Tasfiye olmayan kooperatiften kat mülkiyetli daire almak

Soru

Merhabalar. Geçen sene banka kredisi ile kat mülkiyetine geçmiş bir apartmandan daire aldım. Bir gün kooperatif başkanı olduğunu söyleyen biri kapıma gelerek benden kooperatif aidatı istedi. Meğersem daire aldığım site kooperatifmiş ve devam eden bir sürü dava varmış. Davalardan biri de üyelere dağıtılan tapuların iptali davası imiş. Ben sadece tapuyu aldım, kooperatif üyeliği falan devralmadım. Eğer davalı taraf tapu iptali davasını kazanır ise benim durumum ne olacak? Benim tapum da iptal olur mu? Yoksa gelecek olan borçlar ve zararlar eski daire sahibinden mi istenir?

Satfiye Kireçci tarafından yanıtlandı.
05 Ocak 2019 | 19:59 kayhan demir 1142 Kişi okudu

Köy içi ev satın almak için

Soru

Merhaba. Ben köyden bir arazi buldum. Tapu belgesinde köy içi tarla olarak görünüyor. Ancak mal sahibi 2017 yılı ekim ayında belediye ve muhtarlıktan konut yapımı için izin belgeleri almış. Hatta ev yapımına başlamış ve ilk katı çıkmış. Ben bu araziyi alırsam bu belgeler geçerliliğini kaybeder mi? yoksa rahatlıkla alıp projesine göre konut yapıp oturabilir miyim? Belgelerde mal sahibi köy nüfusuna kayıtlı ve oturan denmiş. Ben köy dışındanım. Bu durumda satış sonrası belgeler ve izinler hala geçerli midir? Arazi üzerinde herhangi bir şerh iptal vs. durumu yoksa rahatlıkla alınabilir mi? Teşekkürler.

Satfiye Kireçci tarafından yanıtlandı.
23 Kasım 2018 | 07:02 Bahadır Külcü 1142 Kişi okudu

Hisseli tarla müstakil olabilmi

Soru

Merhaba Toplam 10.300 m2 iki ortaklı tarlada 1/2 hisseye sahibim. Diğer hissedarın bölümünde narenciye ekili benim alanımda ise düz arazi birkaç nar ağacı var Müstakil tapuya çevirebilmem mümkünmü İçerisine herhangi bir yapabilirmiyim Şimdiden teşekürler

Satfiye Kireçci tarafından yanıtlandı.
02 Kasım 2018 | 20:24 Özgür kaya 1141 Kişi okudu

Dubleks daire aidatı-çatı aralı mesken aidatı

Soru

Merhaba Tapuda çatı aralı mesken diye geçen dairem iki bağımsız girişli ve içerdeki merdiveni kapatarak alt kısmı kiraya verdim. Apartman yönetimi alt kısmı kira amaçlı kullanmam nedeniyle benden çift aidat istemeketedir. Faturalar tek gelmekte ve resmiyette tek daire olarak geçmekte bu nedenle aidatın da tek olması kanaatindeyim. Szice doğrusu nedir? Ne olmalıdır ? şimdiden teşekkürler

Satfiye Kireçci tarafından yanıtlandı.
01 Ağustos 2018 | 11:10 Erkan Kara 1141 Kişi okudu

arsa tapulu ev almak istiyoruz

Soru

merabalar ev almak ıstıyoruz uzun zamandır bakıyoruz ama butcemıze uymuyor... kucukcekmece gultepe mah.desınde metrobuse sıfır bır daıre bulduk.110 m2 6 katlı bınanın 5.katında arsa tapulu 190 milyar ıstenıyo bıraz tedırgın olduk ılerde sorun yasarmıyız yada ev alırken nelere dıkkat etmek lazım bu durumda bo konularda cok tecrubesızız yardımncı oluırsanız cok sevınırım..

