Silivri Çanta da satılık arsa hakkında

Soru

Sayın kireççi merhaba,Silivrinin çanta ilçesinde 2 tarla arasında kararsız kaldım.Tarlanın biri 5000 lik planda bağ bahçe görünüyor yolu var ve deniz görüyor ( 2 km) .2. tarla ise plan dışı ve yolu yok metrekare fiyatı 13 tl (diğerinin 25 tl). 5000lik planda bağ bahçe geçen yerler alınabilirmi? Siz olsanız hangisini tercih ederdiniz ?Cevabınız için şimdiden teşekkürler...

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
31 Temmuz 2014 | 15:35 Murat Tok 3541 Kişi okudu

NEF ARSA ILGAZ PROJESİ HAKKINDA YORUM

Soru

Hocam Merhaba, Nef Arsa Ilgaz Projesi hakkında ne düşünüyorsunuz? değer kazanır mı? projeye girilir mi ?

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
18 Ekim 2021 | 13:27 alper barut 3540 Kişi okudu

İnsaat maliyetlerinin yükselmesi ve insaata yatırım

Soru

Merhaba Tebernüş bey,Bu dönemde kendim, arsa satın alıp, inşaata basladım.Fakat maliyetler 2 yıl önceye nazaran yüzde 30-40 oranında artmış vaziyette.Yapmış olduğum daireleri satmak istiyorum.Konum olarak daha önce satışları çok iyi olan bölgede inşaata başlamış bulunuyorum.fakat şu an piyasa hala durgun.Acaba diyorum, bu dönemde inşaata hiç başlamayıp, elimdeki nakiti döviz veya altında mı değerlendirseydim diye kendime soruyorum.Kısaca önümüzdeki 1 yıllık sürecte verdiğim kararla ilgili fikirlerinizi almak istiyorum.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
15 Temmuz 2019 | 20:30 idris atmış 3539 Kişi okudu

İmar Barışı Tapusuz Arsa İçindedeki Evim

Soru

Merhabalar 440 m2 arsanın içinde 3 katlı bir evim bulunuyor. Tapudan kontrol ettiğimde arsa İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait gözüküyor. İmar barışı kapsamında aykırılığın niteliği alanına ne yazmamız gerekiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İmar Barışı ofisindeki arkadaş "Ruhsatsız Yapı" yazdı ancak benim aklımda soru işareti kaldı. "Tapusuz Arsa, Ruhsatsız Kaçak Yapı" olarak düzeltsek daha doğru olur mu?

Satfiye Kireçci tarafından yanıtlandı.
19 Haziran 2018 | 16:46 İsmail Eray 3539 Kişi okudu

konut için mimaroba veya beylikdüzü, tarla için celaliye ye yatırım yapmak???

Soru

merhaba tebernüş bey. Ben biraz kredi kullanarak birikmiş parama ekleyip hem ev hemde tarla almak istiyorum.kendi evim var.krediyi 3-4 senede kira geliriyle birlikte ödemeyi düşünüyorum. hiç olmazsa yatırımımın biri riskli olsa da biride risksiz olur diye düşünüyorum.(sizce bu düşüncem ne kadar mantık lı?) birikmiş param günden güne eriyor gibi geliyor bana. tarla olarak celaliyede 1-2 dönüm yer düşünüyorum internetten araştırdığım kadarıyla dönümü 100.000 tl istiyorlar genel olarak. sizce bu fiyat makul mu celaliye için.?celaliye iler de prim yapar mı. uzun vadeli düşünüyorum.(deniz manzarasıda var tarlaların) diğer sorum da yatırım için alacağım evi beylikdüzü veya mimaroba dan yeni binalar da düşünüyorum.1+1 veya 2+1.(hangisi mantık lı sizce yatırım olarak) sizin tavsiyelerinizle kira çarpanı olarak araştırdığım da şunu gördüm ki genel olarak beylikdüzü civarı kira çarpanı olarak 180-200 ayda kendini amorti ediyorsa mimarobada 240-250 ayda amorti ediyor.sizin tavsiyeleriniz üzerine ikisininde kira çarpanı olarak mantıklı olduğunu biliyorum. sormak istediğim mimaroba beylikdüzü kadar gelişmiş bi yer değil (metrobüse de uzak ).benim baktığım tipler de kira getirisi beylikdüzüne göre düşük ama evleri daha pahalı.bunu neye bağlamalıyız.yatırım için beylikdüzü mantıklı görünüyor ama ilerde mimarobaya metro,metrobüs vs. geldiği zaman şu an bile beylikdüzüne kafa tutan bi yer o zaman değerini çok daha fazla arttırmaz mı? hangisi ni tercih etmeliyim sizce?? düşündüğüm projeler : beylikdüzünde; newista,papatya rezidans,karden avenue. mimarobada ise colorist, corner life gibi projeler. bu projelerin herhangi birinden ev alsam sıkıntı yaşarmıyım ? uzun olduysa kusuruma bakmayın şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim iyi çalışmalar.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
20 Ocak 2016 | 14:43 osman susar 3540 Kişi okudu

