Kocaeli / YBaşiskele / Yuvacık / Doğa Evleri

Soru

Merhaba, Yuvacık Doğa Evlerinde 150.000,00 TL'ye, 90 brüt m2 2+1 daire almayı düşünüyorum. Aylık kira getirisi 700,00 TL. Dairede oturmayı yada kısa sürede satmayı düşünmüyorum. Kiralama amacıyla almak istiyorum. Bölge ve kira getirisi açısından değerlendirmenizi paylaşırsanız memnun olurum. Teşekkürler

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
16 Mayıs 2019 | 11:47 Fatma Gönültaş 1243 Kişi okudu

Akrabadan tarla satışı almak

Soru

İyi günler benim sorum kayın validemden hisseli tarla alicam değeri 50bin tl bunun 25bini banka üzeri 25bini elden vericem satışını yapıcaz ilerde eşimin kardeşleri hukuki açıdan sorun yaratırmı yada nasıl yol izlemek gerekli teşekkkürler

Satfiye Kireçci tarafından yanıtlandı.
24 Ekim 2018 | 17:02 Erdem devran 1244 Kişi okudu

YEP'te Kira Sözleşmesi Hakkında

Soru

Merhaba Tebernüş Bey,2019-2021 yıllarını kapsayan YEP'te emlak sektörüne yönelik önemli tedbirler yer alıyor. Buna göre, kira artış oranına dair üst sınır, döviz kuru ve emtia fiyatlarındaki gelişmelere duyarlılığı yüksek üretici fiyatları yerine tüketici fiyatları çerçevesinde belirlenecek.Sorum şu,benim kira sözleşmemde tefe/tüfe değil de %10 yazıyor,tefe/tüfe düşük de olsa ben yine de sözleşmede yazan %10 tutarı ödüyordum,Yep deki bu düzenleme benim durumumda olanları nasıl etkileyecek,sözleşmeye göre( %10) devam edersem,ev sahibinin,beni evden çıkarmak için haklı fesih sebebi olur mu?Dediğim gibi tefe tüfe düşük çıktığında da mesela %7-8 oranında,ben yinede sözleşmeye uyarak %10 ödüyordum.Teşekkür ederim.Saygılarımla.

Satfiye Kireçci tarafından yanıtlandı.
21 Eylül 2018 | 11:48 Ayhan Yorulmaz 1244 Kişi okudu

Hisseli Muavafak nameli tarla

Soru

İyi günler Tebernüş Bey istanbul çatalca kestanelikten hisseli fakat muafakat nameli bir tarla içinden özel parselizasyonu yapılmış bir dönüm yer aldım bu yeri satarken herhangi bir sıkıntı çekermiyim rayiç bedeli aldığım fiyattan gösterildi

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
23 Mart 2018 | 11:04 Muhammed CAN 1244 Kişi okudu

Site Yönetimi oluşturma ve karar alma süreçleri nasıl olmalıdır?

Soru

Merhaba; Şimdiye kadar sorduğum sorulara verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim. Yakın zamanda sitenin genel kurul toplantısı var. İlk toplantıda çoğunluk sağlanamadığı için 15 gün sonraya toplantı ertelendi .Siye yönetim planında yönetimle alakalı olarak; yönetici ya da 3 kişilik yönetim kurulu tarafından yönetilir denmektedir. Genel kurulda iki bloklu sitede her bloktan 2 kişi toplamda 4 kişiyi seçebilir miyiz? Bu yönetim kurulundan 1 kişiyi başkan olarak seçebilir miyiz? 2.sorum ;Genel kurulda sitenin ortak kullanım alanlarının işgali söz konusu bu konuda nasıl bir karar almalıyız? Yönetim Kurulu bu durumla alakalı avukat tutma vekalet verme site adına sözleşme yapma kararları alabilir mi? Davanın ilk yargılama giderlerinin ücreti belli olmadığından dava giderleri belli olduktan sonra kat maliklerinden genel kurul yapmadan tahsil edebilir miyiz? şöyle izah edersem; dava açmak için Yönetim Kuruluna yetki verdik. Yönetim kurulu bu için bir avukatla anlaştı. Bilirkişi ve yargılama giderleri için10 bin TL tuttu. Yönetim kurulu bu tutarı daire sayısına bölerek daire sahiplerinden tahsil edebilir mi? 3.sorum yönetim planında şöyle bir madde var. Zemin kattaki daireler(2 daire) ve dükkanlar cepheleri boyunca enine boyuna önünde bulunan ortak alanları kullanabilir demektedir. Bunu maddeyi değiştirmek için 4/5 çoğunluk gerekiyor. Yönetim planı tapuya verildiğinde tapuların hepsi aynı şahsa aitti .Bu nedenle istediği şekilde yönetim planını oluşturmuş ve zemin kattaki dairelerin ve dükkanların bazıları hala kendisine ait. Bu maddeyi değiştirmemiz mümkün olmuyor çünkü 100 bağımsız bölümün 30 tanesinin mülkiyeti hala kendisine ait. Ortada haksız bir durum söz konusu 80 metrekarelik bir dairenin önünde çok fazla alanı kendisi kullanıyor. Bu yönetimin planını hukuki yollardan nasıl değiştirebiliriz? İyi çalışmalar dilerim.

