KENTSEL DÖNÜŞÜM ve BELEDİYELERİN HARÇ ALMASI

Soru

Merhaba.Ben kentsel döüşüm uzmanı inşaat mühendisiyim.İstanbulda kentsel dönüşümde en büyük sorun kat maliklerinin kendi aralarında anlaşamamaları ve ekonomik yetersizlik.Bu yüzden onbinlerce bina yıkılamıyor ve yenisi yapılamıyor.Müteahitlik kanunu çok iyi oldu,ama diğer taraftan insanlar yapacak müteahhit bulamıyorlar.Bir de harçlardan muaf diye bir durum sözkonusu değil.Bütün belediyeler otopark,yol,ruhsat harçları alıyorlar.Bu konularla ilgili görüşünüz nedir?

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
27 Aralık 2020 | 01:13 ilker ertemel 1792 Kişi okudu

Sizce nasil hareket etmem dogru olur.

Soru

Merhaba Tebernus bey, 6 ay once gungorendeki evimi 300 Bin TL ye sattim akabinde esenyurtta guzel bir siteye kiraci olarak oturuma gectim. 2000 TL kira ve 600 TL aidatim var. Kira sozlesmem bitmesine 6 ay var.Param bankada faizde buradan gelen faizle kira ve aidatimi oduyorum.Maasim bana kaliyor. Bu siteyi cok sevdim ve buradan ev almak istiyorum.Ilk tasindigimda 450 bin civarinda olan evler su an 550 civarina yukseldi ve giderekte artis sagliyor.Kira getirileri 2000 tl seviyesinde.. Ev alirsam 6 ay daha yeni eve tasinamayacagim ve 500 tl kadar extra aidat odemem gerekecek. Sorum su size;Sizce beklemeli miyim yoksa tum extra giderlere katlanip begendigim evi almalimiyim. Simdiden tesekkur ederim.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
23 Nisan 2020 | 17:37 Erhan Batay 1791 Kişi okudu

Eski sahibi evimi bosaltmiyor

Soru

Merhaba 20 şubatta ev aldık. Emlakci sözleşme yapmış eşimle ama o sözleşmenin bir nüshasını vermedi bize. 11 martta bisalticam evi dedi malasef çıkma gibi bir durum yok şuan. Baskı yapıyorum Emlakci gayet rahat sozlesmeyi bulamadım diye oyalıyor. Ne yapabilirim lütfen yardım edin

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
08 Mart 2020 | 19:33 Hicran kılıc 1792 Kişi okudu

Kayseri de üç katlı kargır binanın 1. Katını aldım

Soru

Üç katlı kargır apartman yazıyor durumu iyi evin içerisi yapılı vs vs nakit aldım meskeni kat mülkiyeti var ilerleyen zamanda bi sorun sıkıntı yaşar mıyım oturmak için aldım fiyatı makul geldigi için

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
03 Mart 2020 | 23:39 Yavuz Demir 1791 Kişi okudu

Yeni proje yatırım ve oturmak amaçlı ev alımı

Soru

Merhaba, İzmir Ataşehir'de bulunduğu bölgede prestijli bir inşaatı devam eden konut projesinde % 80 kredi olacak şekilde brüt 80 m2 ve 70 m2 net 2 + 1 daire satın almayı planlıyorum. Alternatif dairelerden ikisiKuzey Doğu cephesi F blokta yer alan 1. kat ve 7. kat (son kat) olacak şekildedir. Her iki dairede bahçe peyzaj ve havuz manzaralıdır. Diğer bir alternatif daire de Güney Doğu cephesi B blokta sadece peyzaj manzaralı aynı m2 ye sahip 3. katta yer alan 2+1 dairedir. Alacağım dairede öncelikli planım iyi bir yatırm yapmak ve dairede ikamet etmektir. Fakat kira ve satım işlemlerinde de getirisi yüksek yatırımlık bir daire almak öncelikli amacım. 1) Sizce lokasyonun İzmir olduğunu varsayarsak F Bloktaki Kuzey Doğu cephesini mi (bahçe peyzaj + havlu) yoksa B bloktaki Doğu Batı cephesini (sadece bahçe pezaj) mi tercih etmeliyim? 2) Sizce Güney Doğu cephesi Kuzey Doğu cephesine göre daha yüksek satış bedeli ve aylık kira getirisi olur mu? 2) F Bloktaki Kuzey Doğu cephesini tercih ettiğimi varsayarsak; sizce 1. kat mı yoksa 7. kat mı tercih etmeliyim? 7. katın kuzey cephesi olmasından kaynaklı rüzgar problemi ve çatı katı olduğu için ısı problemi yaşayabileceğimi 1. kat için de güneşi yeterli almayacağından dolayı ısı ve havuz cephesinden dolayı ses problemi yaşayabiileceğimi düşünmekteyim. Siz ne dersiniz? 3) Yine F Bloktaki Kuzey Doğu cephesini tercih ettiğimi varsayarsak; sizce 1. kat mı yoksa 7. kat mı daha yüksek satış bedeli ve aylık kira getirisi olur? 4) Ödeme tablosu için sizce 10 yıllık mı yoksa 8 yıllık mı kredi kullanmalıyım? 5) 1 buçuk senenin sonunda tapunun teslim edileceği göz önünde bulundurulursa 10 yıllık faiz geri ödemesiyle ev yatırım için uygun olur mu?