Mahalsancaktepe/Mahal Sancaktepe Ada/Erve

Soru

Elimizde nakit 150 bin tl var. Şu anda kendi evimizde oturuyoruz ancak daha büyük bir eve geçmeyi planlıyoruz. Ancak oturmak istediğimiz muhitlerde ev fiyatları 600 bin tl ve bu fiyatlara ev alabilmemiz mümkün değil. İki evin kirasıyla kendi istediğimiz bir evde oturmayı planlıyoruz. 2000 tl civarına kirada oturmak uygun bizim için. 1000 tl oturdugumuz, 1000 tl de aldıgımız evden kira alarak bu kirayı karşılamak istiyoruz. (Ayrıca 1000 tl de kredi ödeyebiliriz.) Boşuna kira ödemeyelim, elimizdeki de nakitte değerlensin düşüncesiyle hem yatırımlık belki de gelecekte oturumluk evimize katkı koyması için yeni bir ev almaya karar verdik. Önümüzdeki seçenekler Mahal Sancaktepe, Mahal Sancaktepe Ada ve Gedizler Evre projesi. Mahal Sancaktepe: Burada Ada'dan farklı olarak kapalı havuzun oldugu ve bir marketin açılacağı da söylendi. Teslimat Haziran ayının 3.haftası gibi 1+1, 49 m2 brüt, 34,12 m2 net balkonsuz, site içine bakan 6. kat daire 166.000(alım-satım, vergi dahil, kart irtifakı teslim fiyatı bu. Sadece daire 156.000) 2+1, 74,43 m2 brut, 53 m2 net, balkonsuz site içine bakan 3. ya da 6.kat daire 215.000(alım-satım, vergi dahil, kart irtifakı teslim fiyatı bu. Sadece daire 205.000.) Gelelim Sancaktepe Ada'ya. (oturumlar başlamış. Haziran başı gibi de peyzaj bıtırlıp cıkılacak deniyor) 2+1 78 m2 brüt, 53 m2 net, balkonlu, site dışına bakan(mezarlık tarafı) 9.kat(en üstten bir kat alt) 220.000 (alım-satım, vergi dahil, kart irtifakı teslim fiyatı bu. Sadece daire 210.000) Burada 150 bin peşin verip, kalanı 1 yıl sonra gene peşin ödeme imkanı veriliyor. Her ikisinde de 1+1 de 800-900 kira beklentisi, 2+1 lerde 1000-1200 kira beklentisi var. Her iki projeninde site aidatı metrekare başına 1,5 tl. Ancak bizim baktıgımız dairelerin araçlarının açık otoparkları kullanabilecekleri, kapalı otoparklarda ise yer olursa kullanabilecekleri söylendi. Birinci sorum; bu iki projeden kendi içinde hangisini tercih edebiliriz? Bir diğer seçenek ise Gedizler Evre. Burada 1+1 site içine bakan, 67 m2 brüt, 42 m2 net, istenilen katta var. ve burada 2.kattan sonra butun daireler aynı fiyat 260.000 tl (kat mülkiyeti tapulu fiyatı bu. Daire fiyatı 250.000 tl) Kira beklentileri 1000-1100 tl kendileri remax ile anlaşmışlar ve kiraya verme işini kendileri hallediyorlar. Aidat m2 başına 2,5 tl. Sancaktepe'de metro gelene kadar oturmamız mümkün değil. Ancak metro geldikten sonra daha büyük bir ev alıp oturmayı düşünürüz. Aslında proje olarak Evre daha çok içindi metrodan sonra orada oturabiliriz. Bu uzun hikayeden sonra amaçlarımız ve imkanlarımız buyken sizin öneriniz ne olur. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
15 Mayıs 2015 | 09:03 Derya Korkmaz 3540 Kişi okudu

15 AY İÇİN DAİRE SATILIP ALTIN ALINIR MI ?

Soru

Hocam merhaba,2021 Yıl Sonu İçin Altının Gramının 1.000 Tl Ye Ulaşacağı Söyleniliyor,Sizin Yorumunuz Nedir Acaba? Bugun Daire Satıp Altına Yatırıp 15 Ay Beklenilir mi ? Siz Olsaydınız Bu İşi Yaparmıydınız.TEŞEKKÜRKER

