FATİHTE EN ÜST KAT DAİRE ALINIR MI?

Soru

Sn. Teberünüş Bey, Hırka-i Şerif mahallesinde 3+1 güzel bir daire bulduk ancak en üst kat. Dönüşüme girerse bu katın olmayacağını söylediler belediyeden. Yeni imar planında H:9.50 veriliyor. İskanlı ve kat mülkiyetli daire. Tavsiyeniz ne olur? Çok teşekkürler.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
10 Haziran 2017 | 19:43 Murat POLAT 1183 Kişi okudu

Müteahhidin sorumluluğu hk.

Soru

Merhaba, 3 yıl önce inşaattan yeni bir ev aldım. Tapusunu 2 yıl önce aldım. Ev merkezi sistem (ısı pay ölçer) ile ısınacaktı ancak bir kısım kalorimetreler çalışmıyor. Müteahhidin kalorimetreleri değiştirme sorumluluğu var mı varsa kaç yıl içinde dava açabiliriz? Veya dava açmaktan başka bir yol var mı? Saygılarımla

Özge Özdemir tarafından yanıtlandı.
29 Mayıs 2017 | 21:18 Alev Coşkun 1183 Kişi okudu

Proje Beklentisi vs Proje Sonrası

Soru

Merhaba, dayarak Arnavutköy ve Çatalca'nın havaalanı tamamlandıktan sonraki değeri ile şu an ki değeri arasında nasıl bir fark olabilir tecrübelerinize de dayanak cavaplamanızı istiyorum. Mesela sizce havaalanı tamalandıktan sonra şimdiki fiyatlar ile havaalanının faaliyete geçtiği andaki fiyatlar -sihirli değnek değmiş gibi- birden yükselir mi? Daha önceki metro, havalanı gibi çalışmalar sonra benzer yerlerde böyle bir artış olmuş muydu? Değerlendirirseniz sevinirim.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
23 Mart 2017 | 18:37 Semih Yağcı 1183 Kişi okudu

Belgin Bilgiç,Dubleks dairede şerefiye hesabı

Soru

Kentsel dönüşüm için bir firma ile anlaştık fakat aramızda aşağıda yazdığım konuda itilaf çıktı. Toplam 3 adet olan Dubleks (çatı piyesi) dairelerde belediyedeki eski projeye göre 35-40 metrekare olan çatı piyesi yeni projede 100 metrekareye kadar çıkıyor. Dubleks dairelerin sahipleri sadece (toplam) yeni metrekarelerine göre yapım maliyetine katılmak istiyorlar. Diğer daire sahipleri de değer artışı nedeniyle diğer daire sahiplerine (artan metrekare farkı kadar) şerefiye ödemeleri gerektiğini öne sürdüler. Bu durumda firma ile yapım bedelinde anlaşmış olmamıza rağmen daire sahiplerine düşen para konusunda anlaşamadık.Bu konuda görüşünüz nedir. Saygılarımla cevabınızı bekliyorum

Belgin Bilgiç tarafından yanıtlandı.
11 Mart 2017 | 18:47 mehmet ali şahiner 1183 Kişi okudu

tapu bedeli pişmanlık dilekçesi

Soru

merhabalar. evimi aldığım dönemde satan kişinin isteği üzerine ve biraz da bilinçsiz bir şekilde tapu değerini düşük gösterdik. şimdi 5 yıl geçmeden de satma durumu var. alacak kişi tapu değerini gerçek değerinde göstermek istiyor haklı olarak. yalnız bu durumda bana yüklü bir vergi çıkıyor( 20 bin tl civarı). ben satış yapmadan önce pişmanlık dilekçesi verip, aradaki tapu harcı farkını ve gecikme cezasını ödeyip tapu bedelini gerçek değerine çıkarmak istiyorum. benim asıl öğrenmek istediklerim 1) bu dilekçeyi verirken benim aldığım kişiyle birlikte mi gitmemiz lazım yani yükseltmeye benim evi aldığım kişinin de ikna olması mı lazım, ya da sadece ben işlemleri yürütebilir miyim? 2) ben tapu bedelini yükselttiğim zaman benim evi aldığım kişiye de geçmişe dönük emlak değer artışı vergisi çıkar mı?(anladığım kadarıyla benim evi aldığım kişi mütaitten alan ilk kişi ve mütaitin yönlendirmesiyle tapu bedelini düşük göstermiş, ben de evi alırken aldığım kişiye fazla vergi çıkacağından düşük gösterdim, zincirleme yanlışlar yani)

Özge Özdemir tarafından yanıtlandı.
03 Mart 2017 | 13:22 emre kazmacı 1183 Kişi okudu

Kredi yeniden yapılandırma

Soru

Merhaba Tebernüş bey. Demir Romance sitesinden 1 yıl önce daire satın aldım. Kredi faizim 0.86 idi. Şimdi yeni bir kampanya ile 0.70'e çekildi faizler. Bu orandan ben de faydalanabilir miyim? Faydalanabiliyorsam hakkımı kimden aramalıyım?

