1.20 Kredinin Çıkacağını Düşünüyor musunuz ?

Soru

Merhabalar , Mehmet Simsek ve ekibi parasal sıkılaşmayı bu kadar dayatmisken ve kredi musluklari kesilmisken sizce boyle bir hareket gelir mi yoksa insanlara umut mu pompalaniyor ? Şu an 3 uzeri konut kredi faizleri.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
22 Eylül 2023 | 23:16 Cenk Akgün 1378 Kişi okudu

Arsa yatırımı mantıklı mı

Soru

Hocam iyi çalışmalar sağlıklı günler dilerim. Kırklareli babaeski ilçesinde demirkapı köyünde 325 m2 arsa yatırımı yapmak istiyorum. Hocam biliyorum arsa yatırımı için kurtlar sofrası tabirini kullanıyorsunuz. Gerçekten çok haklısınız. Buranın avantajı istanbul bahçe villalarının karşısında yer alıyor. Projede 250 villa olacakmış. İlk etap 1 yıl sonra teslim. Fiyatları da 1.5 milyon TL. Hocam bildiklerimi yazdım. Bu arsanın fiyatı 155 bin TL. Sizce yatırım olarak alınır mı. Çok teşekkür ederim.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
26 Aralık 2021 | 23:14 Birol öztürk 1378 Kişi okudu

Güvercintepe'de hisseli arsam var ama yararlanamıyorum.

Soru

Merhaba Tebernüş Bey, öncelikle umarım afiyetiniz yerindedir. Bugün size şunu sormak istiyorum, öncelikle konuyu açıklayayım. İstanbul Başakşehir Güvercintepe mahallesinin en iyi konumu sayılacak noktada 380 m² hisseli bir arsamız var. Bu arsanın 190 m²?si yani tam %50? si benim. Bu arsa 43 sene önce babam ile eniştem tarafından yatırımlık bir arsa maksadıyla alınmış. 95 m²'si eniştemde 95 m²?si babamdaydı,(Babamın ve eniştemin payını ben satın aldım.) diğer 190 m²?si tanımadığımız bir ailede. Bu aile 26 yıl önce 1995 yılında kendi hakkım olan yere diyerek haberimiz olmaksızın 190 m²?ye zemin + 4 kat yani toplam 5 kat olacak şekilde 5 dairelik bir bina inşa etmişler. Bu bina zaten Belediye?de sorgulattığımda kaba tabiriyle kaçak bir bina durumunda. Daha sonra eniştem ve babam müteahhitle anlaşıp kendi tarafımıza bina yaptırmak istemişler fakat ifraz olmadan imar çıkmamış, ki ifraz dahi m²?si küçük olduğu için yapamamışlar. Daha sonra bina sahibi aile ile eniştem ve babam görüştüğünde ise onlara müteahhit ile anlaşmayacaklarını çünkü 5 daireden 2 daireye düşeceklerini söylemişler. Yıllar sonra arsanın satışını üzerime aldım ve binada oturan aileyle konuşmaya ben gittim ve yine aynı şeyleri söyleyip anlaşmaya yanaşmadılar. Kendi alanımı satmak istedim, istediğim fiyatı beğenmeyip almadılar. Aslında satmak istemiyorum zaten, sadece üstüne hakkım olan binayı yapıp içinde oturmak istiyorum. Ama hiç empati yapmadan hakkımı kullanmama resmen engel oluyorlar. Babamlar da bunca yıl hiçbir hak, maddi olarak talep etmemişler. Kendilerine bunu da söyledim ama hiç oralı olmuyorlar. Yıllardır anlaşmaya hiçbir şekilde yanaşmıyorlar. Anlayacağınız denemediğim yol kalmadı Tebernüş Bey. Benim payım boş arsa onlarınkinde ise oturdukları 5 katlı bir bina var. Şimdi benim sorum tam olarak şu, Ben mahkeme yoluna başvurursam, izale-i şuyu olmadan (çünkü satmak istemiyorum zarar olarak görüyorum), geriye dönük kira talep edebilir miyim? Binayı yıktırabilir miyim? Yani bu işin içinden nasıl karlı çıkarım, hakkımı nasıl alırım? Lütfen yardımcı olun gerçekten yordular beni. Şimdiden cevabınız için teşekkür ederim sağlıklı günler dilerim.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
06 Ekim 2021 | 22:29 Can Bey 1378 Kişi okudu

25 yıllık binada daire alınabilir mi

Soru

Merhaba Bağcılar guneslide 25 yıllık 100m2 2+1 daire yatırım amaçlı kentsel dönüşüme girecek yakın zamanda 400bin tl alınabilir mi?

