sorma kriterleri X