Aidat ödemesi hakkında dublex daire bölünürse

Soru

Merhabalar 14 daireli bir binada yöneticiyim fakat üst katta dubleksi olan komşum dairesini bölüp kiraya verdi kendi üst katta kiracı alt katta oturuyor bundan önce aidatı 14 daire olarak hesaplıyordum şimdi 15 daire olarak mı bölmem gerekecek bilgi verirmsiniz?

Özge Özdemir tarafından yanıtlandı.
29 Haziran 2016 | 12:14 Adil PALİÇ 7139 Kişi okudu

HİSSELİ OLAN TARLAMA MUVAFAKAT OLMADAN İŞYERİ AÇMA RUHSATI ALABİLİRMİYİM

Soru

İyi çalışmalar; 23,500 metre olan tarlanın 11.000 dönümü bana aittir. burada bir bina bulunmaktadır. hissedar öldüğü için ulaşamadık. yapı kayıt belgesi aldıktan sonra işyeri çalışma ruhsatı için belediye muvafakat istedi ama resmi yazıda muvafakat diye bişey yazmıyor işyeri ruhsatı verilir diyor. Sizce alabilirmiyim ruhsat.

Satfiye Kireçci tarafından yanıtlandı.
14 Eylül 2018 | 18:55 TARIK ŞAHİN 7137 Kişi okudu

Kentsel dönüşüm kiracı hakları

Soru

Sayın Gürsel Öngören, kentsel dönüşüm kapsamında kiracısı olduğum apartman için yıkım kararı çıktı ve bugün itibariyle kat maliklerine 15 gün itiraz süresini tanıyan bildii gönderildi. Ben 5 senedir kiracıyım ve sözleşmem kendiliğinden süresi gelince yenilendi. 60 günlük bir üreden bahsedilmiş ancak benim bu süre içerisinde v bulamama durumumda ki şuanda oturduğum ev erenköyde 1000 lira kira ancak yeni kiraya çıkmak istediğimde fiyatlar 1800 tl dolayısyla bulamayacağım gibi gözüküyor talep edebileceğim bir hakkım var mı yapabileceğim bir itiraz yadda ev sahibine tazminat hakkım var mı? bir firmayla anlaşılmış durumda bu firmaın ev sahibine 2500 tl taşınma parası ödediği söyleniyor ancak tam anlayamadım er kiracı için 2500 tl verilmiş diye duydum. devletten, inşaat firmasından ya da ev sahibinden bir şey talep edebilir miyim, ya da süre kazanabilir miyim? yardımınızı rica eder saygılar sunarım.

Prof. Dr. Gürsel Öngören tarafından yanıtlandı.
10 Eylül 2013 | 21:45 Beyza Gunce 7136 Kişi okudu

Küçükçekmece iç-dış kumsal kentsel dönüşüm alanında yer alan tapulu mülkün satımı hakkında.

Soru

İyi günler.Sorumla ilgili internet üzerinden yeterince bilgiye ulaşamadım.İstanbul Küçükçekmece İç-Dış kumsal mevki kentsel dönüşüm projesi kapsamına alındı diye okudum ancak henüz bir gelişme yok.İç kumsal 1.derecede sit alanı.Kamulaştırma olacak dendi arkası gelmedi. İç kumsal mevkindeki tapulu ev sahiplerinin bir çoğu ise Panoramik Dünya Kültür Sağlık Eğitim Hizmetleri Yapı İnşaat Tah.ve Tic A.Ş adında bir şirketle anlaşarak tapularını sözleşme ile devrediyormuş ve inşaat bitinceye kadar evlerinde oturup bitince Basınköy ve Dış kumsalda yapılacak konutlardan alacaklarmış. İç kumsal ve çevresi ise aynı şirket tarafından ticari alan projesi yapılacakmış..Sizin konuyla ilgili bilginiz var mı? İç kumsalda evi olan biri sizin öngörünüze göre malını en makul şekilde nasıl değerlendirmeli? Beklemeli mi yoksa şirkete güvenip yerini verip başka yerden konut mu almalı?Çok teşekkürler.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
04 Ağustos 2015 | 23:05 leman yılmaz 7131 Kişi okudu

ATA 1 SİTESİ BULGURLU

Soru

Merhaba Tebernüş Bey.Ata 1 sitesi diye bilinen fakat tapuda üç blok kargir apartman olarak gözüken blokların birinde giriş katta 55 m2 bir evim var .Site 20+ yıllık.Sancaktepe-Üsküdar Metro inşaatı tam site çıkışında.Metro inşaatı bittikten sonra binaların zarar gördüğünden dolayı yıkılabileceği veya yüksek kat izni verileceği gibi söylentiler var.Arsa payım 4/900 .Bu bölgeye yüksek kat izni verilebilir mi veya inşaat binalara zarar verdi diye yıkım izni alınıp müteahhite verilebilir mi? Yüksek kat izni alınır ise bu arsa payına göre düzgün bir daire alabilir miyim sizce? Şuanda evime 215000 Tl ye müşterim var ama satıp satmamakta kararsız kaldım. Cevabınız için şimdiden teşekkürler,iyi çalışmalar.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
21 Mayıs 2014 | 12:18 Şule Gülmez 7121 Kişi okudu

tarla satın almak mantıklı mı

Soru

sayın tebernüş bey bu salgın hastalıktan sonra apartman hayatının ömrümü çaldığını anladım. ben de toprak almaya karar verdim. büyükçekmece kamilobada otobanın hemen yakınında 800 m² tarla 150.000 tl ye buldum. amacım şimdilik birkaç sene prefabrik ev kurup daha sonra güzel bir ev yapmak. ama tarla imara açılır mı.hemen yanında çiftlik var. bugüne kadar hep konut üzerine kafa yorduğum için tarla olaylarına yabancıyım. istanbul'dan da kopmak istemediğim için bu bölge cazip geldi. değerli fikirlerinize ihtiyacım var. saygılar...

