iskansız binalarda yargı yolu
tebernüş bey iyi günler iskansız binalarda huzursuzluk yaratan ev sahipleri için dava yolu açık mıdır?
Şifreni mi unuttun? Lütfen kullanıcı adınızı ve e-posta adresinizi girin. E-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturmak için bir bağlantı alacaksınız.
Gayrimenkul ile igili tüm soruları buradan yanıtlıyor...
tebernüş bey iyi günler iskansız binalarda huzursuzluk yaratan ev sahipleri için dava yolu açık mıdır?
Merhaba, Soyak Gökyüzü Sitesinin deprem öncesi inşa edildiğini öğrendim. İnternette yaptığım araştırmalarda da deprem sonrası 2 blokta, dış cephenin hızlı bir şekilde yenilendiği, imalı bir şekilde belirtilmiş. Emlak ofisleri de binada taşıyıcı sitemin perde beton olduğunu, riskli olmadığını söylemekte. Bilginiz var mıdır acaba? Soyak Gökyüzü sitesi olası İstanbul depremi için risk taşımakta mıdır?
Tebernüş bey, kentsel dönüşüm kapsamında binamızı yenilemek istiyoruz ancak inşaat firmalarının mevcut ekonomik konjonktüre göre kar marjı çok yüksek. İnşaat firmaları ile yapmış olduğumuz görüşmelerde binamız için üç yıl önce teklif edilen ne kira yardımı, ne taşınma yardımı, nede metrajları alamıyoruz. Bina sakinleri mevcut oturduğu dairenin yenilenmesini talep ederken metraj kaybının asgari olmasını, günümüz şartlarında ödemesi gerekiyorsa, minimum katkı payı ödemeyi tercih ediyor. Binamız Kadıköy bölgesinde ve emsal artışı nedeni ile mevcut 36 adet dairemiz yanı sıra 9 daire daha inşa edilebiliyor. Binamızı imal edeceğimiz ilave daireleri satarak ve ilave finans imkanlarımızla yapmak için, kentsel dönüşüm kapsamında kooperatifleşerek yapabilir miyiz. Fayda ve mahsurları neler olabilir.
Selamlar Tebernüş Bey, ben emlakçılık ile ilgiliyim, çevremdeki insanlar bana soru soruyorlar bende onların adıyla size soruyorum hatta kendileri istiyorlar. Doğu Marmara veya Batı Karadeniz illerine yatırım yapmayı düşünen arkadaşlarımız var. Bu konut olur arsa-arazi olur. Sizce hem İstanbul'a hem de Ankara'ya yakın olan hatta ortasında kalan bu bölgenin gelecekteki durumu nasıl görüyorsunuz? Mesela Sakarya, Kocaeli, Düzce, Zonguldak gibi illerde tanıdıklarla konuşuyoruz hatta tapu da çalışan arkadaşımız var; özellikle pandemiyle beraber özellikle bu yazdan beri büyükşehirlerden buralara yoğun bir talep oluyor diyorlar. Karadeniz'in sezonu kısa fakat insan iliklerine kadar doğallığı hissediyor ve ege-akdeniz gibi sahil kentleri de henüz talan edilmemiş gibi. Başta araplar olmak üzere bence gelecekte buraya başka yabancı milletlerden de yatırım olacak gibi hissediyoruz. Siz bu yazdıklarıma nazaran neler düşünüyorsunuz? Söylediklerinizi önemsiyoruz.
Tebernüş Bey Merhaba, ticari faaliyetde bulunmak için (cafe işletmesi) dükkan kiralayacağım. Yalnız kiralamadan önce öğrendimki kirya tutacağım dükkanın bahçesine üst katdaki 2 adet ofis ve yan komşum dükkan sahibi ortak. Mimari projede bu şekilde gözüküyor. Dolayısıyla dükkanımın önündeki kullanacağım bahçeye tüm mülkiyet sahipleride ortak. Bunun için ne yapmam gerekiyor ? Benim dükkan sahibime diğer 3 iş yeri sahibi bahçe kullanım hakkını muvafakat etseler ve bu muvafakat ile tapuda yönetim planına işlenirse sorun çözülür mü ? Çözülürse diyelimki muvafakat veren dükkan sahipleri değişti ve yeni dükkan sahipleri çoğunluk oluşturup karar alıp benim dükkan sahibime daha önce verilen muvafaktı iptal ettirip yeni karar alıp yönetim planına işletebilirler mi ? Sen bu bahçeyi kullanamazsın diyebilirler mi ? Diyebilirlerse bu problemin önüne geçmek için ne yapmamız gerekiyor ? Lütfen cevabınızı rica ediyorum. Bu cevaba göre dükkanı tutup tutmamak konusunda karar vereceğim. Teşekkür ederim.
