İskanı alınmamış ev satın almak

Soru

Merhabalar, beylikdüzü bölgesinden ev almak istiyorum ancak baktığım bir ev yeni bitmiş, müteaahit projede asansör olarak kullanılacak yer yerine ebeveyn banyosu yaptırmış, dolayısıyla ev sahibiyle konuştuğumda iskan işinin karışık olduğunu, bireysel elektrik ve su aboneliklerinin de olmayacağını söyledi. Bu durumdaki evi satın almanın dezavantajı olur mu, bireysel abonelik dışında, kat irtifakı tapusu alınmışsa belediye gelip bu eve yıkım kararı çıkartabilir mi mesela? 2.sorumda şu olacak; yeni binalarda genelde iskan hemen alınmamış oluyor, işlemler devam ediyor veya belgeler belediyeye verilmiş iskanı çıkacak deniyor, bunları ne şekilde teyit edebiliriz, mesela iş bitim belgesi gibi bir şey çıkmışsa bu binaya iskan alınabilir denilebilir mi? Yardımlarınız çok teşekkürler, iyi günler dilerim.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
20 Mayıs 2021 | 00:24 Ahmet DAVUDOĞLU 1309 Kişi okudu

Çatıdaki boşluğu terasa katma

Soru

Merhabalar, iskanlı üst dubleks sahibiyim.iki dubleks arasında kalan 3x5m 15 metrekare çatı eğimli alanı ben imar barışından faydalanarak kullanmaya başladım. Alan çatı eğimli olduğu için iç kısmın ek yüksek yeri 2 metreden 5 cmye kadar düşmektedir. Ben 2017 yılında bu alana kapı takıp kiler olarak kullanıyorum. Bu alanım giriş kısmındaki terasıma ait alanında üstünü kapattım. Şimdi çatı eğiminin bittiği kısımda çatı altına dış montalamadan alt kattaki odalarıma kadar su gelmeye başladı. Sorun fazla yağışlarda çatı yağmur giderleri suyu kaldırmıyor ve eğimli olan çatı kısmında yarım metreye kadar yükseliyor önünde duvar var fakat duvardaki montalama dahil kabarmış durumda duvarı biriken basınçlı su patlatabilirde. Bina yönetimi izalasyoncu ile anlaşıp sadece geçici çözüm olarak su biriken alana sürme izalasyon yapılacağı iletti. Bende bunun geçiçi çözüm olduğunu su daha fazla birikirse ileride daha büyük sorunlar oluşturabileceği için uyardım bina yönetimini. Sorumun aslına gelirsek imar barışından faydalarak belgesini aldığım bu alandaki kullanım şuan zaten çatı altında bende olduğu için ,çatıyı kaldırıp o kısmı kendi balkonuma katıp tüm drenaj borularını yenileyip ek borular ile çözüm yapabileceğimi ve bu alanda oluşabilecek tüm sızıntı masrafları bana olacak şekilde öneri sundum fakat binada 16 kat malikinden 3 tanesi buna karşı çıktı. O alanı kiler olarak kullanabileceğimi ama imar barışından o anki hali ile faydalandığım için terasımı büyütmeme izin vermeyeceklerini ilettiler. Zaten şuan fiziki olarak o alanı sadece ben kullanıyorum ve bina yönetiminin yaptığı geçici çözümler ile her sene tavanım duvarım parkelerim şişmekte. Bu konuda nasıl bir yol izlemeliyim. Bulunduğum ilçede yüzlerce imar barışı geçtikten sonra çatıdan daire terasına katılmış daireler var. Bu konu hakkında yardımlarınızı rica ederim. Dilerseniz numaramı paylaşabilirim. Şimdiden teşekkür ederim.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
19 Mayıs 2021 | 22:44 Serhat Arslan 1123 Kişi okudu

Evi satmali miyim kiraya mi vermeliyim

Soru

500 bin degerinde merkezi konumda evimin odemesi bitti. Su an içinde oturuyorum. Cok da elzem olmayan ama olsa da guzel olur diyecegim birkac sebepten dolayi ev degistirmek ıstiyorum. 400 bin civarında param var. Istedigim evler icin 200 bin lira eksik kalıyor. Seçeneklerim 1) evi satip belki ayni siteden ya da cevreden bir ev almak bu durumda param yetiyor 2) kendi evimi kiraya vermek 1750 tl ve kredi ile yeni ev almak 3) 3 yil bekleyip tam bir ikinci ev parasi biriktirmek ve

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
19 Mayıs 2021 | 17:08 Ayse Tokay 1517 Kişi okudu