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
29 Haziran 2020 | 16:52 ahmet caner 7119 Kişi okudu

Muscan inşaat ile ilgili sorun çözüldümü?

Soru

Sayın Tebernüş bey;2006-2007 de beylikdüzü gürpınar da MUSCAN inşaat dan palmiye konakları adlı projeden ben ve iki arkadaşım birer 1+1 daire leri peşin parayla 90 biner lira vererek temelden girmiştik.Şuana kadar inşaatın 4 adet binasının kaba ve sıvası bitti,ama gerisi gelmedi.Sahibi olan Ugur bey maalesef telefonlarımıza dahi çıkmadı ve hala da çıkmıyor.evleri teslim alamadığımız gibi Tapu vs de alamadık.Kısaca dolandırıldıkmı?Avukatlara bu konuda vekaletler vererek davalarımızı 2011 de açtık.Ancak birkaç bankanın ve arsa sahiplerinin davalarının devam etmesi üzerine bir sonuç alamadık.Şirket ne iflas veriyor nede paramızı-dairemizi..Kısaca bu konuda çıkmaz bir sokağa girdik.Bize bu konuda okuyucularımızda dahil olmak üzere bu konuda bilgisi olan,yol gösterecek olan birilerini arıyoruz.Sizin bu konuda bir bilginiz veya araştırmanız varmı?var ise bize yol göstermesi adına hakkımızı geri almak için bizimle paylaşırmısnız?

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
11 Kasım 2014 | 11:12 ALEV YILDIZKOPARAN 7111 Kişi okudu

ayazağa green pine hakkında

Soru

tebernus bey, ayazağa green pine residence ile ilgili duşuncelerinizi ve fiyat analizini yapmanızı istiyorum.Ayazağa bölgesinde ,bu projeye benzeri nerede konut alabilirim?

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
25 Eylül 2014 | 22:26 abdullah fırat 7111 Kişi okudu

ne zaman imara açılır

Soru

ben çatalca tayakadın yeniköyde tarla vasfında arazi toplayan biriyim bu bölgelerde projelerle birlikte ne zaman imara açılacağıyla ilgili şimdiden teşekkür ederim saygılar sizi zevkle takip ediyorum

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
29 Temmuz 2012 | 23:04 ESAT KESKİN 7112 Kişi okudu

Kira Çarpanı Tezi Ve Matematiğe Uymayan Bir Konjektür Çıkmazı

Soru

Tebernüş bey merhabalar. Soru cevap yazılarınızın hepsini okumuş, makalelerinizi, emlakkulis son haberlerinizi hergün takip eden, yatırımlarının çoğunu gayrımenkule yatırmış biri olarak, bazı tezat durumlarda sizin fikirlerinizi almak istedim. 08.07.2017 tarihinde emlakkulisi web sitenizde okumuş olduğum ,İstanbulda kira fiyatlarının yaklaşık %10 düştüğü ifade edilmiş. Bu kira düşüşleride düzeltme olarak değil, piyasadaki arz -talep dengesizliğine bağlı bunun yanında konjektürün yani piyasaının tedirginliği gibi bazı sebeplere dayandırılmıştır. Asıl dikkatimi çeken husus kiraların düşmesinde konut piyasasının bir balon etkisine bağlı olarak düşmenin belirtilmemesi. Benim çıkardığım sonuç ise balon yok lakin genede kira fiyatları İstanbul genelinde %10 düştü. Hatta kiracı ve ev sahiplerinede nasihat gibi pazarlık yapın uygun fiyata verin-oturun anlamını çıkardım. Asıl sorum şu, eğerki kira fiyatları 1000 tl den 900 tl ye düşüyorsa , satın alacağımız-satacağımız evin fiyatıda değişiyor. 250 Kira çarpanına sadık kalacak olursak geçen yıl 250 bin tl olan bir ev bu sene 225.000 tl oluyor. Benim anladığım İşin matematiği bize diyor ki ev fiyatı düşmüş geçen yıl 1000 tl kiradan 250.000 tl ye al yatırım için uygundur denilen bir ev, bu sene ancak 225.000 tl olursa al diyor.Eğerki 250.000 tl den alınması durumunda ise geçen yıl 250 olan kira çarpanı bu yıl 278 e çıkıyor bunun yanında da paranın bir yıllık değer kaybı da cabası oluyor. Şimdi asıl sorum şu ? Hepimizin bildiği gibi ,sizinde emlakkulisi sitenizde belirttiğiniz gibi 2 yıldır İstanbul ve Tr genelinde ev kira fiyatları düşüyorsa, 250 kira çarpanına bakacak olursak bizimde ev fiyatlarımız sürekli düşüyor ,yanılıyor muyum? Bu işte bir terslik söz konusu, ben her zaman matematiğe bakarım, işin mantığına bakarım,matematiğim de diyor ki, sürekli sen değer kaybediyorsun.Senin sürekli kira çarpanın yükseliyor! İşin matematiğide diyor ki kira çarpanı uyuşmazlığına bakarak , sen kira fiyatlarının %10 düşmesine bağlı olarak, zarardasın evin değeri % 10 düştü. Şimdi Tebernüş bey sizden bu durum hakkında ki yorumlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum. Bu kira çarpanı uyuşmazlığının matematikle uyuşmaması durumuna ne diyorsunuz?

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
09 Temmuz 2017 | 14:21 Mehmet Aydınoğlu 7110 Kişi okudu