İzmir?de yatırımlık ev 2022

Soru

Merhaba Hocam, Karşıyaka çarşıya yakın 2+1 70 m2 30 yıllık bina içi bakımlı 700 bin tl makul mu yoksa abartı fiyat mı, böyle bir daire mi yoksa Buca veya Menemen de şehir merkezinden uzak aynı fiyata sıfır bina mı? Siz olsanız hangisini tercih ederdiniz? Şimdiden teşekkürler

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
03 Mayıs 2022 | 19:22 Cansın Yalçın 1927 Kişi okudu

Konut kredileri artmış yine de alınır mı?

Soru

Hocam merhaba Biz ev bulup alıncaya kadar konut kredileri artmış gecen hafta. Vakıf katılımdan aylık 1,25 e almayı planlıyorum ama aylık 1,42 ye çıkmış, indirim vs 1,39 diyorlar. Bu kredi ile ev alınır mı 10 yıllık. Dolardaki düşüş ev fiyatlarına yansır mı, biraz bekleyelim mi alım için. Tşk ederim

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
22 Aralık 2021 | 23:34 Aylin Öztürk 1927 Kişi okudu

Site Yönetim Kurulu'nun oluşturulması ve görevlendirilmesi

Soru

Nihat Bey merhaba. Edremit/Güre'de 82 kişilik bir tatil sitesinin kat malikiyim. 24 Temmuz 2021 tarihinde yapılan kat malikleri kurulu toplantısında site yönetimi için 3 kişilik yönetim kurulu seçildi. Ben de bu üç kişiden biriyim. Bir başkan -bir başkan yardımcısı (ben)-muhasip üye olarak adlandırıldık. Bu tür konulara uzak kaldığım için bir bilgim yoktu. Ancak olaya dahil olunca ben de ilgili yayınları okumaya başladım. Siteye ait yönetim planını okuyamadan okul sebebiyle dönmek zorunda kaldım. Konu ile ilgili sorularım aşağıdadır; 1.Site yönetim kurulu 3 kişiden oluşmakta olup görev bölümü nasıl olmalıdır? 2.Yönetim kurulu üyeleri arasında ast-üst benzeri bir ilişki var mıdır? Yani başkan adı verilen kişi (?) son karar meci midir? 3.Yönetim kurulunun üyelerinin sorumluluğu eşit midir? 4. Yönetim kurulu kararları 3 kişinin imzası ile almak zorunda mıdır? 5.Muhasip olarak görevlendirilen kişi yetkilerini yönetim kurulu üyelerinden birine devredebilir mi? 6.KM kurulunun takdirinde olmak şartı ile, KM kurulu huzur hakkı adı ile yönetim kuruluna hizmetleri karşılığı bir ücret verebilir mi? Bu ücreti yönetim kurulunun hepsi mi alır? Yani örneğin başkan (?) alır diğerleri alamaz gibi bir karar olabilir mi? 7.KMK'na göre; yöneticinin- aynı sitede kat maliki olması durumunda - KM kurulunun bir kararı yoksa, yönetim planında yazmıyorsa vs. gibi durumlarda yönetici, aidatın yarısını öder. Peki site 3 kişilik yönetim kurulu tarafından yönetiliyorsa (ve kurul üyeleri de o sitede kat maliki ise) kurul üyelerinin tamamının aidatın yarısını ödemesi gerekmez mi? 8.Sitemizin tam ortasından yol geçmekte olup site iki ayrı parçaya(40-42 dubleks olarak) bölünmüş durumdadır. Her bir parçanın giriş kapısı ayrıdır. Her bir site parçasının defterleri ayrı ayrı tutulabilir mi? Kurul üyelerinden biri bir parçanın diğeri diğer parçanın yöneticisi olarak görevlendirilebilir mi? Ya da siteyi iki ayrı site olarak bölebilir miyiz? Sorularım çok fakat kusura bakmayın. İlginiz için şimdiden teşekkürler. Saygılarımla.

Nihat Dönmez tarafından yanıtlandı.
03 Eylül 2021 | 15:30 Deniz ERCAN 1927 Kişi okudu

14 dönüm şeftali bahçesinin arazi alma kredisi ile satın alınması hk

Soru

Merhaba;izmir selçukta 14 dönüm araziyi banka kredisi ile almayı planlamıştık. Tapu tarihi aralık/2016 yılı bedelide 30.000 tl gösterilmiş kullanmak istediğimiz kredi 750.000 tl, 5 yıl dolmadığı için 225.000 tl civarı vergi ödemesi çıkıyor bu sebepten dolayı satışı gerçekleştiremedik.Bugün satıcıdan bir öneri geldi annesine ait daire ile araziyi Takas yapsak sonra kredili satış yapsak dedi,(Tapuda mecburen enaz kullanılan kredi kadar satış bedeli göstermemiz gerekiyor.)O zaman 5 yıl kuralı devre dışı kalırmı?gelir vergisinden muaf olurmuyuz.İlginiz için teşekkürler.AYRICA yeni yılınız kutlu olsun.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
31 Aralık 2020 | 19:03 Bayram BOZDEMİR 1927 Kişi okudu