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
22 Ağustos 2016 | 16:06 Murat Yıldırım 1183 Kişi okudu

Mücbir sebep ve Geç teslimat bedeli kesintisi

Soru

Merhaba Tebernüş bey engin bilgilerinize ve deneyimlerinize ihtiyacımız var , Başımıza gelen bir olayı aktarmak istiyoruz.2014 yılında Başarır inşaatın Pendik Kurtköy bölgesinde bir stüdyo daire aldık %1 peşinat ödedik..2015 Temmuzda teslim sözü verildi ancak 3 ay öncesinde konut alan insanlar arandı ve teslimde ödenmesi gereken %24 lük ücretin temmuz 2015 de yatması halinde size her geçen ay için 500 tl ödeyeceğiz dediler.Bizde ödedik 2016 ağustosda gelin teslim alın dairenizi dediler bizde gittik.Bize geçen sene temmuzdan bu yıl ağustos ayına kadar hesaplayınca 13 ay 6500 tl gözüküyor ancak Başarır inşaat mücbir sebep ilan ederek 10 aylık ücret ödeyeceğini ibra etti.Ayrıca 4.500 tl iskan bedelinide bizden tahsil edecekler size sorarım 40 mt karelik dairenin iskanı 4500 tl olur mu ? 106 Bin tl ye gelen dairenin tapu masrafı bile 4800 tl çıktı.Projelerden daire alırken size hiçbir masrafı olmayacak diyen insanları proje bitince göremiyoruz farklı farklı insanlar var.Birçok projenin deneyimli satış müdürlerine sorduk iskan bedelini kat maliklerine fatura edilmez yüklenici firma öder dediler.Başarır inşaata itiraz ettiğimiz halde bizden tahsil edilecek masraflara masraf ekliyorlar./ Eklemek istiyorum Kocaeli Bayramoğlu ada içinde oturmaktayım ada içinden sıradan bir inşaat firmasında daire aldım inşaat firmasında ben daire bedeli ve tapu masrafı haricinde hiçbirşey ödemedim.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
16 Ağustos 2016 | 23:47 Songül Delibalta 1183 Kişi okudu

Oturma amaçlı Avrupa Konutları Atakent 3' ü önerir misiniz?

Soru

Merhaba Tebernüş Bey, vakit ayırıp yanıtlarsanız çok sevinirim. Biz yıllardır Yeşilyurt'ta kirada oturduk artık kendi evimizde oturmak istiyoruz.Ben Karaköy, eşim Esenyurt' ta çalışıyor. Çocuklar Yeşilköy 'de okuyor. Ataköy 9'u araştırdık, 30 yıllık 3+1 ler 900 civarı yüksek bulduk ve site istediğimiz için Avrupa Konutları Atakent 3'e yöneldik. Peyzaja bakan 3+1 ler 950 , dışa bakanlar 800 civarı. Ulaşımın zor olacağını tahmin ediyorum ancak sosyal olanaklar açısından buraya yoğunlaştık. Fiyatlar bizi yine oldukça zorlayacak, bölgeye metro geleceğini düşünerek sizce bu zorluğa değer mi? Saygılarımla.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
10 Ağustos 2016 | 13:28 Yasemin Karakoç 1183 Kişi okudu

Emlak Konut-sorunlu projeler

Soru

Merhaba Tebernüş Bey, proje satışlarının emlak konut çatısında birleştirilmesi haberinin detayında sorunlu projelere de müdahale edileceği yazılı. Bulut inşaat vb. yerlerden konut alanların mağduriyetini giderebilecek bir adım atılma ihtimali var mı sizce? Düşüncenizi paylaşırsanız sevinirim.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
27 Temmuz 2016 | 14:32 Baris Yasin 1183 Kişi okudu