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
21 Ağustos 2019 | 16:11 seray özbiçer 1791 Kişi okudu

DÖVİZ ALIP SATMA TAVSİYESİ

Soru

Abi merhaba saygılar ; elim de 800 000 k var seçim haftası döviz alıp satmayı tavsiye edermisin ?

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
24 Mart 2019 | 13:09 hakan bayraktar 1791 Kişi okudu

hisseli arsa imar barışıı

Soru

Kolay gelsin. 3 hisseli olarak 500 m2 lik bir arsada 200 m2 bir paya sahibim. bu payın içerisinde her biri 100 m2 olan 3 katlı binam bulunmaktadır. 1-İmar barışından faydalanmak için 500 m2 lik bütün alınımı yoksa 200 m2 lik kendi alanımı mı M2 olarak gireceğim? 2-Yapı Kayıt belgesi aldıktan sonra kat irtifakı ve mülkiyetine çevirmek için diğer 2 hissedardan onay almam gerekirmi? Sorularıma cevap verirmisiniz? İyi Çalışmalar.

Satfiye Kireçci tarafından yanıtlandı.
25 Temmuz 2018 | 16:57 dilek adalı 1791 Kişi okudu

Yeni imar Affında dubleks daireler

Soru

Merhaba. 2016 yılında bitmiş olan ve iskanı olan bir binada, iskan alımından sonra büyütülen çatı dubleks dairemi resmiyete dökebilir miyim bu yeni çıkan İmar Affı ile? Yanıtlarsanız sevinirim. Saygılar

Satfiye Kireçci tarafından yanıtlandı.
06 Haziran 2018 | 12:45 ŞAHİN TAN 1792 Kişi okudu

Ankara Gölbaşi büyük ova kanunu felaketi

Soru

Abi Ankara Golbasindaki yerler buyuk ova kanunu kapsamina alindi tarla fiyatlarini cok etkilermi birde buralari satamassiniz diyorlar ne derece dogru

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
30 Nisan 2018 | 01:20 Hilmi Can 1791 Kişi okudu

Kentsel dönüşüm mağduriyeti

Soru

Merhabalar, yaşadığımız bina apartmandaki maliklerin 2/3 çoğunluğu ile bina müteahhite verilip ücret karşılığı tekrar yapılması isteniyor. Bizim dairemizin üst katları, dairemizin 2 katı büyüklüğünde. Tekrar yapıldığında bu katlarda oturanlar 2 şer daire sahibi olacakları için yapılması konusunda çok ısrarcılar. Fakat bizim dairemiz küçük olduğu için cebimizden yüklü miktarda para verip yine tek bir daire almamızın hiç bir avantajı olmuyor. Ayrıca müteahhite çıkardıkları planları incelediğimde, bizim dairemiz 10 metrekare küçüldüğünü ve şuan tapuda mesken olarak gözüken konutumuz işyeri tapulu olacağını gördüm. Bu şartlarda 90 metrekare evimizin üzerine 140bin TL verip hem daha ufak hem de işyeri tapulu bir yeri almayı hiç istemiyoruz. Ne yapabiliriz hukuki olarak haklarımız nelerdir?

Özge Özdemir tarafından yanıtlandı.
23 Ocak 2018 | 18:26 Demir Aydın 1792 Kişi okudu