Hangi arsa ve araziler prim yapar?

Soru

Merhaba Tebernüş Bey,İstanbul Anadolu yakasında yaşıyorum. Arazi yatırımları yapmaya çalışıyorum. Son zamanlarda bir çok kez Bursa Orhangazi de arazi alma konusunda görüşler alıyorum. Yeni otoyol çalışması var sanırım. Bu konuda sizin fikriniz nedir. Ayrıca sizce bir arazi yatırımı ortalama % kaç prim sağladığında doğru bir yatırım olur.Şimdiden sonsuz teşekkürler.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
22 Mart 2012 | 23:17 Hüseyin Uysal 1473 Kişi okudu

Yeni Malik Kiracı Durumu Hakkında

Soru

Merhabalar efendim, Öncelikle yardımlarınız için teşekkür ederim. Size bir sorum olacaktı. Evliyim tüm birikimimizle ve bankadan 900 bin kredi çekerek bir daire aldık daireyi 6 Temmuz'da aldık dairede kiracı var almadan önce kiracı ile konuşuldu bizde kiracı olduğumuzu bu yüzden evimizde oturmak istediğimizi söyledik kiracı ise 2 ay içinde çıkacağını şifahen söyledi bizde buna güvendik ve daireyi aldık. Şimdi kiracı bizi sürekli arıyor çıkamayacağını kiralık evlerin yükseldiğini söylüyor bu arada kiracının sözleşmesi 6 ay önce bitmiş ve kirayı ?25 artırarak kirayı eski ev sahibine ödemeye devam etmiş yani sözleşme otomatik uzamış. Biz henüz noterden ihtar çekmedik. Şimdi bu durumda biz ne yapmalıyız bir yol gösterir misiniz. Saygılarımla

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
22 Temmuz 2023 | 20:11 Hilal Kara 1472 Kişi okudu

Pendik Kurtkoy'de dusuk kira getirili daire satilir mi?

Soru

Merhaba, Pendik Kurtkoy'de Park Planet sitesinde 1+1 bahce kati dairemiz var. 2000TL kira getirisi var. Mevcut kosullarda satis fiyati 2600000 TL civari. Daireyi simdi satmak dogru bir karar midir?

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
27 Mart 2023 | 12:05 Firuze Cagliyan 1471 Kişi okudu

Şu an yatırım için tutulan evi satmak mantıklı mı?

Soru

Merhabalar, kendi evim var ve tüm yatırımlarımın %35 dükkan %25 daire %9 arsa kalan %31 doviz/altında. 3 dairem var bir tanesi 750 er bin etmekte bunlardan brini satıp dövize yatırmayı düşünüyorum. Çünkü ülke uçuruma sürükleniyor gibi geliyor belli bir zaman gelince ne ev ne araba satılmayacak bir durgunluk ollacak gibi. En azından bir daireyi dövize geçirmek mantıklı mı sizce?

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
29 Mayıs 2022 | 09:27 Osman Kaya 1472 Kişi okudu

İstanbuldan ev satıp Avrupa dan ev almak

Soru

İstanbul?dan gayrimenkul satıp kira çarpanı daha iyi olan Avrupada bir şehirden ev alsam daha mı iyi our diye sormuştum. Verdiğiniz cevapta, benimde dikkat çektiğim olumlu taraflara değinmekle beraber, ?Uzun vadede Avrupa'nın hiç bir kenti -Londra ve Berlin dahil- dolar ve euro bazında İstanbul kadar getiri sağlamaz.? diye yazmışsınız. Geçmiş yıllara bakıldığında Avrupa da yıllık ev fiyatları artışı ortalama %8-10 düzeyinde oluyor. 300 bin Euro ?ya alınan bir ev 5 sene sonra 450-500 bin Euro değerinde olur. Soru 1: Türkiye de bugün 300 bin Euro değerinde olan bir evin 5 sene sonra 500 bin Euro nun üstünde mi olacağını düşünüyorsunuz? Dövizin daha da yüksek seyredeceği belli ve ev fiyatları da hayli yüksek olduğu halde. 1 yıl sonra hükümet değişir ve yabancıya satış durdurulursa ev fiyatları döviz bazında geriye de gitme ihtimali yüksek bu arada. (2017 ?de 220 bin dolara aldığım ev ancak geçmiş 5 ay içerisinde 220 bin doları geçerek bugün 250 bin dolara ulaşmış durumda). Soru 2: Artıları eksileri ile beraber siz olsanız İstanbul dan 300.000 Euro ?lık ev satıp Avrupada kira çarpanı iyi olan bir şehirden 300.000 Euro luk bir ev alır mısınız.?