Merhabalar Sayin Kirecci, Ben Münihde yasiyorum ve yasim 30. Istanbulda Maltepede suan yapimi bitecek olan bir dairem var(Borcsuz). Mütait tanidigim gel sana dükkan alalim dedi kartal/maltepe arasinda suan bitecek olan bir yapidan. Dükkanlar 1,5-2 milyon Lira arasinda 4-6 bin lira kira gelirli olacak. Benim birikimim Yok. Euro olarak para kazaniyorum almanyada ve türkiyeden bankadan ipotek gösterip kredi ile dükkan almak mantikli olurmu. Emin degilim bana tavsiye edermisiniz ? Bunun ödemesi kolay olurmu nasil olur. Lütfen bilgi verirseniz sevinirim. Kafam karisik. Tesekkür ederim simdiden ve cevabiniz icin. Hayirli geceler münihden saygilar
merhaba tebernüş bey 5 senedir iskansız bir sitede iskan çıksa normal piyasa değeri bir dairenin son satılan rakamları iskansız 700.000 tl alıcı bulan 2+1 dairenin iskanlı satışı arasında fark olur mu ? 700.000 tl satılan daire bugun iskanlı olarak ne kadar deger kazanır . 900.000 tl ye iskan alındı diye cıkar mı? alıcı bunu dikkati alır mı ? 5 senedir iskansız fiyat bulmuşken iskanlı fiyat ani artışı yaşar mı ? yoksa cevresindeki iskanı sitelerin satış hızını emsal izler mi ? bana soruyorlarda bende size soruyum dedim tebernüş bey tabiki iskansız yerin iskan alınmış hali sadece tapuda mülkiyet olarak yazıcak eski düzen devam alıcıya ve satıcıya ne kazandırır yönetim sorunu ,cevresel sorunlar ,oturum kalitesi bunlar zamanla düzelir mi? 5.senedir aynı giden düzen iskanla değişir mi?
Hocam merhaba, cevizli bölgesinde yeni ve butik bir projeden ev baktım. Kasım sonuna kadar alırsam 160 m2 daire için 1.200 bin TL fiyat verdiler. 400 bin TL karşılığı altınım vardı, geri kalan için 0,99 orandan kredi kullanacaktım. Yaşanan son gelişmeler altın fiyatını düşürünce elimdeki nakit azaldı, merkez bankasının faiz arttırımı bekleniyor. Bu durumda altın daha da düşecek, yılbaşı itibariyle de tekrar çıkacağını düşünüyorum. Sizin görüşünüz nedir acaba, konut fiyatları 2021 yılında geri gelir mi , ev almak için yanlış zaman mı?
1) İşlerin iyi olduğu dönemlerde 3+1 ve 4+1 başta olmak üzere geniş evlere talep fazla olur. İşlerin kötü olduğu dönemde geniş evlerin yüzüne kimse bakmaz. Piyasaların açık olduğu dönemlerde 1+1'lere olan talep azalmaz. 1+1'ler krizde ve durgunluk dönemlerinde güvenli limandır. Satılması ve kiraya verilmesi kolaydır. Likiditesi yüksektir. Her genç, yeni evli çift veya yalnız yaşayanlar ev satın almak istediğinde mevcut birikimi ile kolayca alır. Peşinatı olmasa bile çevresinde onlara peşinat verecek birileri bulunur. İtirazı olan var mı?
Şubat 2018 tarihinde sözleşme yaparak Emlak Konuttan 60 ay vade ile daire satın aldım. Daire teslimi Kasım 2020 de yapıldı. 28 ay kalan taksit ödemelerim devam ediyor. Bugün tarihi itibariyle borcumu kapatıp tapuyu aldığım zaman daireyi satmak istesem vergilendirme Şubat 2018 e göre mi hesaplanır yoksa Kasım 2020'ye göre mi. Eğer Kasım 2020 ye göre vergi hesaplanırsa 100bin TL ye yakın vergi çıkıyor. 2.sorum; tapuyu almayıp kalan borcu ile devrettiğim zaman herhangi bir vergilendirmeye tabii olur muyum. İlginize şimdiden teşekkür ederim.