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
23 Ağustos 2021 | 17:15 Fatma zehra 1378 Kişi okudu

Ayrık nizam binamın penceresi kapatılabilir mi?(komşu tehdidi)

Soru

Merhaba, komşu bina ile benim binamın arasında iki bahçe mevcut. Biri komşuma ait diğeri de boydan boya 2 metre genişliğinde benim arsam var. Yıllar önce kendi arsamız üstüne komşumuz garaj yapmak için izin istedi babam da izin verdi. Geçen ay yıkmalarını söyledik onlar da bahçeye bakan camlarınızı kapattırırız, diye tehdit etmeye başladılar. Binalarımız ayrık nizam,üstelik bizim 2 metre genişliğinde telle çevrili bir şekilde bir arsamız mevcut. Onların bahçeleri ise 4-5 metre genişliğinde, aramızda resmen bir bina sığacak yer var. Kapatma olanakları var mıdır?

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
01 Aralık 2020 | 16:50 Aydan kıymaz 1378 Kişi okudu

Konut mu arsa mı hangisi mantıklı yatırım

Soru

Merhabalar 950.000 tl ye satılabilecek dairemi satarak m2 si 1000 tl den 1 dönüm arsa almam uygun bir yatırım olur mu? Yoksa kira getirisi var diyerek emlakı elden çıkarmayayım mı? ( arsa Kilyos ta ve çok iyi konumda- konut imarlı) Teşekkür ederim

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
08 Temmuz 2020 | 20:56 Fatma Aydın 1378 Kişi okudu

Kerpiç ağaç yapı ev aldık değeri değişir mi zaman içinde ve bu tip yapılara dask yapılır mı?

Soru

Hocam iyi çalışmalar diliyorum emeğinize sağlık, Benim sorum Tokat ilinin  küçük bir ilçesinden aldığımız Kerpiç yapılı ev ile ilgili Asıl ikametimiz büyükşehirde olmasına rağmen bu yapıyıda  ailevi özel sebeplerden dolayı çocukların okul tatilinde bayramlarda gidip kalmak amaçlı aldık 45,000 civarında mal oldu Hocam zihinsel engelli çocuğumuz var aile yakınlarının evinde kalamıyoruz  SORULARIM: Aldığımız bu yapı tek kat üzerine yapılmış  iki katlı kerpiç ağaç karışımı tapuda 35m²  olarak gözüküyor buranın amortisman süresi ne olur ? Hocam yatırım değeri taşırmı yani zaman içinde bu yapı değerlenirmi  Müteahhit  falan girip çok katlı yapılacak bir durumda gözükmüyor en az 30 sene ? Ödemenin çoğunu kredi kullandım onun için soruyorum   Aldığımız eve 750 mt uzaklıkta tarihi kale var ve ilçede çoğu mahallede bazı yapılar 1.derece sit alanı ilan edilmiş durumda bizimkinin sit alanı ilan edilen kısımda olup olmadığını tapuyu alırken sordum öyle bir şerh ibare yok denildi.  Sadece tapu arşiv sorgulaması yeterli olur mu bu sit alanında mı sorusu için ? YOKSA KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA KURULUNDA MI ÇIKAR SİT ALANINDA OLUP OLMADIĞI ? Birde bu tip kerpiç yapılara dask yapılır mı?

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
19 Nisan 2020 | 16:53 Recep Yılmaz 1377 Kişi okudu

Kira çarpanı hakkında kafamda deli sorular ! (2)

Soru

Sorumun cevabını dediğiniz link de buldum hocam. Teşekkür ederim. İşin özü 18 yıl demekmiş: (İstanbul fiyat açısından kira çarpanı 18 yıl civarında olmalı.) (Bugün İstanbul'da banka kredisine uygun konutlarda aylık kira çarpanı 200 ile 300 arasında değişiyor. Lüks konutlarda çarpan 300, 400 veya 500'ü geçiyor. Konuya bu açıdan yaklaşacak olursak, Türkiye'nin Eurobond faiz oranları yıllık yüzde 5,5. Buna göre İstanbul ve Türkiye'nin fiyat açısından kira çarpanı 18 yıl civarında olmalı. Bunu 12 ile çarparsak 216 sayısını elde ederiz. Fiyat bu! Değeri de bunun üstünde yaptığımız ödeme.)

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
20 Şubat 2020 | 09:38 Hasan Soydaş 1378 Kişi okudu

aldığım ev karlı bir iş olmuşmu hocam

Soru

hocam gaziantep de 3 artı bir 275 bine 12 yıllık temiz site içi daire aldım 1500 tl kiraya verdim iyi bir yatırırm olmuş mu

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
26 Ocak 2020 | 13:37 mert siirtli 1378 Kişi okudu

Vaktinde Teslim Edilmeyen Daire İçin Kira Taahhüdü

Soru

Tebernüş Bey merhaba, Daire teslim tarihine uyamayan bir müteahhitte sözleşmede yazmasa bile noterden ihtarname çektirip geciken ay kadar kira talep edebilme hakkımız var mıdır?

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
10 Haziran 2019 | 17:42 Burçin Yılmaz 1377 Kişi okudu