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
11 Mayıs 2022 | 16:09 Selim Çevik 1472 Kişi okudu

Finansal Özgürlük Yolculuğumda Tavsiyeleriniz Neler?

Soru

Tebernüş Hocam selamlar ve saygılar, öncelikle size çok soru sordum hepsine cevap verdiniz bir abi olarak yönlendirdiniz çok teşekkür ederim. Sizi uzun senelerdir takip eden bir birey olarak benim ve ailemin finansal özgürlük yolculuğunda aşağıdaki gibi bir macera yaşadım son bir kaç senede. Sizin fikrinizi ve bundan sonrası için tavsiyelerinizi çok merak ediyorum. 1-) 2018 senesinde elimde ne var ne yok koyup eşim ile birlikte Kadıköy de oturduğumuz evi aldık. Evi nakit aldığım için rahatlıkla yazabilirim dolar bazlı şu an için kârım %50-60 arası + 4 sene boyunca ödemediğim kiralar. Ve evin sahibi olmanın parayla karşılaştırılamayacak huzuru. 2-) Miras kalan 45 senelik bir dükkanı yanındaki komşularımı ikna edip kurumsal bir firmaya kiraya vererek sonrasında 2021 yılında satışını gerçekleştirdim. Niye sattın derseniz 50 ye yakın bağımsız bölüm olan pasajın kentsel dönüşümü sorunlu olacağı için. (Belediye o caddede emsal artırmıyor senelerdir inatla) 3-) Başlarda sattığımı aynı şekilde yerine koymak için dükkan aradım bir kaç ay. Sonrasında sizin yazılarınızı düzenli takip eden bir birey olarak konuta döndüm. Emlak Konut projelerinde yarısı hemen ve yarısı 36 ay sonra şeklinde Köy Zekeriyaköy 3.Etap ve Vadi Evleri 2.etaptan daire aldım. (Dolar bazında %60 kar şu anda - yarısını ödemediğim için kurun artışında bu kazanç artıyor.) 4-) Hocam bir kaç aydır da kripto parada bir miktar oynuyorum. Buradaki hedefim Nisan-Mayıs gibi yükseliş olursa buradan çıkış yapıp Yerli borsamıza sizin bahsettiğiniz düzenli temettü, bedelsiz sermaye artırımı olan veya olabilecek şirketlere yatırım yapmak. Bu kısım finansal özgürlük yolculuğumuzdaki bana göre en önemli kısım. Umarım kripto da beklediğim çıkış olur. Bu arada evin borçlarının %60'ı nakit olarak var şu anda. Onu da altın olarak tutuyorum hocam evin borçları için ayırdığımdan borsaya yatırma fikri sıcak gelmiyor bu konuda ne düşünürsünüz? Başka tavsiyeleriniz var mıdır hocam? Yaş 30 bu arada hayatta erken olgunlaşan bireylerdeniz :) Sağlıcakla kalın, sizi çok seviyoruz.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
10 Nisan 2022 | 17:38 Kazım Ş. 1471 Kişi okudu

izmir merkezi yerden aldığımız ev ?