Özge Özdemir tarafından yanıtlandı.
24 Ocak 2018 | 12:53 Erkan KURTULAN 1244 Kişi okudu

TAPU HAKKINDA YARDIMINIZ...

Soru

Merhaba Tebernüş Bey öncelikle yardımınız için teşekkür ederim. Sorum ise topraktan ev aldık yapımı bitti şuan kdv ve tapu masrafları odeniyor. ilk sorum devlet kdv indirimine gittiğinde insaat firması bilgimiz olmadan faturayı erkenden kesip devlete vergiyi düşük ücretten ödemiş ise bendende firma kdv ücretini indirimsiz olarak olarak tahsil etmek isterse bunu nasıl anlayabiliriz.sonucta kdv yi insaat firması ödüyor biz onlara veriyoruz indirimli mi indirimsiz mi nerden,nasıl anlasırlır. ikinci sorum ise tapu konusunda evi ilk aldıgımızda krediyi babam çekeceği için sözleşmeyi babamın üzerine yaptırdık, babam bana vekalet verdi ve sözleşmeyi yaptık. kredisi bitti .Şuan tapunun benim üzerime yapılmasını istiyorum ilk sordugumda fatura babanızın üzerine kesildi iptal edemeyiz dediler bende kimseye sormadan para tam olarak ödenmeden nasıl kesiyorsunuz dedim biz muhasebeye sorup arayalım dediler dönmediler. ikinci sefer ben aradıgımda ise sözleşmede yazan isme tapuyu cıkarabiliriz diyorlar.Sözleşmeyi ben kendi cebimden ödeyip yapmısım hemde sözleşmeyi önüme sürüyorlar.Ben tekrardan tapu masrafı ödemek istemiyorum bu durumda ne yapmam gerekir ilginize teşekkürler.

Özge Özdemir tarafından yanıtlandı.
21 Ocak 2018 | 23:32 Berkut Yiğit 1244 Kişi okudu

Dere kurutulup imar verilir mi?

Soru

İyi günler Tebernüş Bey, Hadımköy Eşkinoz deresinde, Park Alanında arsam var. Buradaki arsaların ileride dereyi kurutup imar vermeleri mümkün mü acaba.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
10 Ocak 2018 | 13:18 Hasan YILDIRIM 1243 Kişi okudu

Yönetim ceza kesebilir mi

Soru

Apartmanda babaanneme ait iki adet daire var. Apartman yönetimi kapıcı dairesini satmak için apartman sakinlerinin vekalet vermesine yönelik karar almış. Babaannem satılmasına razı olmadı ve bu konuda vekalet vermedi. Ayrıca o dönem babaannem beyin kanaması geçirmişti ve vekalet verecek durumda değildi. Apartman yönetimi vekalet verilmediği için her ay için 100 TL ceza kesilmesi kararı almış ve yönetim defterine yazmış. Babaannem vefat etti. Yönetici bu cezayı tahsil etmek için mirasçıları icraya vermiş. Apartman yönetimi böyle bir konuda ceza verebilir mi?

Özge Özdemir tarafından yanıtlandı.
05 Aralık 2017 | 20:50 Özlem örüm 1244 Kişi okudu

Mirascısı olduğum arsadan karayolu geçiyor

Soru

İyiakşamlar baba tarafından mirascı olduğum tarladan istanbul otoyolu geçiyor, https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ burada da tarla olarak görünmekte ve belediyenin bize verdiği resmi kağıtta bu tarla bilgileri ada parsel de otoyolun üstünde görünüyor zaten tkgm'de de görünüyor, şimdi nasıl bir yol izlemeliyim ben ve tarla babanemin ve kardeşleri ortak olduğu için aslında mirascı biraz kalabalık ama bize 3'te 1 hisse düşüyor ve arsa büyüklüğü kayda değer 3 parça halinde toplam 10-15 dönüm arası karayolu üstünde ve yolun yapıldığı tarih 1995 ama tarla bizim üstümüzde görünüyor ve muhtemelen kamulaştırma da atlama yapıldı diye düşünüyorum burada direk kendim mahkemeye verebilirmiyim ortaklar olmadan veya nasıl bir yol izlemeliyim,

Satfiye Kireçci tarafından yanıtlandı.
08 Eylül 2017 | 21:57 Abdulhamid Sezen 1243 Kişi okudu

İzmirde yatırımlık tarlamız var ama nasıl satabiliriz.

Soru

Merhaba izmir Harmandalı yeni yeni gelişen bir bölge. 22 dönümlük bir tarlamız var ama nasıl satacağımızı bilmiyoruz. Yardımcı olur musunuz?

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
11 Temmuz 2017 | 13:44 YAVUZ YILDIRIM 1243 Kişi okudu