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
08 Eylül 2020 | 16:21 ÖZLEM KAYA 3538 Kişi okudu

dükkan alımında fiyat tespitinde kaç yıllık tahvil faizi esas alınacak

Soru

Üstadım,, Şu konularda da bilgi verseniz, 1- Doğru Kira çarpanının hesabında , kaç yıllık döviz tahvil faizini esas alacağız, 2020 vadeli yıllık 5,45 2030 vadeli yıllık 7,25 2034 vadeli yıllık 7,42 2040 vadeli yıllık 7,47 YILLIK KİRA ÇARPANI 100/faiz= yıl AYLIK KİRA ÇARPANI AYLIK NET KİRA DÜKKAN FİYATI OLMASI GEREKEN 2020 vadeli yıllık 5,45 100/5,45=18,35 yıl 220 AY 4.500 990.000 2030 vadeli yıllık 7,25 100/7,25=13,79 yıl 165 AY 4500 742.500 2034 vadeli yıllık 7,42 100/7,42=13,48 yıl 162 AY 4500 729.000 2040 vadeli yıllık 7,47 100/7,47=13.39 161 AY 4500 742.500 Bu fiyatlardan hangisi dükkanın satın alan için alınması gereken fiyatı olarak alınacak. 2- Aynı binadaki dükkan ve daire fiyatları arasında bir korelasyon oluyor mu. Yani diyelim dükkan dairenin 3 katı m2 olarak. Dükkan fiyatı da dairenin 3 katımı olacak. Yoksa başka bir katsayımı almak doğru olacak. 3- Kurumsal marketler kira sözleşmesine istediği zaman kiracı marketin gayrimenkulü tahliye hakkı olduğunu yazıyor. İstediğinde noterden ihtarname çekerek sözleşme bitim süresinden önce çıkabiliyor . 4- Net kira 4.500,stopajla beraber bürüt kira 5.625 oluyor. Kira çarpanı hesabında net kira esas alınacak demişsiniz. Daha önce sizden bürüt kira esas alınır diye okumuştum. Bu görüşünüz değiştimi. Kira çarpanı hesabında net kiramı esas alınacak bürüt kiramı esas alınacak. Çok teşekkür ederim .Yalçın Demirsoy. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Ankara Mamakta 4.500+ stopajlı kurumal kiracilı dukkan satin alacam.300m2 sifir yaşında bina. Binadaki daire fiyatlari 100m2 190 bin. Dukkan 900.000 bin.bunda bir dengesizlik var gibi. Dukkan kirasi 1,5 yıl sonra artacak.kira carpani hesabinda kac yıllık tahvil faizi alınacak.cünkü iki yıllık 5.40 ,10 yıllık 7 gibi.bunlara gore fiyat farklı cıkıyor.kira carpanï hesabinda kirayı 5625 tl denmi 4500tl.denmi yoksa kira 1.5 yil sonra artacağï icin 4.500 altinda bir tutardanmı hesaplayım. Yani dükkanın kirasıni satın almak deyim yerindeyse istemiyorum.kurumsal market is yapamadım deyip çıksa ve diğer kurumsal marketler tutmasa burayı kiraya vermek çok zor olur. Bu dükkan boş olsa fiyatı 600.000_700.000 tl. Olur. .Gayrimenkul alınırken pahalı alınırsa zarar olur. Burası kaç TL. eder sizce. Cok teşekkür ederim. Yalçın demirsoy.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
05 Haziran 2018 | 09:59 yalçın demirsoy 3538 Kişi okudu

Esenyurtta ev Almak Uzun Vadede Mantıklımı?

Soru

Merhabalar, Yazılarınızı ve sorularınızı genelde takip ediyorum. Bu konu da konuşulmuş ama benim sormak istediğim biraz farklı. Son günlerde radyolarda dahil olmak üzere Esenyurt-Başakşehir aldı başını gitti. Senetle dahi ev satmaya başladılar. Esenyurtun populasyonunu az buçuk görsel medya ve okuduklarımdan takip ediyorum. Gidip oturmayacağım yatırımlık düşünüyorum kiraya veririm. Esenyurttan ev almak mantıklımı? yoksa oralara bulaşmadan eskide olsa Anadolu yakasından bilindik yerlerinden alıp ileride kentsel dönüşüme girer diyip beklemek mi daha mantıklı çok kararsız kaldım. Değerli yorumlarınızı beklemekteyim.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
18 Aralık 2017 | 11:54 Yasemin K.torun 3537 Kişi okudu

Rayic bedeli yukseltme islemi

Soru

Merhaba Ahmet Bey, nakit olarak 900.000 tl ye almayı düşündüğüm daireyi mülk sahibi 300.000 tl olarak göstermek istiyor. Alım işlemini yaptıktan sonra pişmanlık dilekçesi verip rayic bedeviled artisi ole aradaki farkın tapu harcını cezasıyla ödemek istiyorum. Ancak satıcı daha sonra gelir vergisi vermek durumunda kalır mı? Kendisi daha önce daireyi düşük gösterdiği için gerçek fiyatla işlem yapamıyor. İlerde sıkıntı çıkmaması adına belirtmiş olduğum şekilde ilerleyebilir miyim? Teşekkürler ...

Ahmet Korkmaz tarafından yanıtlandı.
02 Temmuz 2017 | 16:42 ugur tenkir 3537 Kişi okudu