Soru

hocam millet parayla danışmanlık yapıyor siz üşenmeden her soruya cevap veriyorsunuz helal olsun .hocam sayenizde 4 ay önce arabamızı çok iyi fiyattan satıp merkezi biryerden 3 yaşında fiyatı uygun kalmış bir ev almıştık enflasyondan korunmak için.bugün itibariyle %50 bir kar sözkonusu.size hergün duacıyız sürekli sizden bahsediyor her mecradan takip ediyoruz. hocam dün beni evi aldığımız emlakçı aradı.dediki eviniz iyi prim yaptı önümüz savaş enflasyon evinizi satamazsınız sonrasında ,evi satalım paranızı kazanın :) bana öyle geldi ki müşterisi hazır .madem enflasyon savaş niye satıyorum ben evimi dedim ?sonrasında çok yükselirse satamazsın dedi .bende o günki piyasadan daha uyguna verirsem hemen satılır dedim fazlasında gözüm yok dedim . bu diyaloga ne dersiniz hocam yanlış mı düşünüyorum ?

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
09 Mart 2022 | 09:16 gurbet eser 1471 Kişi okudu

Tapu da M2 yazmama sorunu

Soru

Merhaba Tebernüş Bey, Dün size Özyurtlar tapu da m2 yazmıyor konusu ile ilgili verdiğiniz cevaba istinaden bir kaç sorum olacak. 1)Sitede benzer satılık daireleri dolaşın. - Evet dolaştım, ölçtüm m2 ler de sorun yok. 2)Tapu bilgilerinin gerçeği yansıtmama ihtimali de var. - Bu durumda evi ölçtük 50m2, // tapu da yazan bilgilerden hesapladık 11.18 m2. Yani daire 50m2 / tapu da m2 yazmıyor ve tapu dairesi 3. kişilere bilgi vermiyor kendim hesaplıyorum 11.18 m2. Tapu bilgileri gerçeği yansıtmıyorsa bu daireyi almak mantıklı mıdır ? 55 m2 ye para vereceğiz, tapumuzu da sorgulayacayız 11.18 m2 ? Satıcı da tapu da neden m2 yazmaz bilmiyorum diyor işin içinden çıkıyor. Teşekkürler

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
30 Ağustos 2020 | 11:37 Şerife Çetin 1471 Kişi okudu

hisseli tapuya ev yapmak

Soru

Babam 3 kardeşin hissesi olan 208 m2 arsaya 2 kardeş ev yaptı, babam vefat ettikden sonra babamın yaptığı giriş katını kardeşime bırakarak üzerine kendi imkanlarımla kat çıktım, sorum şu? bu arsa üzerinde 12 varisci var, varisciler yaptığım bina üzerinde hak idda ediyorlar, öbür amca oğlu da aynı şekilde üzerine kat çıktı, şimdi arsa üzerinde 4 daire görünüyor, benimle beraber arsa hak sahipleri bina üzerinde hak idda edebilirmi, şikayet ederlerse ne olur

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
09 Ağustos 2020 | 23:41 irfan özcan 1471 Kişi okudu

Kentsel dönüşümde müteahhitin istediği toplu paranın dairelere bölüşümü

Soru

Ankara?da apartmanı kentsel dönüşüme vereceğiz Müteahhit her daireden %25 pay alacak Ayrıca da toplamda 1 200 000 lira para istiyor Benim dairem zemin katta 73 metrekare 55 metrekareye düşecek 2 oda 1 salonken 1 oda 1 salon olacak Kattaki daireler de 110 dan 83 metrekareye düşecek Oda kayıpları yok Bu durumda müteahhitin istediği toplu para daire başına nasıl hesaplanır Her daire eşit mi verir Yoksa dairelerin metrekaresine göre mi hesap yapılır Kanun buna ne diyor Kat maliklerinin kararına kalırsa ben zarardayım Çünkü azınliktayım Cevabınız olursa mutlu olacağım Teşekkür ederim

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
27 Temmuz 2020 | 14:29 Gülhun Yılmaztürk 1471 Kişi okudu