Site Yönetim Kurulu Kararı

Soru

Sayın Tebernüş bey, Peyzaj mimarisinden kaynaklı bahçe tahsisli alanım yoğun sulamadan dolayı kullanamadığım için seyyar (yere sabit olmayan) bir deck yapmak ve bahçe takımını kulllanabilmem için site yönetimine bildirimde bulundum. Yönetim kurulu, sitenin peyzaj firmasından keşif istedi, peyzaj firması, sıkıntının derenaj yolu ile de çözülemeyeceğinden deck yapılmasını uygun bulan bir yazı sundu. Bunun üzerine site yönetim kurulu, inşaat (proje) firmasından da görüş alınmasını istedi, proje firması da talebimin yerinde olduğunu bahçe tahsisli alanın güneş görmemesinden dolayı çimde oluşan suyun kurumamasından talebimizi olumlu buldu. Ancak site yönetim kurulu ( bu talebimin yönetim planında da bir karşılığı olmamasına rağmen ve iki farkı tespiti de hiçe sayarak ret yanıtı vermiştir. Site yönetim kurulunun hayır demesine rağmen seyyar deck uygulamasını yapman durumumda cezai şartla karşı karşıya kalabilir miyim? Bir kat maliki olarak hakkım nedir? Her zaman ki gibi geri dönüşleriniz için tekrardan teşekkürlerimi sunarım. İyi çalışmalar, Murat Yarım

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
19 Mayıs 2021 | 16:22 Murat Tarım 591 Kişi okudu

Tramvay planı içinde kalan taşınmaz hakkında

Soru

Tebernüş hocam selamlar. Arnavutköy haraççı bölgesinde Pegasus villakent içinde 4358/4 tek tapulu arsamızın, belediye kent rehberinde planlanan tramvay hattı arsamızın içinden geçiyor. Bu durumu nasıl değerlendirirsiniz ?

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
19 Mayıs 2021 | 14:38 Volkan Karataş 803 Kişi okudu

İstenen fiyat için kendimi zorlamalı mıyım?

Soru

Zekeriyaköy?de bir ev almak istiyorum, oturmak için. Burada özellikle Bahçeli evlerin fiyatları çok yükseldi son zamanlarda. Almak istediğim eve istenen son fiyatla benim çıkabileceğim son rakam arasında %3 fark kaldı (100bin). Kredi çekemiyoruz, nakit almak zorundayız. Kendimizi zorlamalı mıyız?

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
19 Mayıs 2021 | 08:50 Onur Erdinç 993 Kişi okudu

Beyannameden doğan verginin tamamını ben neden ödiyeyim.

Soru

Sayın Yetkili, istanbul sinirlari dahilinde dedemden kalan yerlerden bize 40 yıl önce 30 dönüm büyüklüğünde yer miras kaldı. Daha sonra ilgili belediye bu bahse konu olan yeri talan etti, parselasyon çalışmaları sırasında 1 mt , 80 cm, 5 mt, 50 mt, 40 mt buna benzer bir şekilde istifade etmememiz için elinden gelen çabayı harcamış. Bu belediyeye gidip ,tapudan da tapuların süretlerini ilgili birime verdim. Bana beyanname vermem gerektiğini ,bu tapuların ellerinde olmadığını bu bilgilere sahip olmadıklarını söylediler. Daha sonra ilgili birim müdürü bütün vergileri siz ödeyeceksiniz deyince , ben diğer hissedarlarla mahkemelik olduğumu söyledim, başka çareniz yok diye bana bir alternatif sundu. Bizim sadece annemden bize kalan yerlerin vergisi ödeme hakkımız yokmu? görüşmediğimiz, mahkemelik olduğumuz ,konuşmadığımız akrabaların vergisini neden biz ödeyelim. Onlara ait Tc ve telefon numaralarını belediyeye mail olarak attım, onlarında borçlarını çıkartsınlar, tebligat ile istesinler. Başka nasıl bir yol izleyebilirim? Kamu kurum ve kurulusları çözüm bulmak yerine sorun üretmeye odaklanmışlar.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
18 Mayıs 2021 | 15:18 Semih ŞENSOY 777 Kişi okudu

İNNOVIA 4 projesi tekrar başladı mı?

Soru

Tebernüş bey merhaba; İNNOVIA 4 projesi tekrar başladı mı? Teslim ne zaman yapılacak? BU konuda bilginiz var mı? verebilir misiniz?

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
18 Mayıs 2021 | 13:47 Devrim KILIÇ 1368 Kişi okudu

Üzerine haciz konulan hisseli taşınmazlar (daire ve arsa) nasıl satılır

Soru

İyi günler, Miras kalan hisseli dairemizin ortaklarından birinin 1/15 olan payı üzerine, biri şahıs diğeri banka olmak üzere kişi tarafından haciz konulmuş. Konulan hacizlerin her birinin miktarı, borçlu hissedarın daire payının değerinden çok daha fazla. Bu daire nasıl satılır? Kat karşılığı yapıma verilebilir mi? Teşekkürler.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
18 Mayıs 2021 | 12:29 Erdil BARUÖNÜ 957 Kişi okudu

350 bini nasıl değerlendireyim?

Soru

355 bin birikimim var.D.bakırda ikamet ediyorum.Bu parayla Altınmı alıp değerlendirsem yoksa gayrimenkulmü? Elazığda modern bir evleri konut projesi var. 19 katlı 4 blok ve altında 42 mağazası olan bir proje.. 15 ay da bitiyor. ilk iki blok haziranda teslim..325 bin peşin geri kalanı 75-80 ay arası taksitle 620 bine 4+1 14. kat a girmek mantıklımı? 15 ay bittiğinde kiraya versem taksidin bir kısmını karşılar..yani Altın mı gayri menkulmü..şimdiden teşekkür ederim tebernüş bey vereceğiniz cevabınız için

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
18 Mayıs 2021 | 05:04 Abdullah Ergin 9987 Kişi okudu