Elektrik su aboneliğini üstümüze alamıyoruz

Soru

Sıfır binadan yeni konut satın aldım müthaitten. İskanım çıktı doğalgaz aboneliğimi yaptırdım ama elektrik ve su aboneliği için müthait kaç aydır başvuru yapmamış şantiye su ve elektriği var bütün apartmana tek fatura geliyor daire olarak abonelik alamıyoruz müthaitin başvuru yapması gerekiyor diyor kurumlar oda başvuru yapmıyor telefonlarımızı açmıyor ne yapabiliriz

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
18 Kasım 2020 | 22:41 Uğur kocbıyık 1928 Kişi okudu

Hayatimin plani hangisini tercih etsem fikir verirmisiniz lütfen

Soru

Merhaba Tebernüs bey gelecek iki yilda cok önemli karar vermem lazim sizimde fikrinizi almak isterim.Ben almanyada yasiyorum ve burada kendime ait bi Ev var degeri 400 bin ? bide Dairem var 300 bin ? borcum sükürler olsun az.Simdi ben bu iki Evi satsam ve almanyada ve almanyada yeni birsey mi yapsam mesela dügünsalonu ve üstüne bi daire kalmamiz icin.Benim kaldigim yerde dügünsalonu yok ve herkez 1 saatlik yola gidiyorlar dügün icin ve güzelde para birakiyor.Ikinci fikrim sadece daire satsam ve Istanbuldan 2-3 daire alsam yatirum amacli ileride cocukkara birsey birakmak icin. Kestanelikten arsam ve degirmenköyde tarlam var, kestanelik güzel pirim yapti ama degirmenköy malesef umdugum gibi gitmiyor. Siz olsaniz ne yapardiniz? Tesekkürler

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
24 Kasım 2019 | 16:21 Tahsin Tastan 1927 Kişi okudu

Kiracım ile anlaşamıyoruz

Soru

Eskişehirde 4+1 evimde 1300 TL'ye oturan kiracım var her sene 50 lira zam yapardım fakat bu sene zam için aradığımda kabul etmedi zaten dünya kadar para ödüyorum zam mam yok aynı parayı ödeyeceğim dedi nuh diyor peygamber demiyor ve 5 aydır da 1300 TL ödüyor istersen git mahkemeye diyor. Kontratta zam oranı ve zam miktarını emlakçı yazmamış ve 4 senedir oturuyor. Sizce ne yapmalıyım gerçekten mahkemeye gitsem bir çözüm bulur muyum yoksa uğraşırmıyım ve ben nasıl bir yol izlemeliyim teşekkürler.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
14 Haziran 2019 | 10:20 Çağla Çöl 1927 Kişi okudu

Gayrimenkul zarar eder mi

Soru

İyi çalışmalar.2 yıl önce Ankara Altındağ ilçesi Siteler den 2 dükkan (1000 m2 ) ostimden 1 dükkan (metroya yakın) yatırımı yaptım ama zarar eder miyim diye korkuyorum.Gayrimenkul yatırımcısına zarar ettirir mi ?

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
16 Ocak 2019 | 02:28 Kurretulayn marakeş 1928 Kişi okudu

Ters dubleks Alt Kat Kiraya Verilebilir mi ?

Soru

Merhaba, Ters dubleks dairenin alt katında kendim üst katında kayınvalidem oturmaktadır. Evi satın almadan önce mütahit içerden girişleri kapatmış ve iki ayrı daire kapısı koyarak ayırmıştır. Fakat tüm faturalar birdir. İskandan sonra da ortak kullanım alanının bir bölümünü alt kata ilave etmiş. Tüm daireler iskandan sonra bu tarz bir işlem yapmış. Kendi oturduğum katı kiraya vermek istiyorum. Ama abonelikleri nasıl ayırabileceğimiz hakkında bir kaç kişiye sorduk ayıramayacağımızı söylediler. Bu konu hakkında nasıl bir yol izlememiz gerekmektedir. Acil yardımlarınızı rica ediyorum.

Satfiye Kireçci tarafından yanıtlandı.
05 Eylül 2018 | 10:33 Ebru Paksoy 1928 Kişi okudu

Arnavutköy imar durumu değişir mi?

Soru

Arnavutköy'de arsalar genelde 0.95 emsal ve 2 kat imarda. Ama ilanlarda hep ileride 5 kat en az 15 daire gibi şeyler yazıyorlar 300 m2 arsa için. 1000 lik dilimde olan bu arsalara sizce ileride çok kat verebilirler mi yoksa hayal mi satıyorlar. Eğer kat verilmeyecekse çok fahiş rakamlar isteniyor şuanda.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
18 Ağustos 2017 | 18:36 Caner Duman 1927 Kişi okudu