asansör ve merdiven boşluğu işyeri veye dükkan bürt alanınıa dahil edilirmi

Soru

197 m2 inşaat alanında 19,5 merdiven ve asansör boşlu mevcut 2 adet dükkân var. dış dan dışa 1 tanesi 100 m2 dükkanın dış dan dışa ölçümüne artmanın 15 m2 asansör ve merdiven boşluğu gelmekte yapı ruhsatında 90 m2 geçmekte bu dükkan 100 m2 mi yoksa 90 m2 boşluklar dükkanın hiç kullan ılımıyla alakası da yoktur. Bilgilerinizi saygılarımla arz ederim. Sayın hocam

Belgin Bilgiç tarafından yanıtlandı.
12 Ekim 2016 | 17:50 remzi demir 787 Kişi okudu

Gümüşpınar mahallesi peşin ev

Soru

Merhaba, Kartal Soğanlık orta mahallede oturumluk ev arayışlarım 4-5 ay kadar sürdü. 2+1, yeni veya bir kaç yıllık daireleri belirledim. Ancak fiyatların düşündüğümden çok fazla olduğunu farkettim. Bu nedenle yine Kartal Gümüşpınar mahallesinde, (soğanlık mezarlığının karşısında, caddeye 50m mesafede) 7 katlı yeni bir dairede ev beğendim. 5. Kat, etrafı şimdilik açık, brüt 95 mt2 ve 320bin TL Bina yaklaşık 6 ay önce tamamlanmış. Binada daha çok boş daireler mevcut, evlerin bu kadar süre boş kalması bende bir soru işareti oluşturdu. Bölge'nin bir negatif yönü olarak ileteceğiniz özelliği bulunmakta mıdır?

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
24 Eylül 2016 | 23:02 Fatma polat 788 Kişi okudu

Arsaya kac daire vereyim.

Soru

Malatya yesilyurtta 600 m2 arsamiz var .belediye 2 dönümlük site yapilacak diyor.Arsanın 12 m ve 15 m yola yanında .Arsanın yanında masti,fen lisesi,ve belediye bulunuyor .Kaç daire isteyelim

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
31 Ağustos 2016 | 10:57 Hakan Kaya 787 Kişi okudu

Enerji Nakil Hattı Koruma alanında kalan arsa+gecekondu

Soru

1/1000 imar planında Enerji nakil hattı koruma bölgesi ilan edilen arsanın (üzerinde gecekondu var, ve yapı enerji nakil hattından önce yapılmıştır) durumu ne olur. Kamulaştırılır mı, kamulaştırılması için hangi kuruma başvurulması gerekir ?

Özge Özdemir tarafından yanıtlandı.
22 Şubat 2016 | 10:28 Sezgin Yurdakul 788 Kişi okudu

kıra kontratını nasıl ıptal edebılırım

Soru

7 yıl once kıra kontratı benım usdume olmusdu2 yıl oturdum esımden ayrıldım 3 bucuk yıl oldu kıra kontratı halen benım usdume evsahıbının adını unutum bergamada oturuyo ama adresını bılmıyom sadece kıraya oturdugum adresı bılıyom su an eskı esım oturuyo ben kıra kontratını nasıl ıoptal edebılırım

Özge Özdemir tarafından yanıtlandı.
03 Ocak 2016 | 13:30 ayse neslihan özakbulut 788 Kişi okudu

konut kredisi alabilirmiyim

Soru

slm hayırlı çalışmalar 2 adet kredi kartım ve 1200 limitli ve içlerinde 150 tl var ve 14000 tl kredi cektım aylık odemem 472 tl eşimın ve benim maaşım toplam 3250 tl ek olarak ta babamın emeklı maaşı var konut kredisi alabılırmıyım