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
20 Şubat 2018 | 12:21 canan alaçam 1142 Kişi okudu

Orman içi kalan tarım arazileri

Soru

Tebernüş bey merhabalar Orman içi parsel olan 6 dönüm arazime bağ evi yaptırmak istiyorum kullanmış oldugum 60 metre yolun kadastro yolu olmadıgı ve kadastro yola cephe saglamadan insaat izni verilemeyecegi söyleniyor İlgili belediye 1/25000 lik alanda kaldıgını ve kadastro müdürlügünün ormandan geçit .izin irtifak hakkı almam koşuluyla ilgili belediyenin plan dahilinde degerlendirmeye alınacağinı bildirdigi halde belediye izin vermiyor Köy yerleşım alanına 200 metre ve köy ana yoluna 60 metre mesafede olan arazime nasıl bir yol izleyip 30 veya 40 yıldır kullanılan bu yolu kadastroya işletip bag evi yapabilirmiyim saygılarımla teşekkürler

Özge Özdemir tarafından yanıtlandı.
16 Ocak 2018 | 22:32 Kadir ozdemir 1142 Kişi okudu

Konut kredisi kullanımı hakkında

Soru

merhaba; Bir konut için aynı anda birden fazla kredi kullanılabilir m? mesela 300.000TL kredi kullanacaksınız. 100.000TL şeklinde 3 bankadan kredi kullanılabilir mi?

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
06 Kasım 2017 | 10:04 murat yaşar 1142 Kişi okudu

Kredi borcu bitmeyen evin banka tarafından satılması

Soru

Merhaba.Kredi borcu devam eden evimizi banka satmış bi kısmının ödenmemesi yuzunden.Napcaz zaten kıt kanaat geçinip ödeniyordu borçlar.Şimdi biz sokaktamı kalcaz elde avuçta yokken.ayrıca bu zamana kadar ödedğimiz herşey çöpe mi gtcek boşuna mı çekildi bunca yokluk.Tez zamanda cevap vermenzi rica ederim.Çok kötü durumdaydık manevi olarak zaten bununla beraber iyice parçalandık.Ne yapabiliriz bu durumda bi imkan varmı ?

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
17 Ekim 2017 | 18:44 Fatma Durkaya 1142 Kişi okudu

Çiğli kipa karşısındaki sit alanı hakkında

Soru

Merhaba , Çiğli kipa karşısında arsam var. Tapuda 2.derece sit alanı yazıyordu ağustos ayında "sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı" olarak değiştirilmiş. Bu değişikliğin arsa değerine etkisi olur mu?

Serdar Dağıstan tarafından yanıtlandı.
05 Eylül 2017 | 15:21 Halil İbrahim 1142 Kişi okudu

vergi ve ceza ihbarnamesi

Soru

Ahmet bey merhaba, Babam Eylül 2006'da 39 bin tlye bir daire satın almış ve bu daireyi Mart 2011 de yani 4 sene 6 ay sonra 51bin rayic bedel üzerinden satmıstı.Alıcı ise 83 bin lira kredi çekmişti. Babama geçen gün 3 binlira civarı vergi ve bi o kadar da vergi zayi cezasını teblig eden ihbarnameyle beraber ayrıca takdir komisyon kararı diye icinde tespit edilen matrah miktarını gösteren bir karar örnegi geldi. Sorularımız şu şekilde: 1-Bildigimiz kadarıyla GVK madde 80/6.bendine göre 01.01.2007 tarihinden önce alınan gayrımenkullerin 4 sene içerisinde satılmasında doğan kazançlarda değer artış kazancı hesaplanması gerekmektedir. Ancak babam bu daireyi 4 sene altı ay sonra sattı ve sattığı konutta cins degişimi de olmamıştı (kat mülkiyetli daire). Bu durumda vergi dairesi, bariz bir hata mı yapmıştır ve takdir komisyonu neden bu hatayı görmeyerek bi de üstüne matrah takdirinde bulunmuştur? Anladıgımız kadarıyla takdir komisyonu, satış esnasındaki tapudaki rayic bedel yerine, alıcının kullandıgı krediyi referans alarak satış bedelini tespit etmiştir. 4 sene sonra satılmasına ragmen, sırf tapuda gercek satış degeri gösterilmedi diye deger artış kazancı oluştuguna kanaat getirmiş olabilir mi vergi dairesi? 2. Babam, normalde deger artışı olmuş olsa bile, daireyi 4 sene 6 ay sonra sattıgı icin bu konuda bir beyanname vermemiştir. Acaba beyanname vermesi gerekiyor muydu, başkaca bir geliri de olmamasına ragmen? 3. Babam vergi dairesine bu konuda bir dilekçeyle itirazda bulunsa ilgili hata düzeltilebilir mi yoksa illa vergi mahkemesinde dava mı açmalıyız? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler. Hayırlı bayramlar bu arada.

Ahmet Korkmaz tarafından yanıtlandı.
24 Haziran 2017 | 17:25 Arif Dürdane 1141 Kişi okudu