Özge Özdemir tarafından yanıtlandı.
28 Aralık 2015 | 20:58 gürkan yaman 787 Kişi okudu

satış sözleşmesi yapılmadan,ödenen kaporanın iadesini geri alabilirmiyiz

Soru

yaklaşık 25 gün önce, Ankarada yeni yapılan bir sitede bir daire beğendik. Site yaklaşık 18 ay sonra tamamlanacağı belirtildi.peşin alacağımızı belirttik.bizden 25000TL kaparo verilmek üzere istediğimiz daireyi ayırabileceklerini ve 16 Aralıkta satışın yapılabileceği belirtildi(kat irtifa tapusu verilecekmiş).Aramızda herhangi bir satış sözleşmesi yapılmadı,onların belirttiği hesaba para havalesi yaptık. Ancak ailecek bizim beklediğimiz para son ekonomik nedenler nedeniyle gelemiyeceğini öğrendik.firmanın ödenen kaporayı ödemiyecek gibi bir havası var. Kaporamızı geri alabilirmiyiz ne şekilde alabiliriz.bizi aydınlatırsanız seviniriz.Saygılarımızla

Özge Özdemir tarafından yanıtlandı.
08 Aralık 2015 | 19:02 EMİN ŞAHİN 788 Kişi okudu

Beyan edilen metrekare ile gerçek metrekare arasındaki farka itiraz hakkı

Soru

Sayın Tebernüş Kiremitçi; X firmasından, brüt 166 metrekare ve neti 143,35 metrekare 3+1 olan bir daireyi, projenin tamamlanmasına müteakip satın aldık. Yaklaşık 2,5 (iki buçuk) yıldır oturmaktayım. Ancak, odalardan birine yaptırmak istediğim tadilat esnasında ölçüm alırken fark ettim ki, tarafımıza beyan edilen metrekareler arasında farklılıklar vardır. Sonrasında, evin tüm odalarının ölçümü yaparak toplam net metrekareyi hesaplamaya çalıştım. Yaklaşık olarak 12-13 metrekare daha az olduğunu tespit ettim. Yapmış olduğum tespiti bankaların kredi kullanım esnasında gönderdikleri ekspertiz firmalarından birine özel olarak bu hesabı yaptırdım. İlgili eksper firması da yaklaşık 10 metrekare kadar fark bulmuştur. Yani, yaklaşık 133 metrekare olarak tespit etmiş olup şüphelerimi doğrulamışlardır. Bu noktada, iki buçuk yıldır oturduğum daire için, ister kataloglar olsun isterse de firmanın resmi internet sitesinde beyan edilen 143,35 net metrekare olduğu bilinmektedir. Merak ettiğim iki konu vardır; birincisi böyle bir durumda hukuki bir hakkım var mıdır?, ikinci konu ise; firmalar inşaata başlamadan önce beyan ve reklamını yaptıkları metrekarelerde kanunen belli oranlarda sapma payına sahipler midir? Sonuç olarak daireyi satın alma aşamasında, her metrekare için binler seviyesinde bir meblağa tarafımızdan talep edilmek ile birlikte tahsil edilmektedir.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
22 Temmuz 2015 | 11:30 Erdinç ÇATALAHMETOĞLU 787 Kişi okudu

organize sanayi bölgeleri için muafiyet ve istisna

Soru

İyi günler hocam. Size sorum şu olacak; Tekirdağ belediyesi büyükşehir olduktan sonra ergene belediyesine bağlı organize sanayi bölgeleri içerisindeki bazı firmalar belediyemize başvurarak emlak vergisi kanununun 5.maddesi f fıkrası uyarınca muafiyetten yararlanmak istemektedirler. Ancak bu firmaların yaptırdığı binaların yapımının bitim tarihi olarak hangi tarihleri baz alacağız ve bunlarla ilgili herhangi bir başvuru süresi var mıdır?

Satfiye Kireçci tarafından yanıtlandı.
02 Haziran 2015 | 09:56 hüsamettin şahin 788 Kişi okudu

hangi katı almalıyım birinci kat mı üst katmı

Soru

Mrb 11 katlı sıfır bir binanın en üst katı ile dükkan üstü satılmakta Bu arada evin ısı yalıtımı yapılmış fakat çatısı olmayan bir bina sizce üst kat mı alınmalı alt kat mı?İlerde hangisi daha kolay satılır.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
04 Mayıs 2015 | 20:38 nur öz 788 Kişi okudu